Kommentti: Aikuinen, lopeta se huorittelu

whatsapp
Mistä tahansa voi kiusata, koska mikä tahansa kelpaa syyksi. Panithan Fakseemuang
Julkaistu 24.09.2015 15:45

Maria Aarnio

maria.aarnio@mtv.fi

Siinä, missä lapsi huutaa epätoivotulle kaverilleen "tyhmäpää", aikuinen huorittelee tai verhoaa kiusaamisen hyväntahtoiseen kritiikkiin.

Syksyllä 2015 sekä Nyt-liite että MTV suitsivat kommenttiosioitaan. Nyt sulki kommentointinsa kahdeksi viikoksi, ja avasi sitten erillisen, keskustelulle tarkoitetun osion. MTV ei salli kommentointia turvapaikka-, maahanmuutto- ja muissa saman aihepiiriin uutisissa.

"Täällä ollaan samaa mieltä.. Anteeksi kun sanon tämän ääneen, mutta minulle tulee hänen kuvista aina mieleen Frankestein."

Vauva.fin keskustelu Mungolife-blogista

Me kaikki tiedämme, miksi.

Siinä, missä lapsi huutaa epätoivotulle kaverilleen "tyhmäpää", aikuinen natsittelee, huorittelee tai verhoaa kiusaamisen hyväntahtoiseen kritiikkiin. En halua loukata, mutta -lausahduksella varmistetaan, ettei kohde saa oikeutusta pahalle mielelle, jonka loppukommentti joka tapauksessa aiheuttaa.

Nuoria suomitaan jatkuvasti huonosta käytöksestä, mutta netissä riehuvat aikuiset.

Kun poliisi jalkautui IRC-galleriaan vuonna 2008, työsarkaa aiheutui lähinnä nuorista. Viime vuosina aikuiset ovat alkaneet työllistää nettipoliisia enemmän, kertoi vanhempi konstaapeli Jutta Antikainen Helsingin nettipoliisista Studio55.fille vuonna 2013. 

"Hyi hitto toi kuva :O ootko miettinyt peruukkia?"

Keskustelua chicago187-blogissa, 2015

Esimerkiksi nettipoliisina tunnetuksi tullut Marko "Fobba" Forss joutui jo ojentamaan suosittua äitien Äitylit-Facebook-ryhmää asiattomasta kirjoittelusta. Äityleissä on 27 000 jäsentä.

– Täällä ruoditaan välillä kovin henkilökohtaisia asioita ja osa paljastelee arkaluontoisia tietoja itsestään. Osa taas kirjoittelee viestejä, joissa herää ihmetys, että mitähän tollakin päässä liikkuu, Forss kirjoitti ryhmäläisille. 

"Asutko mielisairaalassa? Lääkitys taitaa olla kohdillaan."

"Oisko kannattanut säästää noi huulipunarahat esim oikomishoitoon? Ei vinohampaisen kannata suutaan koristaa."

Keskustelua chicago187-blogissa, 2015

Suositulla vauva.fi -keskustelupalstalla Forss on käynyt avaamassa nettikiusaamisen käsitettä. Varsinkin blogeissa kommentointi rehottaa, ja kuka tahansa voi sanoa mitä tahansa sillä verukkeella, että bloggaaja itse on "tunkenut naamansa" julkisuuteen.

– Rikosnimikkeinä voisi tulla kyseeseen jopa vainoaminen ja lievemmissä tapauksissa viestintärauhan rikkominen. Toki perinteiset kunnianloukkaukset ja laittomat uhkaukset ovat myös melko yleisiä bloggaajien saamien viestien keskuudessa, Forss kirjoittaa jatkuvasta häiriköinnistä.

– Tarttee myös erottaa se, että kritisoidaanko blogaajan tekstiä ja kuvia, vai blogaajan henkilökohtaisia ominaisuuksia. Vain jälkimmäinen näistä menee yleensä rangaistavan puolelle.

"Henri tykkää tiukasta teinipimpasta."

Vauva.fin keskustelua teiniäitiydestä kertovassa artikkelissa, 2015

Forsskin tietää, että poliisin, veroviranomaisen tai sairaanhoitajan koko ammattiryhmää saa "panetella ja solvata ihan vapaasti" (suora lainaus). Vasta henkilöön menevä uhkailu ja ruotiminen voi olla rankaistavaa.

Hän myös muistuttaa, että osa ärtymystä ja pelkoa herättävistä kommenteista on trolleja – siis kommentteja, jotka on kirjoitettu vain ärsyttämistarkoituksessa.

"Voi tyttöä. Vanhaksi piiaksi se jää lopulta. Miks kukaan uhrais aikaansa kuoreen, jonka ei paljastu muuta ku paskat perustukset? Tuollaiset eukot saa sitä paitsi työelämässä ainaki kaikkien toisten naisten vihat ja miehet käyttää niitä minkä ehtii ja vaihtaa sitten feikin aidompaan. srry Anna, näin se vaan on aina mennyt. ;D"

Keskustelua Mungolifestä Ristipissarit-blogissa, 2010

Trolli kommentoi törkeyksiä nettisivulle ja odottelee sitten tyytyväisenä, että aikuiset ihmiset käyvät kiinni toistensa kurkkuihin.

Se on sitä nykyajan hupia.

Oksettaa. Ja oksentamistahan se on, kiusaaminenkin. Pahan olon, harmituksen, ketutuksen, suoranaisen vitutuksen oksentamista. Minua on poljettu, poljen siis sinua.

Muotiblogi? Olet trendipelle. Poliittinen blogi? Väärä mielipide. Naisen blogi? Ämmä. Miehen blogi? Naisvihaaja! Meno on kuin koulussa: mistä tahansa voi kiusata, koska mikä tahansa kelpaa syyksi. Anna mennä, muuta hiustyyliäsi. Hanki piilolinssit. Laihdu. Liho. Ei se auta.

"Kylläpä teitä kovin kiinnostaa jonkun blogaajan elämä. Tosin kai minuakin kiinnostaisi jos olisin Forssalainen yh-sosiaalimamma."

Keskustelua Xenia's Day -blogista vauva.fissä, 2013

Aikuisena kiusaaminen on vielä kaksin verroin hauskempaa, koska kiusaamisen voi näppärästi paketoida erilaisiin paketteihin: "olen elänyt sinua kauemmin" -pakettiin, "haluan vain auttaa" -pakettiin, tai suosittuun "ei kyllä entisaikoina" -pakettiin.

Harmi, että jokainen paketti on vain henkistä oksennusta valepuvussa.

Tätäkään artikkelia ei voi kommentoida. Syyn voitte varmaankin arvata.

tekstata, tekstiviesti, puhelin

Osittaiset lähteet: Vauva.fi, Pinkbubble.fi

Tuoreimmat aiheesta

Kiusaaminen