Kommentti: ”Otettiinko pojista erillinen kuva?”

Ravit Young Power Poniravigaala 2016 palkitut
Vuoden 2016 menestyneimmät poniraviurheilijat palkittiin Young Power Poniravigaalassa 11. helmikuuta Jyväskylässä.Suomen Hippos / Anu Leppänen
Julkaistu 13.03.2017 10:04
Toimittajan kuva

Antti Pylkkänen

@anttipylkkanen

Ravien nuorisotyö notkistuu ja vilkastuu kaiken aikaa. Lähes kaikilla maakuntaradoilla – ja joillakin kesäradoilla – alkaa olla omaa ravinuoritoimintaa.

Harppaus on ollut huomattava. Vielä viime vuosituhannen lopussa käsite ”ravinuori” oli ihmisille yhtä outo kuin sote-termi peruspalveluliikelaitoskuntayhtymä. 

Myös keskusjärjestö on ottanut lasten ja nuorten asian omakseen. Hippos arvioi ratojen juniorityötä laatumittareilla. Ne ovat osa-alue siinä kokonaisuudessa, jonka perusteella radoille kohdennetaan avustusrahoja. 

Kaikki ravien nuorisotoimintaa tekevät tahot ansaitsevat aplodit, eritoten kun työ perustuu suurelta osin vapaaehtoisuuteen. Juniorityö on jokaiselle lajille elintärkeää. Sillä turvataan tulevaisuus.

* * *

Sitten otsikon kysymykseen. Kyseessä on sitaatti Kari Lähdekorven taannoisesta twiitistä, jonka hän kirjoitti Young Power -poniravigaalan palkituista otettua kuvaa katsottuaan.

Naulan kantaan.

Kaikki poniravigaalassa palkitut ohjastajat olivat jälleen tyttöjä. Viime kauden poniohjastajaliigan paras poika oli Tuukka Varis, joka kipusi tilastossa sijalle 24. Seuraava poika löytyi kymmenen pykälää alempaa.

Ponikuskeista on tyttöjä karkeasti arvioituna yli 90 prosenttia. Ravikuskeissa suhde kääntyy sitten miesten hyväksi lähes samoin luvuin. Muissa urheilulajeissa ei moista ilmiötä ole havaittavissa, ei edes ratsastuksessa, joskin käyrä piirtyy siellä hieman samansuuntaisesti kuin raveissa.

Vaikka länsimaissa koetetaan nykyään tehdä hartiavoimin töitä, jotta sukupuolirajat saataisiin häivytettyä, on edelleen olemassa tyttöjen jutut ja poikien jutut. Hevoset ja ponit ovat selkeästi tyttöjen hommaa. Moni lapsena hevostellut tyttö luopuu varttuneempana harrastuksestaan, tämäkin on tuttu tendenssi. 

Kun joku laji sukupuolittuu, alkaa se toinen sukupuoli suhtautua kyseiseen harrastukseen vältellen. Sekä pojat että tytöt tahtovat toimissaan vertaistukea. Vaaditaan aimo annos rohkeutta lähteä sukupuolen osalta selkeän vähemmistön edustajana harrastajaryhmään mukaan. Lieveilmiönä tulee nimittäin kaveripiirien piikittely asiasta. Sen tiedän oltuani aikoinaan ainoa poika tenavakokkiryhmässä. Soosit olivat makoisia, mutta kaiffareiden palaute kitkerää.

* * *

Onko sukupuolten välinen epätasapaino sitten ongelma? Ei se lajille ainakaan eduksi ole.

Tällä vuosikymmenellä on pinnalle noussut nuorten mieskuskien valiojoukko, ”ysäri-jengi”. Heistä Torvisen veljekset, Olli Koivunen, Iikka Nurmonen, Joni-Petteri Irri ja Jonny Länsimäki ovat saaneet kimmokkeen uralle alan ammattilaisina toimivilta vanhemmiltaan. Nuorista hurjista vain Santtu Raitala tulee ammattipiirien ulkopuolelta.

Voisi siis yleistäen todeta, että pojat ajautuvat ravien pariin suvun kautta. Kun tämä on varteenotettavin portti, saattaa uusi miesveri virrata alalle katkonaisesti ja sattumanvaraisesti. Tehokas juniorityö yleensä taas takaa sen, että lahjakkuuksia tulee lajin pariin tasaisempana jonona. 

Meillä onkin edellä mainittu 1990-luvulla syntyneiden nälkäinen klaani ja vastapainona 60-lukulaisten muodostama kehäkettujen kaarti. Väliin jää ammottava aukko. Viime vuoden ohjastajaliigan kärkikymmenikköön ei mahdu yhtään 1980-luvulla ensiparkaisun päästänyttä ja vain yksi seitsemänkymmenlukulainen. Kyseessä on melkoinen tilastokummajainen. Nuorisotyön apua tullaan taatusti tarvitsemaan, ettei jatkossa synny moisia kuiluja. Tai voihan olla, että tulevaisuuden huippuohjastajat ovat naisia.

Kuten alussa todettua, on erinomaista, että nuorisotyöhön on alettu kiinnittää huomiota, ja tätä satoa tullaan kiitollisena niittämään tulevina vuosina. Seuraava askel olisi poikien aktivointi, ettei miesten tulevaisuus lepäisi muutaman ravisuvun harteilla.

Oppilaitoksien suuntaan tulisi rakentaa siltoja ja pyytää luokkia tutustumaan tallielämään. Kenties vielä jykevämpi keino olisi palkata Torviset, Koivunen jr, Raitala ja kumppanit koulukiertueelle kertomaan, että myös ravialalla on mahdollisuuksia.

Moni ponien parissa puuhaava katsoo näitä nuoria sankareita niin korkealle yläviistoon, että niskanikamat napsuvat. Myös tavallisen koulupojankoltiaisen mielessä saattaisi mielikuva siitä, että hevostelu on tyttöjen touhua, sortua.

Tuoreimmat aiheesta

Urheilu