Donald Trumpin öykkäröinti Iranin ydinsopimuksen kanssa tekee valtavan railon EU:n ja Yhdysvaltain suhteisiin. Kuiluja syntyy myös Euroopan sisälle. Saksa antaa jo ymmärtää, että raha ratkaisee, kun USA ryhtyy kiristämään pakotteilla, kirjoittaa MTV Uutisten kirjeenvaihtaja Tapio Nurminen.
Ranskan presidentti Emmanuel Macron tiesi, mistä puhui viime viikolla Saksan Aachenissa, kun hänelle luovutettiin Kaarle Suuren -palkinto. Ranskan presidentti korosti puheessaan, että:
1. Eurooppa ei saa olla heikko
2. Maanosa ei saa jakautua
3. Pelkoa ei pidä tuntea
4. Odottelu ei auta.
Nämä olivat Macronin visionääriset ”neljä käskyä”.
Oikeastaan mikään niistä ei näytä toteutuvan, kun Eurooppa yrittää vastata Yhdysvaltain presidentin yksipuoliseen päätökseen irtautua Iranin ydinsopimuksesta.
Ehkä ainoa, mistä Saksaa, Ranskaa ja Iso-Britanniaa ei voi juuri nyt syyttää on viivyttely. Mahtimaiden ulkoministerit neuvottelevat jo ensi tiistaina iranilaisen virkaveljensä kanssa.
EU on kuitenkin jo nyt osoittanut sekä heikkoutensa että pelkonsa. Unionia uhkaa jakautuminen, koska Saksa murenee USA:n painostuksen alla. EU:n suurin kansantalous vetäytyy Iranin ydinsopimusta tukevasta rintamasta, jos Yhdysvaltain pakotteet vaikeuttavat saksalaisten yritysten kauppaa USA:n kanssa.
Yrityksiä suojeltava
Ja ne vaikeuttavat vääjäämättä. Saksan vienti USA:han oli viime vuonna yli 110 miljardia euroa. Trumpin kolistelu kauppasotakivääreillä on jo muutenkin saanut saksalaiskonsernit takajaloilleen. Vaikeuksia ei enää haluta lisää.
Ranskan hallituksen ja Brysselin EU-komission mielestä Euroopan ei pitäisi taipua. Pariisi tosin toivoo saavansa Trumpilta erikoiskohtelua öljyjätti Totalin ja autonvalmistaja Peugeotin kohdalla, mutta muuten Macron ja hänen aseenkantajansa lupaavat pysyä lujina.
Saksan talousministeri Peter Altmaier on uhkaavan kauppasodan rintamia järjesteltäessä korostanut, että avointa vastakkainasettelua kannattaa välttää. Iran-kysymyksessä hän vetää samaa linjaa.
Altmaierin mukaan Berliinin hallituksella ei ole mitään mahdollisuuksia suojella saksalaisia yrityksiä, jos Trump toteuttaa pakoteuhkauksensa.
Voimia ei pidä yliarvioida
Altmaier on liittokansleri Angela Merkelin oikea käsi. Myös Merkel on varoittanut EU:ta ”voimien yliarvioimisesta”, kun se yrittää pelastaa Iranin kanssa, mitä pelastettavissa on.
Käytännössä Trump näyttää siis todistavan Macronin Aachenin ”julistukset” ontoiksi yhdellä harkitsemattolla allekirjoituksella. Siis sillä, jolla USA irtisanoutuu Iranin ydinsopimuksesta.
EU:n on kaikkea muuta kuin vahva, yhtenäinen ja peloton. Taas kerran. Saksa pelkää rahojensa puolesta ja menee siksi omia menojaan. Taas kerran.
Venäjä ja Kiina kiittävät ja täyttävät tyhjiöitä siellä, missä niitä on. Myös Trumpin johtama USA on tässä pelissä häviäjä, mutta Trump itse ei ole sitä vielä ymmärtänyt. Eikä välttämättä ymmärrä koskaan.