Kommentti: Lyökö vihreiden Ohisalo päänsä keskustan mäntyyn? Tässä tappelussa ei armoa tunneta eikä anneta

Keskusta vaatii muutoksia EU:n asetukseen, jolla metsiä, maita ja mantuja pitäisi miljardikustannuksin palauttaa luonnontilaan. Vihreät vastustavat lievennyksiä. Hallituksen sisällä on kehkeytymässä rumanvihreä riita – ehkä jopa hallituskriisi, kun kannatustaan menettäneet keskusta ja vihreät ottavat yhteen, arvioi politiikan toimittaja Vesa Kallionpää kommentissaan.

EU:n komission esittämä ennallistamisasetus on parhaillaan eduskunnan käsiteltävänä. Sanahirviön takana on hanke, jolla EU:n jäsenmaat velvoitettaisiin palauttamaan merkittävä määrä metsä-,  vesi- ja muita alueita 70 vuoden takaiseen luonnontilaan.

Moni taho pitää asetusta Suomen kannalta tuhoisana. Ennallistamisvaatimuksen arvioidaan haittaavan muun muassa maataloutta ja metsäteollisuutta merkittävästi. Hintalappu Suomelle voi nousta lähes miljardiin euroon vuodessa. Lisäksi metsänomistajat menettäisivät 50–100 miljoonan euron vuosittaiset myyntitulot.

Metsäisinä maina Suomi ja Ruotsi ovat luontohankkeen suurimpia kärsijöitä. Suomessa asetuksen toimeenpano maksaisi arviolta 0,39 prosenttia vuosittaisesta bruttokansantuotteesta. EU:n keskiarvo jäisi 0,06 prosenttiin.

Oppositio on jo haukkunut hallitusta huonosta edunvalvonnasta, kun komission antamaan asetukseen ei ole onnistuttu vaikuttamaan ennakoivasti. Nyt asetustekstin muuttaminen on vaikeampaa.

Kohta tapellaan niin, että tukka pöllyää

Ympäristö- ja ilmastoministeri Maria Ohisalo (vihr.) puolueineen kannattaa ennallistamisasetusta kaikin voimin. Valtiovarainministeri Annika Saarikko (kesk.) puolueineen tulee vaatimaan siihen merkittäviä muutoksia. Tai ainakin Saarikko tulee tukemaan jonkun keskustatahon tekemää vaatimusta.

Puolueidensa puheenjohtajina sekä Ohisalolla että Saarikolla on monta syytä pitää kiinni kannoistaan. Yksi syy on puolueiden alentunut kannatus. Viimeisimmässä HS-gallupissa keskustan kannatus putosi 10,4 prosenttiin ja vihreiden 9 prosenttiin.

Keskustan kannatus on historiallisen alhainen. Puolueella ei yksinkertaisesti ole varaa antaa periksi asiassa, joka rokottaa maa- ja metsätaloutta ja maksaa Suomelle maltaita.

Myös maa- ja metsätalousministeri Antti Kurvinen (kesk.) totesi eduskunnan kyselytunnilla, ettei hallitus tule hyväksymään sellaista esitystä, joka toisi miljardilaskun kansantaloudelle. Pulma vain on se, että hallituskumppani vihreät on eri mieltä.

Hallituksen sisällä on kehkeytymässä rumanvihreä riita - ehkä jopa hallituskriisi, kun kannatustaan menettäneet keskusta ja vihreät ottavat yhteen.

Luontokato pysäytettävä – hinnasta viis

Vihreät haluavat profiloitua suurena luonnon ystävänä ja pelastajana. Puolue on luvannut kannattajilleen toimia luonnonsuojelun puolesta, joten puheenjohtaja-ympäristöministeri puolustaa EU-hanketta kustannuksista piittaamatta.

– Julkisuudessa on herännyt huoli siitä, menevätkö luonnontilaa parantavat toimet liian pitkälle, jos EU:n aihetta koskeva asetus hyväksytään. Kysymys on nurinkurinen. Ei kysymys ole siitä, mitä EU velvoittaa tai ei velvoita. Kysymys on siitä, että luonnontilan parantamisella on kiire luontokadon pysäyttämiseksi. Suomalaista luontoa voi vaalia vain Suomessa, kirjoitti Ohisalo blogissaan.

Ohisalo viittasi metsäteollisuuden “miljardivoittoihin” ja antoi ymmärtää, että niistä voisi tinkiä luonnonsuojelun hyväksi.

