Lahden MM-kisoihin kohdistunut terroriuhka ja sen taustat antavat pelottavankin kuvan kansainvälisen tiedustelumaailman keinoista, kirjoittaa MTV Uutisten rikostoimituksen päällikkö Jarkko Sipilä.
MTV:n Rikospaikka kertoi keskiviikkona tapauksesta, jossa nuori, radikalisoitunut suomalainen kaavaili keväällä 2017 terrori-iskua. Yhdysvaltain tiedusteluviranomaiset olivat paljastaneet sen Suomen viranomaisille.
Poika oli kirjoittanut synkistä suunnitelmistaan pimeään nettiin, missä poikaa lietsottiin terroritekoon. Myöhemmin keskusrikospoliisille paljastui, että nämä nimimerkit olivat yhdysvaltalaisia tiedusteluviranomaisia.
Siis samoja, jotka olivat kertoneet tapauksesta suomalaisille.
Iskukaavailuissa oli useita kohteita, yhtenä hiihdon MM-kisat Lahdessa.
Tällainen Suomeen ulottuva ulkomainen verkkotiedustelun peiteoperaatio herättää kysymyksiä. Entä jos isku olisi onnistunut?
Tosiasiassa siitä ei ollut vaaraa, kun poika oli amerikkalaisten antaman tiedon jälkeen suomalaisviranomaisten tarkkailussa. Eikä hän olisi välttämättä todellisuudessa halunnut iskua tehdäkään.
Mutta jos jotain olisi kaikesta huolimatta tapahtunut, verkon peitemiehet olisivat varmasti liuenneet kuvasta. Siinä maailmassa ei käsiä nosteta virheen merkiksi.
Tapaus kertoo myös tiedustelukulttuurien eroista. Suomessakin poliisi voi tehdä peiteoperaatioita verkossa tietoja hankkiessaan, mutta poliisi ei saa provosoida rikoksia, joita ei muuten tehtäisi.
Huumepoliisi ei voi tilata kymmentä kiloa amfetamiinia ja käräyttää ansaan tarttunutta rikollista.
Samanlainen kielto löytyy Suomen siviilitiedustelulaista.
Suojelupoliisin poliisimies ei saa tehdä rikosta eikä aloitetta rikoksen tekemiseen.
– Myös sellainen aloitteellisuus, joka ei vielä ole rikoslain tarkoittamaa rikokseen yllyttämistä, olisi peitehenkilöltä kielletty, hallituksen esityksessä todetaan.
Ison maailman tiedustelumaailmassa säännöt ovat toisenlaiset, toiminta erilaista ja kovempaa. Se on tietysti salaisen – välillä laittomankin – tiedustelun ajatus.
Se on myös pelottavaa. Kuka kontrolloi millaisia salaisia verkko-operaatioita ulkomaiset tiedustelijat – amerikkalaiset tai muut - tekevät keskustelupalstoilla tai muuten Suomessa?
Suojelupoliisi yrittää torjua vihamielisiä toimia, mutta päälinja lienee, että isojen maiden tiedustelupalvelut eivät operaatioistaan kerro, jolleivat halua.
Seuraavaksi pitää lukea juuri ilmestynyt entisen CIA-verkkovakoojan Edward Snowdenin elämänkerta, englannin kieliseltä nimeltään Permanent Record