Keskustan Juha Sipilä ja kokoomuksen Petteri Orpo haluavat muodostaa uuden hallituksen mahdollisimman nopeasti mahdollisimman pienin muutoksin nykyiseen hallitusohjelmaan. Tämä tarkoittaa oven raottamista RKP:lle ja kristillisdemokraateille. Katseet kääntyvät myös huomiseen perussuomalaisten eduskuntaryhmän kokoukseen. Hajoaako ryhmä kahtia, kysyy MTV Uutisten politiikan päällikkö Jussi Kärki.
Jussi Halla-aho masinoi näyttävän vallankaappauksen Jyväskylän puoluekokouksessa, mutta hänen taustajoukkonsa tekivät yhden virheen.
Kolmen nuivan maahanmuuttokriitikon nostaminen varapuheenjohtajiksi oli liikaa hallituskumppaneille. Halla-ahon tiimiksi tuli sangen värikäs kolmikko Laura Huhtasaari - Teuvo Hakkarainen - Juho Eerola.
Varapuheenjohtajien rooli on puolueessa jatkossa tavallistakin suurempi, sillä Halla-aho aikoo jatkaa europarlamentaarikkona Brysselissä. Sipilä ja Orpo kavahtivat tilannetta, jossa nopeissa käänteissä kiistoja ja ongelmia olisi pitänyt ratkoa Huhtasaaren ja Hakkaraisen kanssa.
Orpo puki perussuomalaisten täyskäännöksen sanoiksi: "Puolue, jota Timo Soini rakensi 20 vuotta, muuttui kahdessa vuorokaudessa".
Perussuomalaisten vanhalle valtakaartille Timo Soini, Jussi Niinistö, Jari Lindström viikonlopun puoluekokous oli historiallinen nöyryytys. Eduskuntaryhmästä löytyy tyytymättömiä, jotka kuvailivat tänään tilannetta katastrofiksi. Tässä mielessä perussuomalaisten eduskuntaryhmän huominen kokous, jonka uusi puheenjohtaja Halla-aho on kutsunut koolle, on erittäin mielenkiintoinen. Meneekö eduskuntaryhmä palasiksi?
Perussuomalaisten kansanedustajia on jo epävirallisesti kosiskeltu muualle. Eri arvioiden mukaan lähtijöitä voisi olla kourallinen. Ja tärkeää on myös se, siirtyvätkö mahdolliset loikkaajat hallituspuolueisiin vai oppositioon. Nimittäin yhdelläkin kansanedustajalla on nyt arvoa, sillä Sipilä-kakkosen enemmistö olisi äärimmäisen ohut. Todennäköisellä hallituspohjalla keskusta-kokoomus-RKP-KD olisi vain 101 kansanedustajaa.
Vakavampi kysymys on, miten hallituksesta erottaminen vaikuttaa perussuomalaisten kannatukseen. Halla-aholaiset saavat varmasti voimaa seuraaviin eduskuntavaaleihin, mutta puolueen toisesta päästä saattaa lähteä kannattajia muihin puolueisiin.
Jatkossa vaaleissa mitataan, kuinka paljon Suomesta löytyy maahanmuuttokriittistä väkeä. Jussi Halla-aho pystyy nyt oppositiopuolueen johtajana koventamaan kielenkäyttöään. Halla-ahon perussuomalaisille oppositio on huomattavasti helpompi paikka lihoa kuin hallitus olisi ollut - varsinkin jos omat pitävät mestariaan potkujen jälkeen vielä marttyyrinakin.
Uusi hallitus ei synny ihan sormia napsauttamalla, vaikka ensimmäisiä keskusteluja on jo käyty. Sipilän on käytävä presidentti Niinistön luona pyytämässä eroa, ja sen jälkeen hallitustunnustelut pääsevät vauhtiin todennäköisesti keskiviikkona.
Spekuloidaan silti jo vähän. Perussuomalaisten viisi ministeripaikkaa menisivät todennäköisimmässä hallituspohjassa näin: keskusta 1 lisäpaikka, kokoomus 1 sekä RKP:lle 2 ministeriä ja KD:lle 1.
Ensimmäiset nimetkin on heitetty jo ilmoille. Jos Keskusta ottaa päältä ulkoministerin salkun, yksi vahva nimi tehtävään olisi Matti Vanhanen. Siltä paikalta olisi hyvä lähteä presidentinvaaleihin.
Vauhdikkaat käänteet jatkuvat huomenna - politiikassa on taas väriä.
Pääkuvan videolta voit katsoa Kärjen analyysin perussuomalaisten tilanteesta ja mahdollisesta uudesta hallituspohjasta.