Kommentti: NBA:n kuumimmaksi nimeksi nousseen Lauri Markkasen on tehtävä valtava päätös – edessä satumainen palkankorotus

NBA:n siirtospekulaatioiden kuumimmaksi nimeksi kesän aikana nousseen Lauri Markkasen tulevaisuuden ratkaisun hetket ovat nyt käsillä, kirjoittaa Ville-Veikko Valta.

Utah Jazzin Lauri Markkanen on ollut NBA-kesän kuumin nimi sen jälkeen, kun Pohjois-Amerikan mediassa uutisoitiin Jazzin seurajohdon kuuntelevan tarjouksia tähtilaituristaan. Mediatietojen mukaan Markkasen perässä on ollut vakavissaan useampia NBA-organisaatioita, joista etenkin Stephen Curryn tähdittämä Golden State Warriors ja poikkeuksellisen ranskalaishujopin Victor Wembanyaman edustama San Antonio Spurs on nostettu esiin ostohalukkaimpina seuroina.

NBA-seurojen kiinnostus Markkasta kohtaan on ymmärrettävää. Niin sanottuna off the ball -pisteidentekijänä ja käytännössä kolmea eri pelipaikkaa hallitsevana 213-senttisenä pelaajana suomalainen on poikkeuksellisen istuva palanen mihin tahansa joukkueeseen. 

Monipuolinen ja jopa "mahdottomana vartioitavana" pidetty Markkanen on kaiken lisäksi sidottu tasoonsa nähden huikean edullisella sopimuksella – 18 miljoonaa dollaria – vielä ensi kaudeksi, mikä tekee hänestä entistäkin houkuttelevamman kohteen palkkakattoon sidotussa sarjassa.

Markkasen siirtohuhut ovat kuitenkin hiljentymään päin, sillä NBA-median mukaan yksikään seura ei ole ollut valmis tarjoamaan sellaista pakettia, johon Utah Jazzin maineikas koripallopomo Danny Ainge olisi valmis tarttumaan. Siksi näyttääkin siltä, jos ei jotain viime hetken odottamatonta liikettä tapahdu, että Markkanen jää Utahiin – ja saa kirjoittaa nimensä alle suomalaisen urheiluhistorian suurimpaan jatkosopimuspaperiin.

Arvioiden mukaan Markkasta odottaa roima, noin 15 miljoonan dollarin palkankorotus jo ensi kaudelle, mikä nostaisi hänen vuosiansionsa runsaaseen 33 miljoonaan. Tämä mahdollistaisi suomalaiselle NBA:n maksimisopimusta vastaavan palkan välittömästi sorvattavaan jatkosopimukseen: karkeasti puhuttaisiin noin 170 miljoonan dollarin nelivuotisesta tai 200 miljoonan dollarin viisivuotisesta sopimuksesta.

Vertailut suomalaisiin NHL-pelaajiin eivät tässä kohtaa ole enää edes mielekkäitä. Kontekstia antaa vaikkapa se, että kautta aikojen kovapalkkaisin suomalaisurheilija Kimi Räikkönen tienasi koko uransa aikana F1-palkkaa 318 miljoonaa dollaria eli noin 290 miljoonaa euroa.

Oman kiemuransa sopimuskuvioihin tuo NBA-kalenteri.

Markkanen saa tehdä Utahin kanssa uuden palkankorotuksen sisältävän sopimuksen ensi kaudesta ja samalla solmia jättimäisen jatkosopimuksen seuraavasta neljästä tai viidestä kaudesta aikaisintaan tiistaina 6. elokuuta. Todennäköistä kuitenkin on, ettei Markkanen allekirjoita sopimusta vielä tiistaina, sillä NBA:n siirtotakaraja on sattumoisin 6. helmikuuta, tasan puoli vuotta tästä eteenpäin. NBA:n sääntöjen mukaan jatkosopimuksen rustaavaa pelaajaa ei saa kaupata puoleen vuoteen, joten yhdenkin päivän viivästys takaisi Markkaselle rauhan kauppahuhuista koko ensi kaudella.

Utah Jazzia tiiviisti seuraava The Athleticin toimittaja Tony Jones totesi ESPN:lle pitävänsä lähes varmana, että Markkanen tekee jatkosopimuksensa aikaisintaan 7. elokuuta.

Markkanen on toistuvasti kertonut viihtyvänsä perheensä kanssa Salt Lake Cityssä, joten jääminen Utahiin historiallisella sopimuksella ei varmasti ole huonoin vaihtoehto. Samalla ratkaisu olisi kuitenkin räikeästi ristiriidassa voittoja ja menestystä janoavan urheilijan intohimon kanssa: Utah Jazz on näillä näkymin yksi NBA:n heikoimpia joukkueita ensi kaudella, ja kaikki viittaa seuran haikailevan ensi kesänä korkean varausvuoron oikeuttavaan peräpään sijoitukseen.

Tätä silmällä pitäen Markkasella on jo nyt sopimuksenalaisena pelaajana paljon valtaa omasta tulevaisuudestaan. Jos Markkanen haluaa siirtyä muualle, hän voisi "pakottaa" Utahin liikkeisiin yksinkertaisesti olemalla tekemättä jatkosopimusta. Samalla Markkanen voi agenttinsa kanssa hallinnoida hyvin pitkälle sitä, mihin hänet kaupattaisiin ilmoittamalla etukäteen, onko hän valmis jatkosopimukseen siirtohalukkaan seuran kanssa vai ei.

Yksikään seura ei lado Aingen vaatimaa pakettia (lupaavia pelaajia ja tukku ykköskierroksen varausvuoroja) Markkasesta ilman taetta siitä, että hän jatkaa seurassa myös ensi kauden jälkeen.

Suomalaisen koripallon ystäviä hellisi Markkasen pääsy vihdoin kilpailukykyiseen ja pudotuspeleihin tosissaan tähtäävän seuraan. Erityisesti menestyksekäs Warriors, nousua tekevä Spurs tai hurjan ryhmän rakentanut Oklahoma City Thunder olisivat kutkuttavia kohteita. Toisaalta tulevaisuuden turvaaminen Utahissa, ympäristössä, joka sai pelaajan puhkeamaan supertähdeksi ei kuulosta Markkasen näkökulmasta varmasti hullummalta sekään.

Seuraavat päivät ovat 27-vuotiaan Markkasen uralle jopa käänteentekevät, kun koko kesän pyöritelty saaga saa päätöksensä. Erityisen makeaksi tilanteen tekee se, että pallo on ratkaisuhetkellä tukevasti hänen omissa käsissään.

Juttua muokattu 7.8. kello 8.36: Korjattu neli- ja viisivuotisten sopimusten hypoteettisia kokonaisarvoja.

Lue myös:

    Uusimmat