Eduskunta käsittelee parhaillaan alkoholilain muutosta. Päähuomion on saanut ruokakaupassa myytävän oluen vahvuus ja limuviinat. Alkoholin etäostoista ja -myynnistä on puhuttu vähemmän. Eduskunta on päättämässä, voivatko viinin ystävät jatkaa ostoksiaan suoraan tiloilta vai pakotetaanko heidät Alkon asiakkaiksi, kirjoittaa MTV Uutisten uutispäällikkö Tapani Pohjala.
Jokaisella viinillä ja viinitilalla on oma tarinansa. Aurinko kypsyttää rypäleitä Delaire Graffin viinitilalla Etelä-Afrikassa lähellä Stellenboschin kaupunkia. Timanttimiljardööri Laurence Graff satsasi tilaan 2000-luvun alussa kymmeniä miljoonia, ja Delaire Graff on nyt yksi Kapmaan upeimpia tiloja. Se tuottaa loistavia laatuviinejä. Se myy myös timantteja ja muotivaatteita. Siellä luksuslehdet kuvaavat mallejaan raharikkaiden ja kateellisten katsottaviksi.
Itävallassa, lähellä Unkarin rajaa, Neusiedler Seen rannalla valmistuvat tammitynnyreissä Weingut Umathumin punaviinit. Kukapa tietää, että myös Itävallasta löytyy loistavia punaviinejä? Isäntä Josef Umathum esittelee ylpeänä tilansa viljelmiä. Niitä on viljelty isältä pojalle jo vuosisatojen ajan.
Isäntä esittelee illallispöydässä innokkaasti sampanjatilansa toimintaa, juomien valmistusta ja perinteitä Cuis’n pikkukylässä lähellä Epernayta. Grelletin tilan emännän valmistamalle illalliselle on kokoontunut muutama pariskunta yövieraina eri puolilta maailmaa ihan sattumalta. Jokaiselle ruokalajille on tilan tuottama eri sampanjalaatunsa.
Etämyynti halutaan kieltää
Nyt kun syyssateet hakkaavat kattoja ja tuuli vihmoo nurkissa, näitä viinejä on hienoa kotona maistella. Kellariin tiloilta hankitut viinit tuovat mieleen upeat matkat, muistot ja maut.
Sen jälkeen, kun Suomi liittyi Euroopan unioniin, viinin hankkiminen ja kotiin kuljettaminen tulivat mahdollisiksi. Viinejä on voinut tilata suoraan viinitiloilta tai tukkurien kautta ja ne on kuskattu suoraan kotiovelle.
Etämyynnissä myyjä on vastannut verojen maksamisesta Suomeen. Ostaja on myös voinut itse kuljettaa viinit kotiin ilman Suomeen maksettavia veroja. Silloin kyse on ollut matkustajatuonnista. Vero on maksettu jo lähtömaahan.
Suomi on EU-asioissa ollut yleensä joukon paras "oppilas". Asiat on hoidettu niin kuin EU määrää. Alkoholin tuontikäytännöissä Suomi joutui täysin uuteen tilanteeseen. Alkon monopoli piti säilyttää, mutta samalla EU:ta joudutaan viinin tuonnissa miellyttämään. Alkoholilaki ja säädökset laadittiinkin niin epäselviksi, että edes viranomaiset eivät ole osanneet antaa oikeita vastauksia niitä kysyttäessä. Alkoholin tuonnissa EU-maista on liikuttu "harmaalla" alueella.
Veronkiertäjät kuriin
Nyt sosiaali- ja terveysministeriön viranomaiset ovat päättäneet tehdä lopun omien viinien hankkimisesta. Etämyynti halutaan kieltää, vain etäosto sallitaan.
Syynä muutokseen on se, että etämyynti on viranomaisten mukaan ryöstäytynyt käsistä. Valtio ei pysty valvomaan veroja kiertäviä viinatrokareita. Vahinko pannaan kuluttajan piikkiin. Samalla veronsa maksaneet viinin myyjät joutuisivat lopettamaan toimintansa Suomeen.
Viinien hankinta ja kuljetus halutaan tehdä mahdollisimman hankalaksi, jotta myynti pystytään kanavoimaan Alkon kautta, ja samalla päästään verojen keräämisen hankaluuksista. Valtio siis päättää, mitä viiniä suomalainen juo. Ainutlaatuinen tilanne Euroopan unionissa.
Paluu menneisyyteen
Alko on jo valmistautunut tilanteeseen ja aloittanut viinien verkkokaupan. Alkon verkkokaupan tarjonta onkin kattava. Suurena ostajana se on saanut listoilleen hyvän valikoiman viinejä ympäri maailmaa. Alkon mukaan asiakkailla on myös mahdollisuus tilata erikoistilaustuotteita, joita ei ole Alkon valikoimassa eikä erikoiserissä. Alko etsii nämä tuotteet maailmalta ja toimittaa ne asiakkaalle.
Mutta se on laiha lohtu viiniharrastajille. Alkon hyllyltä ostettaessa muistoja viinitiloilta voi vain kuvitella. Jos etämyynti kielletään, Suomen alkoholipolitiikka siirtyy 20 vuotta ajassa taaksepäin.
Suomalainen viinitilavieras ostaa yhden pullon, pyöräyttää sen villapaitansa sisälle, pakkaa matkalaukkuun ja lentää kotiin toivoen, että pullo on säilynyt ehjänä.
Lakia säätäville viranomaisille riittää se, että viiniä saa kaupasta. Ja ylähyllyiltä löytyvät kalliit viinit – alahyllyiltä halvat. Pian nähdään, riittääkö se myös kansanedustajille. Alkoholilakia puidaan parasta aikaa eduskunnassa.