Britannian ministereiden vaitonaisuus kertoo enemmän kuin tuhat sanaa, toteaa MTV Uutisten ulko- ja turvallisuuspolitiikan erikoistoimittaja Mirja Kivimäki kommentissaan.
Britannian eilinen shokkipäätös jäädyttää parlamentin toiminta kuukaudeksi juuri ennen brexit-päivää on ollut kaikkien huulilla Helsingin epävirallisessa EU-ministerikokouksessa.
Ministereiden on tapana pysähtyä kokoukseen tullessaan ovensuuhun kertomaan odotuksistaan. Muut ministerit tekivätkin niin, mutta Britannia ja Irlanti kiirehtivät puolijuoksua sanaakaan sanomatta toimittajien ohi.
Vaitonaisuus kertoo nyt enemmän kuin tuhat sanaa.
Erityisesti Britannian ulkoministeri Dominic Raabille olisi tarjolla paljon hyviä kysymyksiä:
– Onko Britannia perustuslain häpäisyn kourissa, kuten parlamentin puhemies John Bercow sanoi?
– Tiesittekö etukäteen tästä pääministeri Boris Johnsonin manööveristä, vai tuliko se täysin yllätyksenä kuten ilmeisesti useimmille ministereille?
– Mitä nyt tapahtuu Britannian ja Irlannin suhteelle?
– Pitääkö paikkansa että Britanniassa jo varaudutaan salaisesti ruoka- ja lääkekriisiin sopimuksettoman brexitin vuoksi?
Nämä kysymykset jäivät vaille vastausta, vaikka niitä Raabin pois kiiruhtavan hahmon selälle huudeltiinkin.
Hiljaisuus kertoo paljon: Hyviä vastauksia ei ole. Britannian politiikka näyttää juuri nyt paitsi holtittoman itsetuhoiselta, myös epädemokraattiselta.
Hieman samantyyppinen reaktio tuli myös Irlannilta, joka on brexitin kenties toiseksi suurin kärsijä Britannian itsensä jälkeen. Sopimukseton brexit todennäköisesti johtaisi kovaan rajaan Pohjois-Irlannin välille, minkä on jo ennakoitu aiheuttavan mielenilmauksia ja jopa levottomuuksia Irlannin saarella.
Kolmas hiljainen ohikiirehtijä oli Espanjan ulkoministeri Josep Borell Fontelles, jonka hiljaisuuden selittää hänen pian alkava tehtävänsä EU:n ulkoministerinä. Borell on aikaisemmin Espanjan ulkoministerin roolissa pamauttanut että Britannia saattaa hajota osiin brexitin seurauksena. Sellaisia kommentteja voi olla parempi vähän varoa kun edustaa toista neuvotteluosapuolta.
Muut ministerit sen sijaan pysähtyivät antamaan kommenttinsa. Lähes kaikkien vastausten ydin on tämä:
– Toivomme että sopimukseen päästään, aika käy vähiin. Ja ennen kaikkea tämä on Britannian päätettävä asia.
Lähes sanasta sanaan näin sanoi myös kokouksen isäntä, Suomen ulkoministeri Pekka Haavisto.
Pisteliäin vastaus tuli Unkarin ulkoministeriltä.
– Me emme todellakaan ole niitä ihmisiä jotka alkavat opettaa muita maita niiden sisäisissä asioissa, hän sanoi merkitsevästi, ja viesti oli enemmän kuin selvä: älkääpä tekään tulko meille opettamaan esimerkiksi oikeusvaltio- tai sananvapausasioita, kiitos.