Ihmiset tuntuvat ajattelevan, että koronakesänä saa olla töykeä ja laukoa asiattomia kommentteja tuntemattomille.
Hyvät käytöstavat opitaan jo päiväkodissa. Valitettavan monilta ne tuntuvat kuitenkin unohtuvan sitä mukaa, kun lisää ikävuosia pamahtaa mittariin.
Kulunut kevät on ollut raskas kaikille. Moni on joutunut lomautetuksi, kotona on ollut kireä tunnelma, kun lapset eivät ole päässeet harrastuksiin tai tapaamaan kavereita, kesäloman suunnitelmat ovat peruuntuneet. Pahaa oloa ei kuitenkaan tarvitsisi purkaa kanssaihmisiin, jotka ovat todennäköisesti täysin syyttömiä siihen, että puolisosi kanssa on ollut mahdotonta neuvotella korona-ajan etätyövuoroista.
Lue myös: Ilmateitse tarttuva koronavirus lähinnä vain pelottelua, tartuntoja pääosin vain lähipiireissä - Infektiotautien ylilääkäri kertoo, mitä kaikkea koronaviruksesta tiedetään juuri nyt
Olen viime kuukausina nähnyt niin paljon loukkaavia tilanteita, etten enää voi vain sulkea niiltä silmiäni.
Viimeisin tilanne sattui viikonloppuna, kun olin tulossa lähijunalla töihin. Juna oli melko täynnä, ja istuin iäkästä rouvaa vastapäätä. Hän mulkaisi minua vihaisesti, mitä ihmettelin hieman. Mulkaisun syy selvisi pian, kun juuri junaan noussut nainen yritti istua rouvan viereen. Viereistä paikkaa koristi mielenosoituksellisesti rouvan kassi. ”Ei tähän!”, karjaisi rouva niin, että istumaan tulossa ollut nainen hätkähti silminnähden.
Hän tuijotti rouvaa häkeltyneenä hetken, kunnes meni seisomaan muualle. Rouvan mielestä hänen käytöksensä oli ilmeisesti täysin oikeutettua, koska hän laittoi laukkunsa vielä näkyvämmin esille viereiselle istuimelle ja tuijotti minuakin siihen malliin, että miten oikein kehtasin istua häntä vastapäätä.
Sain vain vaivoin hillittyä itseni, etten olisi sanonut suoria sanoja tälle rouvalle. Julkista liikennettä ei voi omia ja vaatia ihmisiä seisomaan. On täysin selvää, ettei turvavälien noudattaminen aina onnistu ruuhkaisessa lähijunassa.
Mikäli on huolissaan koronatartunnasta, pitäisi suosia jotain muuta kulkuvälinetta: mahdollista omaa autoa, polkupyörää tai kävelyä. Tai edes niitä hiljaisempia vuoroja, joihin aurinkoinen sunnuntai-iltapäivä ei taatusti kuulunut.
Lue myös: Koronavirus voi tehdä busseista tautipesäkkeitä – HSL pyytää aivastamaan "nenäliinaan tai hihaan"
Muitakin tapauksia on ollut paljon. Sain todistaa, kuinka ihmiset vaihtavat bussissa paikkaa raivoissan, jos joku aivastaa tai yskäisee. Kun tämä sattui allergiasta kärsivälle läheiselleni, tuntui pahalta hänen puolestaan. Ihmiset ovat kenties unohtaneet, että aivastelulle, verestäville silmille tai yskäisylle voi olla muitakin syitä kuin koronavirus.
En vähättele koronatartuntojen vakavuutta. Kehotan vain jokaista pohtimaan, tuntuisiko itsestä kivalta, jos matkalla töihin joku huutaisi sinulle ilman syytä vain, koska julkinen liikenneväline sattuu olemaan ruuhkainen? Entäpä olisiko sinusta mukava asioida lähikaupassa, jossa jonossa seisova haukkuisi sinut pystyyn, koska tulit hieman lähemmäs häntä kuin kaksi metriä?
Yritetään käyttää tervettä järkeä, käyttäytyä ja kunnioittaa muita myös tänä kesänä, koronasta huolimatta.