Yhdysvaltojen presidentinvaalitaisto ottaa yhden lisäaskeleen ensi yönä. Donald Trumpin varapresidentin Mike Pencen ja Joe Bidenin aisaparin Kamala Harrisin kohtaamisesta ei todennäköisesti tule samanlaista sirkusta kuin päähenkilöiden väittelystä viime viikolla, kirjoittaa toimittaja Tuomo Hyttinen.
Demokraatti Joe Bidenin varapresidenttiehdokkaalla Kamala Harrisilla on vain hävittävää ensi yönä varapresidenttiehdokkaiden vaaliväittelyssä.
Biden porskuttaa huimassa kannatusjohdossa koko maan tasolla, minkä lisäksi hän on presidentti Donald Trumpia edellä kaikissa keskeisissä vaa’ankieliosavaltioissa, joissa vaalit lopulta ratkaistaan.
Lue lisää: Trumpin kannatusahdinko syvenee – aika ja keinot alkavat loppua Bidenin kiinnisaamiseksi
Joe Bidenin suosio perustuu ovelaan taktiikkaan. Hän ei ota kantaa Trumpin henkilökohtaisiin hyökkäyksiin, vaan pysyttelee sivussa ja antaa presidentin tuhota itsensä.
Kamala Harrisin tehtävänä ensi yön väittelyssä on noudattaa samaa välttelytaktiikkaa. Harris yrittää välttää demokraattipuolueen vasemman laidan suututtamisen.
Samoin hän yrittää olla antamatta liikaa tarttumapintaa Trumpin kampanjaväelle ja olla laukomatta liian kiistanalaisia kommentteja. Äänestäjät eivät välttämättä katso hyvällä, jos sairastelevaa presidenttiä haukutaan liikaa.
Pencellä vaikea tehtävä
Donald Trumpin kakkosmiehen Mike Pencen tavoitteena on horjuttaa Harrisia, mutta tehtävä ei ole helppo. Pence joutuu nimittäin kantamaan oman taakkansa yön debatissa.
Pence johtaa Trumpin hallinnon koronanyrkkiä, joka on epäonnistunut tehtävässään: yli 210 000 amerikkalaista on kuollut koronaviruksen aiheuttamaan tautiin. Eikä sekään näytä hyvältä, että Valkoinen talosta on tullut käytännössä koronalinko.
Pencen tehtävä ei ole mahdoton. Kalifornian senaattori Kamala Harris on varmaotteinen esiintyjä, mutta hänen suorituksensa demokraattien esivaaliväittelyissä vaihtelivat.
Suojat erottavat myös vertauskuvallisesti
Oman mausteensa illan väittelyyn tuo presidentti Trumpilla todettu koronavirustartunta. Kamala Harrisin taustajoukot vaativat väittelijöiden turvaväliä aiempaa isommaksi. Lisäksi väittelijöiden väliin haluttiin pleksilasi.
Mike Pencen väki ei aluksi innostunut ajatuksesta, mutta näillä näkymin väittelijöiden väliin on asetettu suojat.
Sylki ei varmaankaan lennä yhtä kovasti kuin viime keskiviikkona. Mutta pleksilasi kertoo paljon kampanjoiden eroista. Vastakkain ovat paitsi demokraatit ja republikaanit, myös usko tieteeseen ja terveysturvallisuuteen.
Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.