Ylen rahoitusta pohtinut työryhmä pääsi eilen viimein tulokseen ilmoittaen 200 miljoonan euron leikkauksista vuoteen 2028 mennessä.
Samana päivänä Yle kertoi myös lisäävänsä uutispalveluaan aloittamalla arabian- ja somalinkieliset tv-uutiset. Ilmoitus keräsi rajusti kritiikkiä etenkin perussuomalaisilta.
Perussuomalaisten europarlamentaarikko Sebastian Tynkkynen kommentoi tuoreeltaan varsin kärkkäästi viestipalvelu X:ssä "Ylen menneen tekemään ison virheen, josta se tullaan laittamaan vastuuseen".
Huomenta Suomen haastattelussa Tynkkynen perusteli tviittiään. Hän näkee ongelmana ristiriidan leikkausten suuruuden ja vieraskielisten uutisten aloittamisen välillä.
– Se, että tällaisessa tilanteessa Ylellä on pokkaa ja resursseja aloittaa somalin- ja arabinkieliset TV-uutislähetykset, hän ihmettelee.
– Maahanmuuttajienkaan näkökulmasta [tämä] ei edistä heidän kotoutumistaan, kun heidät pistetään "omaan kuplaansa", europarlamentaarikko lisää.
Näin sanoo laki
Tynkkysen mukaan kyse ei ole sisällöstä vaan siitä, pitääkö Suomessa tuottaa somalin- ja arabinkielisiä uutisia verorahoilla. Hän tyrmää myös täysin toimittajan kysymyksen: eikö tämä kuulu Ylen tehtäviin?
– Ei todellakaan kuulu. Ei missään tapauksessa kuulu Ylen tehtäviin, Tynkkynen sanoo.
– Meidän mielestämme Yle toimii väärin siinä, että se aloittaa somalin- ja arabiankieliset uutiset. Näin ei pitäisi veronmaksajien rahoja käyttää.
Yle-laissa säädetään muun muassa, että julkisen palvelun ohjelmatoiminnan tulee erityisesti kohdella yhtäläisin perustein suomen- ja ruotsinkielistä väestöä, tuottaa palveluja saamen, romanin ja viittomakielellä sekä soveltuvin osin myös maan muiden kieliryhmien kielellä. Lisäksi laissa todetaan, että Ylen tulee edistää kulttuurien vuorovaikutusta ja ylläpitää ulkomaille suunnattua ohjelmatarjontaa.
Ylen mukaan tällä hetkellä arabiaa äidinkielenään puhuvia on Suomessa noin 40 000. Somaliaa äidinkielenään puhuvia puolestaan noin 25 000.
Linjaus huolestuttaa
Huomenta Suomen keskustelussa mukana ollut Vihreiden europarlamentaarikko Maria Ohisalo on huolestunut perussuomalaisten linjauksesta.
– Jos journalistisiin sisältöihin puututaan poliittisen puolueen tasolta, se on aidosti huolestuttava suunta, Ohisalo summaa.
– Vapaaseen demokratiaan kuuluu vapaa tiedonvälitys, Ohisalo lisää.
Katso koko Europarlamentaarikoiden haastattelu aamun Huomenta Suomessa:
14:07