Tänään monen ravintolan elinkeinovapautta rajoittavan päätöksen teki minimimäärä demokraattisesti valittuja päättäjiä. Jos koronatilanne heikkenee, julkisen vallan olisi pystyttävä reagoimaan nopeasti lomatunnelmista huolimatta, kirjoittaa MTV Uutisten politiikan ja talouden toimittaja Ossi Rajala.
Ministereitä piti haalia kesälomilta tekemään päätöstä ravintolarajoituksista, kun koronatilanne paheni monilla alueilla. Valtioneuvoston istuntoon tarvitaan viisi ministeriä päätösvallan takaamiseksi.
Tiede- ja kulttuuriministeri Antti Kurvinen (kesk.), puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk.) ja työministeri Tuula Haatainen (sd.) keskeyttivät hetkeksi lomansa ja tulivat ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr.) ja eurooppaministeri Tytti Tuppuraisen (sd.) seuraksi harjoittamaan koronatorjuntaa.
Viiden ministerin kokous kesti korkeintaan kymmeniä minuutteja.
Päätös olisi varmasti ollut sama, vaikka koko hallitus olisi ollut koolla. Hybridimallien mukaan mennään ja kiihtymisvaiheen alueille kuuluu valitun strategian mukaan ravintolarajoituksia. Tartuntamäärät huomioiden päätökselle ei ollut vaihtoehtoa.
Tästä huolimatta kokous jättää haljun jälkimaun. Hallitus toimi lähinnä kumileimasimena aiemmin päätettyjen linjojen ja virkamiesesityksen mukaan.
Elinkeinovapautta rajoittava päätös ei ole kevyimmästä päästä edes pandemia-aikana. Nyt tällainen päätös tehtiin pikaisesti rutiinilla eikä edes kaikista hallituspuolueista ollut ministeriä paikalla.
Loma-ajan takia keskustelua ei käydä vielä siitä, kuinka kovia rajoituksia voidaan määrätä tilanteessa, jossa terveydenhuollon kantokyky ei ole uhattuna. Syksyllä tästä sitten puhutaan paljon, jos koronapotilaiden määrä sairaaloissa ei kasva.
Pääministerin sijaisena toimiva ulkoministeri Pekka Haavisto lupaili syksyksi muutosta strategiaan MTV Uutisten haastattelussa. Tarkoituksena on ilmeisesti, että sairaalahoidon tarve vaikuttaa enemmän rajoituksiin ja kovia rajoituksia vältetään herkemmin.
Juttu jatkuu videon jälkeen.
5:59
Onko reagointi tarpeeksi nopeaa?
Toistaiseksi olisi ylimitoitettua, jos hallitus, sosiaali- ja terveysministeriö ja THL keskeyttäisivät avainhenkilöiden lomat ja ryhtyisivät tekemään strategisia muutoksia.
Päättäjät ja asiantuntijat tarvitsevat leponsa todella rankkojen koronavaiheiden jälkeen. Väsymys lisää riskiä huonoille ratkaisuille ja koronaväsymystä on kaikilla, myös päättäjillä.
Jo useana päivänä yli 400:n tartunnan kohonneet luvut pakottavat kuitenkin ajattelemaan, kuinka hyvä reagointikyky viranomaisilla on syvimpänä loma-aikana. Riittääkö hallituksen, aluehallintovirastojen ja kuntien nopeus, jos tautikierre yhä pahenee?
Moni organisaatio pyörii heinäkuussa minimivahvuudella. Toistaiseksi käänteisiin on toki vastattu vähintään hitaasti kiiruhtaen. Tulevat viikot näyttävät, mihin se riittää.
Loma-ajan verkkaisuudesta kertoo myös se, että oppositiokin on melko hiljaa. Rajoituksia tai niiden puutetta ei ole lähdetty merkittävästi moittimaan. Ravintola-ala on toki ollut hereillä ja muistuttanut vaikeuksistaan.
Poliittinen kritiikki tulee sitten syksymmällä, kun on saatu lomailtua.