Kolme lapsipuukotusta vain viikossa – poliisi huolissaan, ihmiset peloissaan

Poliisin mukaan sijoituslasten karkaamiset näkyvät levottomuutena kaduilla. Teräaseet alaikäisillä ovat näkyneet nyt puukotuksina eri puolilla maata.

MTV Uutiset vieraili Vantaan Myyrmäessä, jossa tapahtui viime viikonloppuna alaikäiseen kohdistunut puukotus. Kolmen naamioituneen nuoren miehen epäillään puukottaneen alaikäistä 20 euron vuoksi. Poliisi tutkii tapausta tapon yrityksenä ja törkeänä ryöstönä. 

Väkivallanteko huolestuttaa Myyrmäessä.

– Tuon ikäiset ovat tuossa pisteessä, että pitää lähteä tuommoisiin hommiin. Ihan kauheaa, sanoo Aada Ihalainen

– On tullut paljon tällaisia tapauksia nyt ilmi. On se huolestuttavaa ja pelottavaa, toteaa Minka Rönnberg

Viikon sisällä on kirjattu yhteensä kolme alaikäisten parissa tapahtunutta puukotusta: Vantaalla, Tuusulassa ja Jyväskylässä. Vammat ovat olleet vakavia. Heinäkuussa Espoossa epäilty puukottaja oli ainoastaan 13-vuotias. 

Poliisi: Sijoituslapset ajautuvat helposti rikollisuuteen

Poliisin havaintojen mukaan nuoret kantavat yhä useammin mukanaan teräasetta. Nyt on liikuttu uhkailuista järeämpään väkivaltaan.

– Nyt on siirrytty veitsien osalta siihen, että niitä on vahingoittamistarkoituksessa käytetty ihmisiin. Poliisi on hyvin huolissaan, sanoo rikoskomisario Sampsa Aukio Itä-Uudenmaan poliisilaitoksesta. 

Poliisin mukaan sijoitettujen lasten karkaaminen on osaltaan lisännyt levottomuutta kaduilla. Niin sanotut hatkanuoret tekevät rikoksia, mutta ovat myös uhreja. Mukana ovat yhä useammin huumeet. Poliisi lisäisi sosiaaliviranomaisten valtaa.

– Lastensuojelun toimivaltuudet ovat niin rajalliset, että nuorten toimintaan ei pystytä tehokkaasti vaikuttamaan. Jos nuori aikoo konkreettisesti vahingoittaa toista tai itseään, pitäisi liikkumista pystyä rajoittamaan, sanoo Aukio. 

Aukio näkee, että mobiilipelit ovat osaltaan vieneet lapset ja nuoret omiin maailmoihinsa, varsinkin jos ruutuaikaa ei rajoiteta. Kun lapsi addiktoituu, voi elämästä tulla muutenkin rajatonta.

Kansalaiset: Kotiintuloajat, liikuntaa ja kuuntelemista

Vantaalla koetaan, että nuoret on jätetty Suomessa oman onnensa nojaan.

– Olisi vaikka kotiintuloajat ruokailun suhteen. Itsellä se ainakin nuorempana toimi. Pystyisi harrastamaan urheilua ja muuta. Itselleni urheilu on ollut tärkeää, toteaa Minka Rönnberg. 

– Mielenterveysongelmat ovat lisääntyneet nuorilla. Heistä pitäisi saada enemmän irti. Jos näkee, että on paha olla, yritetään vaikka väkisin kaivaa nuoren pohtimat ikävät asiat ulos, pohtii Aada Ihalainen. 

Katso ylhäältä uutisraportti viikon sisällä eri puolilla tapahtuneista puukotuksista. MTV vieraili Vantaalla.

Lue myös:

    Uusimmat