Kommentti: Miksi vasta Oulu sai poliitikot yhteiseen neuvottelupöytään? Perussuomalaiset ovat aivan yhtä jälkiviisastelijoita kuin muutkin puolueet

4:42img
Oikeusministeri Antti Häkkänen Oulun tapauksista: "Täysin hävytöntä"
Julkaistu 16.01.2019 19:06
Toimittajan kuva

Eeva Lehtimäki

@EevaLehtimaki

Huhtikuun eduskuntavaalit lähestyvät vääjäämättä ja samalla puolueiden kannatusluvuissa tapahtuu värinää.

Tänään julkaistu Helsingin Sanomien gallup on linjassa Ylen mittauksen kanssa. Oulun seksuaalirikosepäilyjen nousu valtakunnalliseksi aiheeksi on nostanut perussuomalaisten kannatuksen 9,7 prosenttiin ohi Vasemmistoliiton. Tämä oli odotettavissa, kirjoittaa Eeva Lehtimäki kommentissaan.

Mittauksen perusteella ei voi vielä arvioida, miten pysyvää nousu on, koska eduskuntapuolueiden tiistain kokous sekä kaikkien hallituspuolueiden yhteiset toimet eivät ole mukana kyselyssä.

Onko tämä siis vasta alkua jytky-kolmoselle vai taittuuko persujen nousu?

Perussuomalaiset voivat oikeutetusti sanoa pitäneensä Oulun tapahtumien mahdollisuutta esillä ennen muita, samaan aikaan kun aihe on ollut vaikea, ellei lähes tabu muille puolueille.

Mutta on myös syytä muistuttaa, että Perussuomalaiset halla-aholaisineen hyväksyivät hallitusohjelman maahanmuuttolinjaukset, samoin ratkaisut, joilla syksyn 2015 isoa maahantulijoiden ja turvapaikanhakijoiden joukkoa lähdettiin hoitamaan.

Puolue hajosi vasta myöhemmin.

Niinpä he ovat aivan yhtä jälkiviisastelijoita kuin muutkin puolueet.

Kunniakkaita ja vähemmän kunniakkaita motiiveja

Tiistaina puolueet linjasivat yhdessä, miten seksuaalirikoksia voitaisiin ehkäistä ennalta ja rangaistuksia kiristää. Se oli kunnioitettava näyttö, että yhteistyö maassa vielä toimii. Mutta voi myös kysyä melko isoin kirjaimin, miksi vasta nyt. Miksi vasta Oulu sai poliitikot yhteiseen neuvottelupöytään?

Motiiveja on sekä kunniakkaita että vähemmän päivän valoa kestäviä. Jokainen voi tutkiskella itseään onko vain ja ainoastaan ratkomassa meitä kaikkia järkyttyneitä tapahtumia?

Oulun ja myös Helsingin alaikäisten seksuaalirikoksille on haettu syitä lähes kaikilta mahdollisilta kanteilta viime päivinä. On hyvä, että asiasta on puhuttu avoimesti.

Oma kaino toiveeni on, että fokus pysyisi kirkkaasti myös siinä, että näiden tuomittavien tekojen kohteeksi joutuneiden tyttöjen avunsaannista ja toipumisesta pidetään kaikin mahdollisin tavoin huolta, eikä heistä tule puolueiden ja median pelinappuloita. Ettei hiljaisin talloudu vyörytyksen alle.

Lue myös: Kommentti: Isojen seksirikosuutisten varjossa istuu monta pientä, pelokasta tyttöä – millaisia vyyhtejä ja tapauksia on vielä paljastumatta?

Häkkäseltä tärkein teko

Tärkein uutinen ja parannus on se, että oikeusministeri Antti Häkkänen (kok.) aikoo käynnistää seksuaalirikoslainsäädännön kokonaisuudistuksen.

– Työryhmä tulee arvioimaan, miten alle 16-vuotiaisiin kohdistuneita tekoja tultaisiin arvioimaan raiskausrikoksina, Häkkänen sanoi toimittajille tänään.

Työryhmä pohtii myös sitä, miten suostumuksen puute tuotaisiin raiskauksen tunnusmerkistöön.

Nyt ulkomaalaistaustaisten miesten teot ovat saaneet asioihin vauhtia, mutta on hyvä muistaa, että lasten ja nuorten seksuaalinen hyväksikäyttö ei ole uutta, eikä todellakaan vain tuontitavaraa.

Pahuus ei katso rajoja.

Kepulaiset jurotusasennossa

Helsingin Sanomien gallupin mukaan SDP:n ja Kokoomuksen taisto ykköspaikasta tiivistyy. Kokoomus on käynnistämässä vasta nyt vaalikonettaan ja se on ollut tunnetusti tehokas. Demarit joutuvat pelkäämään tuliko kuntohuippu sittenkin liian aikaisin.

Samaan aikaan pääministeripuolue Keskustan ahdinko vain syvenee. Hesarin taustatietojen mukaan osa kepulaisista on vetäytynyt katsomoon jurottamaan.

Niinpä näin vanhalle muistuu mieleen vaalikevät 2011. Silloin ilmassa oli samanlaista tunnelmaa. Kepu menetti 180 000 ääntä verrattuna vuoden 2007 eduskuntavaaleihin.

Ja takkiin tuli kuudentoista paikan verran.

Lue myös: Ivan Puopolon kolumni: Raiskaustilastot eivät kotouttamalla pienene

Tuoreimmat aiheesta

Kommentti