Kommentti: Maahanmuuttovaalit voisivat poikia taas jytkyn – muut puolueet hereillä

Jussi Kärki kommentti
Julkaistu 13.01.2019 15:09
Toimittajan kuva

Jussi Kärki

jussi.karki@mtv.fi

@JussiKarki

Ihmisten ajatukset ovat nyt Oulun järkyttävissä tapahtumissa - ja hirmuhelteet, kesän kuivuus ja Itämeren leväpuuro tuntuvat jo kovin kaukaisilta. Ovatko edessä maahanmuuttovaalit ja perussuomalaisten kolmas jytky, kysyy MTV Uutisten politiikan päällikkö Jussi Kärki.

Eduskuntavaalien lopputuloksen ratkaisee usein se, mikä on viimeisten viikkojen puheenaihe ja miten puolueet osaavat reagoida siihen. Juuri nyt se puheenaihe on alaikäisiin lapsiin kohdistuneet maahanmuuttajien tekemät seksuaalirikokset.

Kesän jälkeen puhalsivat sellaiset tuulet, että vaalien ykkösteema olisi ilmastonmuutoksen torjuminen. Kansainvälisen ilmastopaneelin IPCC:n raportti oli viimeinen silaus hellekesän kuivuuden ja Itämeren sakean leväpuuron päälle.

Sitten syksyllä päätään nostivat jälleen työmarkkinakiistat, kun ay-liike ja Sipilän hallitus ottivat yhteen irtisanomissuojan heikentämisestä. Tässäpä vaalien tärkein vääntö, ajattelin, kun lakkoilu pysäytti tehtaita ja iski lasten sekä vanhusten ruokailuun. Kuumat tunteet jäähtyivät lopulta nopeasti työryhmäkomiteassa, jonka lopputuloksesta ei ota erkkikään selkoa.

Maahanmuuttokeskustelu näytti junnaavan paikallaan ja eurooppalaiset alkoivat turtua myös terrori-iskuihin. Turun puukkoiskukin oli ajat sitten kauhisteltu loppuun.

Mutta sitten.

Oulun seksuaalirikosepäilyt ovat karmeudessaan herättäneet ennennäkemätöntä vihaa, turvattomuutta ja pelkoakin kansalaisten keskuudessa.

Ja odotettavissa on, että hirvittäviä tapauksia voi ilmaantua lähiaikoina lisää ja eri puolilla Suomea. Miksi nämä rajoittuisivat vain Ouluun, ihmiset kyselevät sosiaalisessa mediassa, joka on kiehunut viikonlopun ajan.

Poliitikot ottivat nopeasti kantaa

Ensimmäiset Oulussa julki tulleet seksuaalirikokset nostivat saman tien perussuomalaisten kannatuksen yli 10 prosentin uusimmassa Ylen puoluekannatusmittauksessa.

Muut puolueet ovat tällä kertaa tänä viikonloppuna reagoineet nopeasti ja voimakkaasti, niin hallituksesta kuin oppositiosta. Tyrmistykselle kasvot ovat antaneet sisäministeri Kai Mykkänen (kok.) ja pääministeri Juha Sipilä (kesk.).

Perussuomalaisten nousu on ennenkin rokottanut SDP:tä, joka joutuu olemaan vielä pitkähkön ajan ilman sairauslomalla olevaa puheenjohtajaansa Antti Rinnettä. Muut demarijohtajat yrittävät paikata tilannetta. SDP:n ryhmäjohtaja Antti Lindtman nousi sunnuntaina esiin. Lindtman haluaa kutsua eduskuntaryhmät koolle pohtimaan, mitä eduskunta voisi vielä yhdessä tehdä nopeasti vastaavien tapausten estämiseksi.

Siniset puolestaan vaativat edelleen Sipilän hallitusta hätäkokoukseen. Tosin lauantai-iltana hallituksen ministerikolmikko ehti jo pitämään hätäistuntoa Oulun kaupungintalolla. Hallituksen suurin murhe tai hätä ei pitäisi nyt olla se, minkä nimisen kokouksen he ovat Oulussa pitäneet.

Jytky hankaloittaisi hallitusneuvotteluja

Jos muut puolueet eivät pysty esiintymään tarpeeksi vakuuttavasti maahanmuuttajien rikosten estämiseksi ja patoamaan perussuomalaisten nousua, vaikutukset huhtikuun vaalien tulokseen voivat olla arvaamattoman suuria.

Kaksi kertaa perussuomalaiset saavuttivat Timo Soinin johdolla jytkyn ja kampanja oli molemmilla kerroilla nousujohteinen - gallupit päihittäen. Perussuomalaisten kannatusta on ollut aina vaikea arvioida etukäteen.

Kolmas jytky tekisi seuraavan hallituksen muodostamisesta yhtä hankalaa kuin Ruotsissa, sillä puheenjohtaja Jussi Halla-aho ei tunnu edelleenkään kelpaavan hallituskumppaniksi isoille puolueille.

Huhtikuun puoliväliin ja vaaleihin on vielä pitkä aika, mutta juuri nyt on vaikea kuvitella, että Oulu ihmisiltä unohtuisi. 

Tuoreimmat aiheesta

Kommentti