Suojelun kansantaloudellisia vaikutuksia esimerkiksi hyvinvointivaltion rahoituksen kannalta vihreiden puheenjohtaja ei blogissaan ehtinyt käsittelemään.

Juonia punotaan ja asemiin ajetaan

Keskustassa punotaan jo juonia ennallistamisasetuksen muuttamiseksi. Ensin pitää jyrätä vihreiden tiukka kanta kotimaassa.

Suomen pitää ottaa komission miljardiasetukseen kantaa eduskunnassa ja viime kädessä eduskunnan suuressa valiokunnassa. Suuri valiokunta voi muuttaa Suomen kannan ennallistamisasetukseen kielteiseksi.

MTV Uutisten tietojen mukaan kulisseissa puuhataan jo suurta "isänmaallista" koalitiota , joka yrittäisi pelastaa Suomen EU:n ympäristökomissaari Frans Timmermansin metsätaloutta ymmärtämättömältä vainolta.

Suuressa valiokunnassa keskusta tarvitsee myös opposition tuen, mutta se ei liene ongelma. Sekä perussuomalaiset että kokoomus ovat arvostelleet ennallistamisasetusta kovin sanoin.

Ratkaisijan paikalla on kuitenkin SDP ja pääministeri Sanna Marin (sd.). Demareiden kanta miljardiasetukseen on epäselvä. Tähän asti Marin on pääministerinä yrittänyt olla asiasta kahta mieltä, mutta pian hänen pitää valita puolensa.

Marin ei yleensä ota kantaa ikäviin asioihin, vaan jättää ne sektoriministereiden selitettäviksi.  Nyt hän ei voi enää niin tehdä. Vakava kiista hallituksen sisällä vaatii pääministeriltä päätöksiä.

Tuleeko hallituskriisi ja kaatuuko hallitus?

Keskustan ja vihreiden kiista voi johtaa hallituksessa kriisiin, mutta hallitus siihen tuskin kaatuu. Eduskuntavaalit ovat jo ensi keväänä ja ministeripestit kivoja. Puolueet miettivät omaa etuaan.

Vihreä ympäristö- ja ilmastoministeri Maria Ohisalo voi lyödä päänsä keskustan asetushankkeen tielle nostamaan mäntyyn, mutta aina voi selittää, että viimeiseen asti yritettiin.

Lisäksi EU:n ennallistamisasetuksen käsittely jatkuu vielä pitkään. Edes Suomen kielteinen kanta ei vielä takaa sitä, etteikö jäsenmaita velvoittava asetus tulisi voimaan. Päätös tehdään EU:ssa lopulta määräenemmistöllä.

Suomelle kalliin asetuksen vastustajat panevat toivonsa siihen, että jatkoneuvotteluissa metsämaiden kielteisen kannat muuttavat lopullista päätöstä. Suomessa on esimerkiksi hahmoteltu, että ennallistamistoimet rajattaisiin koskemaan vain Natura-suojelualueita.

Maa- ja metsätalousministeri Antti Kurvinen perusti tällä viikolla yhteistyöryhmän Ruotsin, Itävallan ja Slovenian kanssa. Ryhmä pyrkii puolustamaan kansallisen metsätalouden asemaa EU:ssa. Kuvaavaa on, ettei Kurvinen kysellyt ryhmän perustamiseen vihreiden eikä muidenkaan hallituspuolueiden lupaa.

EU:n mallioppilaskin voi suuttua

EU:n puheenjohtajamaana aloittaa vuoden vaihteessa Ruotsi, joten ainakaan sen vahtivuorolla metsätaloutta rokottava asetus tuskin toteutuu. Ei ainakaan komission nyt esittämällä tavalla.

Mutta silti asiasta lopulta todennäköisesti jossain muodossa päätetään. Monet EU:n ilmasto- ja luonnonsuojelupäätökset ovat jo tähän mennessä olleet metsäteollisuusmaiden kannalta hankalia. Itse jo aikoja sitten metsänsä hävittäneet maat mestaroivat Suomen ja Ruotsin etujen yli.

EU:n komission olisi hyvä ymmärtää, että jos joitain jäsenmaita kohdellaan epäreilusti, niin se ei lupaa hyvää EU:n tulevaisuudelle.  Edes mallioppilaan ei kannata sietää kaikkea.

---

Kirjoittaja on MTV Uutisten politiikan toimittaja.

Katso alla arkistovideo Uutisaamusta helmikuulta 2022: Vihreät vs. keskusta: Vaativatko ympäristötoimet veronkorotuksia?

Lue myös:

    Uusimmat