Kommentti: Ole hiljaa, olet jo äänestänyt!

Meistä tehdään taas alamaisia, koska poliitikko on meitä viisaampi. Kansalaisen ääni on uurnalippu, jolla annat kaiken vallan päättäjälle. Sen jälkeen on parasta olla hiljaa. Tällaista kansalaisyhteiskuntaako me haluamme, kysyy kommentissaan MTV Uutisten toimittaja Kari Pyrhönen. 

Kansalainen! Medborgare! Haluaisitko lausua mielipiteesi, näkemyksesi hallituksen politiikkaan ja suomalaiseen yhteiskuntaan? Mihin olemme matkalla? Tekisikö kenties mielesi vastustaa palkatonta sairauslomaa, lakisääteistä palkkakattoa, lakkosakkoja tai sosiaaliturvan leikkauksia pienituloisilta?

Haluaisitko kenties kyseenalaistaa sen, että juuri näillä leikkauksilla kansa kävelee avoimiin työpaikkoihin, velkaantuminen taittuu ja Suomi nousee? 

Kansalainen, olet myöhässä. Älä kysy enää mitään, tai vaikka kysyisitkin, ei sinua enää kuulla. Äänestit jo. Nyt hallitus tekee kaiken sinun hyväksesi, pidit siitä tai et. Olet antanut sen suuren ja mahtavan mandaatin.

Hallituksesta ja hallitusohjelmasta ei ollut tietoakaan, kun vaaleja käytiin keväällä 2023. Emme äänestä vaaleissa hallitusohjelman sisällöstä. Se voi olla jotain ihan muuta kuin uurnilla kuvittelimme. 

Esimerkiksi perussuomalaisten Jani Mäkelä haukkui vaalien alla Kokoomusta köyhien ja ay-liikkeen kyykyttäjäksi. Vaalien jälkeen hän heräsi Petteri Orpon kanssa samasta hallituksesta ja suuri sanoma kansalle muuttui.

Viimeksi pari päivää sitten Keskuskauppakamarin toimitusjohtaja Juho Romakkaniemi julisti julkisuudessa, miten lakkoilu (vielä toistaiseksi laillisesti) on hävytöntä ja parlamentaarista demokratiaa loukkaavaa. 

Kovakorvaista alamaistamista

Päättäjien ja firmajohtajien käsitys kansalaisten yhteiskunnasta näyttää olevan tätä tasoa: ”Menes nyt uurnille ja pidä sitten seuraavat neljä vuotta suusi kiinni, koska olet äänestämällä antanut vallan meille ja me tiedämme nyt paremmin.” 

Kansalaisen ääni ei ole uurnalippu, jolla valta luovutetaan päättäjille.

Kansalaisilla on tietenkin oikeus kritisoida hallitusohjelmaa. Kritiikkinsä voi osoittaa myös ammattijärjestöjen kautta. Tällaisen toiminnan nimittäminen ”ulkoparlamentaariseksi” viittaa laittomuuteen, jota ei tarvitse kuunnella. 

Kovakorvaisuus ja kansalaisten näkemysten väheksyminen on surullinen suuntaus. Meitä halutaan yhä pitää alamaisina. Nyt rakennetaan hyvinvointiyhteiskuntaa hallituksen ja EK:n ylivertaisella viisaudella. Tyytykäämme siihen.

Lue myös: 

 

 

Lue myös:

    Uusimmat