Myöhään eilisiltana paljastuneet luottamusäänestyksen luvut olivat selvät: 117 konservatiivikansanedustajaa halusi pääministerin jättävän paikkansa ja 200 piti parempana, että hän jatkaa tehtävässään. Mitä tämä kertoo?
Video: Theresa May voitti puolueensa luottamusäänestyksen.
Theresa Mayn konservatiivipuolueen sisällissota on olemassa, jatkuu ja on edelleen todellinen riesa Mayn johtajuudelle.
Konservatiivit ovat suhteessaan Eurooppaan yleensä ja EU:hun erityisesti olleet jakautuneita aina 1970-luvulta lähtien. Maltilliset konservatiivit ovat kannattaneet realistisesti yhteistyötä mantereen kanssa, mutta entisen imperiumin perilliset saarellaan eivät koskaan ole halunneet alistaa muruakaan nokkapystyisestä suvereniteetistaan millekään epämääräiselle eurooppalaiselle projektille.
Cameronin virhearvio
EU-kriittisen konservatiivipääministeri Margaret Thatcherin kaudella ero vain kärjistyi. Työväenpuolueen Tony Blairin pääministerikaudella konservatiivit olivat sivussa, mutta David Cameronin noustua pääministeriksi konservatiivit alkoivat taas riehua keskenään.
Cameron yritti pistää pisteen kahakoinnille järjestämällä kansanäänestyksen. Mikä järisyttävä virhearvio se olikaan: konservatiivien jakolinja vain lujittui ja siinä sivussa koko kansa jakautui, yli puoluerajojen.
Siksi opposition työväenpuoluekaan ei näytä kykenevän mihinkään, sillä sama jako siirtyi vaivaamaan myös sitä.
Uusi kansanäänestys?
Missä ollaan nyt?
May on kyllä pääministeri edelleen, mutta haavoittunut ja rampa. Brexit-sopimuksen suhteen mikään ei ole muuttunut ja sen läpimeno parlamentissa nykyisellään on mahdotonta. Mayn yksi vaihtoehto voi olla ottaa koko hanke parlamentin käsistä, ja antaa se kansan ratkaistavaksi uudessa kansanäänestyksessä.
Konservatiivien puoluesääntöjen mukaan uutta kaatoyritystä ei voi järjestää vuoteen. Vuoden kuluttua Britannian pitäisi olla eronnut EU:sta tavalla tai toisella, halvalla tai kalliilla. Konservatiivikapinalliset ovat sitten saaneet haluamansa, mutta voivatko he olla tyytyväisiä?