Kommentti: Moulin Rouge! -musikaali on visuaalinen ilotulitus, jonka yllättävin osuus liittyy Lady Gagaan

Lipunmyyntiennätyksiä takova Helsingin kaupunginteatterin suursatsaus tarjoaa yllättävän kokoelman tämän hetken hittikappaleita, kirjoittaa MTV Uutisten toimittaja Katri Utula.

Torstaina Helsingin kaupunginteatterissa ensi-iltansa saanut, lipunmyyntiennätyksiä takova Moulin Rouge! -musikaali tarjoaa katsojille visuaalista silmäkarkkia heti ensiminuutista alkaen niin, että päätä alkaa pyörryttää.

Puvustus, lavastus ja valaistus on hiottu täydelliseksi kokonaisuudeksi, jossa lahjakkaiden tanssijoiden kelpaa antaa parastaan.

Katsojat hyppäävät hetkessä mukaan Pariisiin ja vuoteen 1899, kurtisaanien ja Moulin Rouge -yökerhon samettisen tummaan tunnelmaan.

Tanssi ja musiikki huumaa sekä yllättää, sillä yli seitsemästäkymmenestä maailmankuulusta hitistä koostuvassa teoksessa kappaleet vaihtuvat välillä jopa muutaman sekunnin välein.

Samaa kappaletta saatetaan laulaa samanaikaisesti suomeksi ja englanniksi, ja katsoja voi vain yrittää bongailla, keiden kaikkien maailmantähtien hittibiisejä kuullaan poikkeuksellisesti suomeksi.

Musikaalin päätähdiltä vaaditaan paljon. Jennie Storbacka kurtisaani Satinena ja Martti Manninen nuorena säveltäjänä Christianina vaihtavat tyylilajeja ja kappaleita lennosta ja ottavat haltuun legendaarisia kappaleita, joita harva artisti uskaltaa edes esittää.

Ruotsalaisohjaaja Anders Albien haluaa myös rikkoa rajoja, sillä Adelen tai Sian hittikappaleita ei suinkaan ole kirjoitettu Storbackalle, vaan upeaääninen Martti Manninen laulaa suomeksi Adelen Rolling in the Deep -kappaleen ja yökerhon omistajan Harold Zidlerin roolissa nähtävä Risto Kaskilahti laulaa Sian Chandelier -kappaletta.

Musikaalin yllättävin anti liittyykin kappalevalintoihin, sillä mukana on lukuisia tunnettuja pophittejä niin Lady Gagalta, Rihannalta,Britney Spearsilta, Katy Perryltä, Beyoncelta kuin Madonnaltakin.

Poikkeuksellista on se, että moni näistä maailmanluokan hittikappaleista kuullaan nyt ensimmäistä kertaa suomeksi.

Kaikkiin kappaleisiin ei suomennoslupaa herunut, mutta tarinan kuljettamisen kannalta kappaleiden suomentaminen on ollut suorastaan nerokasta. Suomennoksista vastaa Paavo Leppäkoski.

Lady Gagan Bad Romance kuulostaa uskomattoman hyvältä ja toimivalta, kun lähes koko näyttelijäjoukko Matti Leinon ja Laura Allosen johdolla laulaa yhdessä sanat "ruma rakkaus". 

Mieleenpainuvia ovat myös Storbackan versio Katy Perryn Fireworkista ja Mannisen suomenkielinen esitys Elton JohninYour Songista.

Ohjaaja Albien kertoi etukäteen, että pohjoismaisena yhteistuotantona tehdyn musikaalin suomalaisversiossa on enemmän vaaran tuntua ja synkkyyttä kuin aiemmissa Broadwayn ja West Endin menestysversioissa.

Siksi yllätyinkin siitä, miten hauska ja kepeä musikaali oikeastaan onkaan.

Kaskilahti yökerhon omistajan roolissaan on suorastaan koomikko, ja erinomaisia koomikon lahjoja osoittavat myös Matti Leino (Santiago) sekä Antti Lang (Henri Toulouse-Lautrec), joiden omintakeiset henkilöhahmot nousevat musikaalissa hienosti esiin.

Suurta kaihon, surun, synkkyyden tai dramatiikan tuntua en musikaalia katsellessa kokenut, sillä dramaattiset juonenkäänteet jäävät hieman kaiken muun varjoon. 

Ensisijaisesti teos tarjoaakin ilon, riemun, vapauden ja vallattomuuden kokemuksen sekä runsaan ja säkenöivän show'n. Lähes tuhatpäinen ensi-iltayleisö intoutui ennen kaikkea taputtamaan ja tanssimaan istualtaan laulu- ja tanssinumeroiden mukana.

Toki kaikki Moulin Rouge -klassikkoelokuvan nähneet tietävät, miten tarina päättyy, joten dramatiikkaakin on luvassa.

Tarinan ydin on siinä, kun nuori säveltäjä Christian jättää perheensä ja saapuu Yhdysvalloista Pariisiin ja Montmartrelle, joka tunnetaan seksin ja huumeiden sävyttämästä elämäntyylistä. Pariisissa Christian rakastuu Moulin Rouge -kabareen näyttelijään ja kurtisaaniin Satineen. 

Vuonna 2001 julkaistun elokuvan tarinaan perustuva musikaali on soljuva ja yksityiskohtia myöten teknisesti taitava kokonaisuus, joka tempaisee mukaansa niin, että lähes kolme tuntia menee kuin siivillä. 

Päällimmäisenä show'n jälkeen on mielessä kaikki ne upeat monikymmenpäisten tanssijoiden taidot ja koreografiat, jotka hämmästyttävät energisyydellään ja näyttävyydellään.

Kenties juuri tunnetusta, Nicole Kidmanin ja Ewan McGregorin tähdittämästä elokuvasta johtuen musikaali on herättänyt ennennäkemättömän kiinnostuksen, sillä syksyn lipuista on myyty jo 96 prosenttia. 

Yleisön ja kriitikot hurmannut musikaali sai ensi-iltansa Broadwaylla vuonna 2019. Se on voittanut kymmenen Tony-palkintoa, mukaan lukien Parhaan musikaalin -palkinnon. Lontoon West Endillä musikaalia on esitetty vuodesta 2022 lähtien.

Suomessa nähtävä musikaali on tehty yhteistuotantona Ruotsin, Norjan ja Tanskan kanssa, ja se on ollut muissa Pohjoismaissa menestys.

Lue myös:

    Uusimmat