Kommentti: Aborttioikeuden kumoamisesta seuraisi lumipalloefekti, jonka jäljet voivat johtaa yllättävään suuntaan

Seuraavana konservatiivien tähtäimessä ovat postilla kulkevat aborttipillerit. Raskaudenkeskeytystä tarvitsevien katse voi tulevaisuudessa kääntyä rajojen yli Meksikoon

Yhdysvaltojen korkeimmasta oikeudesta alkuviikosta vuodettu dokumentti ei ole edes lopullinen päätös, mutta silti sen seurauksia ennustetaan nyt kilpaa.

Jos korkeimman oikeuden lopullinen päätös vastaa vuodettua luonnosta, 13 osavaltiota aikoo kieltää abortit välittömästi pöytälaatikossa odottavilla lakiluonnoksillaan. Lisäksi 14 muuta osavaltiota on ilmaissut aikovansa kiristää aborttilakejaan.

Aborttioikeuksien kaventuminen koskisi 52 prosenttia 15–44-vuotiaista, eli 33,5 miljoonaa naista Yhdysvalloissa.

MTV tapasi laittomasta abortista selviytyneen Angelan mielenosoituksessa. Katso hänen tarinansa videolta.

Tulilinjalla myös lääkkeelliset raskaudenkeskeytykset

Mikä tahansa Roe vastaan Wade -päätöksen lopputulos onkaan, seuraava kiista odottaa jo kulman takana, ja se koskee lääkkeellisiä raskaudenkeskeytyksiä.

Vasta viime joulukuussa aborttioikeuksien puolustajat saivat välierävoiton, kun Yhdysvaltain elintarvike- ja lääkevirasto salli aborttipillerireseptien myöntämisen puhelimitse pysyvästi, eikä ainoastaan koronapandemian aikana. Tätä ennen lääkkeet tuli noutaa sairaalasta tai lääkärin vastaanotolta.

Koska naisten matkustamista muihin osavaltioihin abortin vuoksi on vaikeampaa estää (vaikka sitäkin Missouri tällä hetkellä yrittää), naisten luo saapuvat pillerikirjekuoret halutaan kieltää useissa osavaltioissa.

Lääkkeellisten raskaudenkeskeytysten määrä kasvoi Yhdysvalloissa 54 prosenttiin vuonna 2020, kun koronasulut vaikeuttivat klinikoille pääsyä. Tämä oli ensimmäinen kerta, kun yli puolet raskaudenkeskeytyksistä tehtiin lääkkeellisesti. Vertailun vuoksi: Suomessa 97,7 prosenttia aborteista tehtiin lääkkeellisesti vuonna 2019.

Osavaltiot voivat rajoittaa myös aborttipillereiden jakelua. Toistakymmentä osavaltiota vaatii, että lääke tulee ottaa lääkärin valvonnassa. Ainakin kolmessa osavaltiossa, Arizonassa, Arkansasissa ja Teksasissa, aborttipillereiden postittaminen on kielletty. Useat osavaltiot ovat myös ajaneet erillistä kieltoa lääkkeellisille raskaudenkeskeytyksille.

Artikkeli jatkuu videon jälkeen.

Meksikossa puhelimet pirisevät jo

Vuosikymmenien ajan meksikolaisnaiset ovat pyrkineet rajan yli Yhdysvaltoihin abortin saadakseen.

Viime syyskuussa Teksasissa tuli voimaan niin kutsuttu sydämenlyöntilaki, jonka myötä abortti muuttui kielletyksi kuudennen raskausviikon jälkeen. Maailman huomio kiinnittyi siihen, kuinka Teksas pystytti salamannopeasti järjestelmän, jonka myötä kuka tahansa saattoi ilmiantaa aborttien tekemisessä avustavia kansalaisia.

Monelta meni ohi, kuinka vain muutamaa päivää myöhemmin Meksikon korkein oikeus linjasi jotain, mikä mullisti miljoonien naisten elämän: aborteista rankaiseminen on perustuslain vastaista.

Nyt dekriminalisointi etenee hiljalleen osavaltio kerrallaan, ja suunta on Yhdysvaltoihin nähden vastakkainen. Esimerkiksi Yhdysvaltain rajalla sijaitsevassa Baja Californiassa abortit sallitaan nyt 12. raskausviikkoon saakka. Jos klinikoiden kapasiteetti ei riitä tai välimatkat Yhdysvalloissa käyvät ylivoimaisen pitkiksi, moni etelässä asuva nainen alkaa tähyillä rajan yli Meksikoon.

Meksikolaisnaisten voitettua oman taistelunsa tärkeimmän erän, apua tarjotaan jo pohjoisnaapurille. Aktivistit esimerkiksi välittävät aborttipillereitä rajan yli ja avustavat kuljetuksissa Meksikon puolelle.

Eräästä pohjoismeksikolaisesta naistensairaalasta Tamaulipasista kerrotaan, että aborteista tiedustelevista puheluista jo noin puolet tulee Yhdysvalloista, suurin osa Teksasista. Tamaulipasissa abortit eivät vielä ole laillisia.

Meksikossa laillistus etenee niin hitaasti, että maasta tuskin tulisi turvasatamaa suurille joukoille. Silti, Meksikossakin aiemmin asuneena pidän naapurimaiden vastakkaisia kehityskulkuja vähintään yllättävänä käänteenä, jota en olisi rohjennut ennustaa muutama vuosi sitten.

Tiekartta kohti muiden kansalaisoikeuksien kaventamista?

Miten laajalle taistelutantereelle kulttuurisota lopulta laajenee, jos republikaanit onnistuvat vuosikymmenten aborttiväännössään?

Pahinta pelkäävät ennustavat jo, että Roen jälkeen vuorossa ovat muut vaivalla vuosien mittaan lunastetut kansalaisoikeudet. Korkeimman oikeuden ratkaisuluonnoksessa sanotaan, että aborttia ei mainita perustuslaissa. Samaa perustelua voitaisiin käyttää vaikkapa samaa sukupuolta olevien avioliittojen kieltämiseksi.

Liberaali korkeimman oikeuden tuomari Sonia Sotomayoron rinnastanut samaan kategoriaan kuuluvaksi myös oikeuden ehkäisyyn.

Samaan aikaan kiusallista on, että aborttioikeuksia puoltavan presidentin Joe Bidenin kädet ovat sidotut. Lähipiiristä kuiskitaan, että päätösluonnoksen vuotoa seuraavana päivänä Valkoisessa talossa vallitsi paniikki.

Biden voi lähinnä pehmentää törmäystä lupaamalla taloudellista apua vähävaraisille naisille, jotka joutuvat matkustamaan toisiin osavaltioihin saadakseen abortin. Ja kehottamalla kansalaisia äänestämään naisten oikeuksien puolesta marraskuun välivaaleissa.

Lue myös:

    Uusimmat