Kommentti: NHL:n suomalaislahjakkuuden kohtalonhetki – kärsimysrooli vai satutarinan pääosa?

Joni Ortio
Joni Ortio jahtaa NHL-maalivahdin paikkaa.Getty Images
Julkaistu 07.10.2015 09:26
Toimittajan kuva

Matti Nyrhinen

matti.nyrhinen@mtv.fi

@MattiNyrhinen

Joni Ortio on valmistautunut ensimmäistä kertaa NHL-kauteen yksisuuntaisen sopimuksen pelaajana. Sen ansiosta hänen asemansa on vahvempi kuin koskaan. Samalla se tarkoittaa sitä, että nuorella maalivahdilla voi olla pian kasa osoitteenmuutoskortteja postitettavanaan.

Calgary Flamesilla on kolme maalivahtia yhden suunnan sopimuksilla: Ortio, Karri Rämö ja Jonas Hiller. Rämön jatkosopimus yllätti jopa osan joukkuekavereista. Kausi alkaa poikkeustilanteessa, kun 23 miehen rajalliseen nippuun tungetaan kolme maalivahtia. Aiempina vuosina Ortio on nakattu tässä vaiheessa farmiin. Tällä kertaa se olisi liian suuri riski: Ortio menisi waiver-listalle, jolta mikä joukkue tahansa voisi ryövätä Flamesin suuren lupauksen. Ja lähes sadan prosentin varmuudella joku ryöväisi. Sen tietää myös seurajohto.

"Vaikka Ortio saa paikkansa näyttää, peliaikaa ei NHL:ssä tule niin paljon kuin kyvyt edellyttäisivät."

24-vuotias Ortio on kulkenut samaa turkulaista kiekkopolkua kuin hänen 15 vuotta vanhempi idolinsa Miikka Kiprusoff. Sopimus Calgaryyn oli eräänlainen unelman täyttymys: hän pääsi samaan seuraan, jossa Kiprusoff oli tehnyt itsestään, seurahistorian yhden suurista, jotain Jumalasta seuraavaa. Nyt rakentuvassa NHL-käsikirjoituksessa Ortio saattaa ajautua samaan pattitilanteeseen kuin ihailemansa kassari.

Syksyllä 2003 Kiprusoffilla oli sama tilanne. San Josessa oli kolme maalivahtia yhdensuunnan sopimuksella; peliajasta kilpailivat Vesa Toskala ja Jevgeni Nabokov. Jälkimmäiset voittivat kilpailun. Kun pelaamattomuus venyi, Sharks yritti käyttää NHL:n "kikkaa" ja lähettää Kiprusoffiin AHL:ään niin sanotulle kuntoutuslomalle. Se on ainut tapa välttää waiver-lista. Kikkailussa on silti yksi mutta: siihen tarvitaan pelaajan suostumus. Vaikka Kiprusoff ei ollut pelannut minuuttiakaan, hän tiesi mitä piti tehdä.

Kiprusoff päätti yhdessä asioitaan hoitavien henkilöiden kanssa että "when the going gets tough, the tough get going". Kipper ei suostunut kuntoutuslomaan. Peliaikaa ei tullut, hän roikkui NHL-ryhmän mukana ja tilanne näytti surkealta. Todellisuudessa Sharksin seurajohto sai kuitenkin kovan paineen, kolmen maalivahdin roikuttaminen 23 miehen rosterissa ei onnistu loputtomiin. Seurajohdon oli tehtävä ratkaisu: Kiprusoff oli kaupattava.

Kun kova laitettiin kovaa vastaan, syntyi Kipperin leimahdus roihuavaksi liekiksi. Kauppa Calgaryyn, runkosarja läpi käsittämättömillä tilastoilla ja yhden voiton päähän Stanley Cupista. Yksi kaikkien aikojen NHL-tarinoista jäi vain yhden maalin päähän.

Jääkiekkoilija haluaa yli kaiken pelata. Vaikka Ortio todennäköisesti saa paikkansa näyttää, peliaikaa ei NHL:ssä tule niin paljon kuin kyvyt edellyttäisivät. Tilanne ei toki ainakaan vielä ole yhtä turhauttava kuin Kiprusoffilla 12 vuotta sitten, mutta välillä on purtava hammasta, kun joutuu harjoittelemaan illasta toiseen ilman pelejä. Paineen alla ei saa murtua, katsomokeikat täytyy niellä. Kuntoutusloman peliaika voisi tuntua ihanalta virkistävältä lähteeltä pelaamattomuuden rutistuksessa, mutta silloin täytyy muistaa mitä Kipper teki. Se on päivänselvää, että Ortiolla on kyvyt kehittyä NHL:ssä vastuunkantajaksi. Ehkä siihen viimeiseen maaliin saakka.

Ennen pitkää tilanne käy Flamesille kestämättömäksi ja ratkaisuja on tehtävä. Kuten Ortio itse kesällä sanoi: "Yksi siitä lähtee jossain kohtaa". Tai sitten Ortio tekee sen, mitä kesällä lupasi: "Otan sen pelaavan veskarin paikan."

Sillä säästyisi postimerkit.

Tuoreimmat aiheesta

NHL