Monet tutkijat ovat arvailleet, että Venäjän talousvaikeudet voisivat koitua Putinin kohtaloksi. Päinvastainenkin skenaario on mahdollinen. On täysin mahdollista ellei jopa todennäköistä, että nämä epävakaat ajat vain pönkittävät Putinin yksinvaltaa Venäjällä.
Nämä vaalit ruokkivat entistä enemmän Putinin puolueen valtaa ja siten Venäjän tendenssiä yksipuoluejärjestelmään. Kahden kolmasosan enemmistö tuo entistä enemmän valtaa Putinin Yhtenäiselle Venäjälle, mutta jo alkutilanne oli selvästi yksinvaltainen.
Duuman oppositiopuolueet ovat nimittäin jo valmiiksi Putinin tukipuolueita.
Zhirinovskin Liberaalidemokraatit on Venäjän oikeistopopulistinen puolue - räyhää äänekkäästi mutta todellisissa kysymyksissä seuraa Putinia. Oikeudenmukainen Venäjä eli Venäjän "demarit" - toimintatapa on sama, ääntä vain lähtee vähemmän..
Ainoana varsinaisena oppositiopuolueena voi mahdollisesti nähdä Gennadi Zjuganovin kommunistit. Kommunisteilla on ainakin oma selkeä agenda, joka käy nimestä ilmi.
Mitkä sitten ovat duuman ulkopuolelle jääneen opposition mahdollisuudet vaikuttaa?
Internet on opposition areena, mutta se on poliittisesti vaatimaton. Suurin osa venäläisistä saa tutkimusten mukaan yhteiskunnallisen tietämyksensä televisiosta. Todellinen vallankäyttö näkyykin juuri televisiossa, ja siellä hallitsee suvereenisti Putinin Yhtenäinen Venäjä.
Opposition mahdollisuuksia kaventaa myös se, että kaikki tietävät mihin aktiivinen oppositiopolitiikka johtaa.
Mihail Kasjanovin presidenttiehdokkuus karahti aikoinaan siihen, että kannatuskorteista löytyi epäselvyyksiä, joten ehdokkuus hylättiin. Ennen näitä vaaleja hänestä löytyi salaa kuvattuja seksinauhoja jotka esitettiin näyttävästi Venäjän televisiossa.
Näissä vaaleissa opposition toisen kärkihahmon Aleksei Navalnyin niskassa on nyt kavallustuomio - siksi hän ei voi olla ehdokkaana.
Politiikkaan puuttunut miljardööri Mihail Hodorkovski joutui aikoinaan talousrikoksista työleirille, sitten maanpakoon. Boris Berezovski muutti Britanniaan ja kuoli epäselvissä oloissa. Boris Nemtsov murhattiin keskellä Moskovaa.
Listaa voisi jatkaakin. Ärhäkkä oppositiopolitiikka näyttää yksinkertaisesti olevan haitallista uralle ja terveydelle, vastoin kuin valtapuolueissa toimiminen.
Demokratia onkin Venäjällä vaikeuksissa, ja tämä näkyy muuallakin kuin vaaleissa. Se näkyy mm. siinä, missä asemassa oppositio, vapaa media ja kansalaisjärjestöt nykyään ovat.
Hyvä esimerkki on Venäjän ainoa itsenäinen mielipidemittauslaitos Levada, joka julistettiin "ulkomaiseksi agentiksi" juuri ennen vaaleja. Levada ei edes ollut räyhäkäs opposition äänitorvi. Joskus jopa päinvastoin.
Juurikin Levadan tekemässä selvityksessä todettiin hiljattain, että Putinin kannatus on huikeat 80 prosenttia. Onkin hyvä muistaa että Putinilla on Venäjällä aito ja laaja kansansuosio. Venäläiset selvästi haluavat juuri tällaisen vahvan johtajan.
Suosion taustalla on kuitenkin osittain se, että todellista vaihtoehtoa ei ole. Taloudellisten riskien, huolien ja epävarmuuksien maailmassa, jossa oppositiopolitiikka käytännössä vain haittaa yksilön elämää, poliittinen ilmasto houkuttelee konservatismiin. Se tuo turvan tunnetta ja on kansalaiselle itselleen eduksi.
Onkin täysin mahdollista ellei jopa todennäköistä, että ainakin lyhyellä tähtäimellä nämä epävakaat ajat vain pönkittävät Putinin yksinvaltaa Venäjällä.
3:00
Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.