Edustamani Tiktok-sukupolvi on luonut kansantaudin, joka käy yhteiskunnallekin yhä kalliimmaksi. Liike olisi yllättävän halpa lääke – kysykää vaikka 97 vuotta täyttäneeltä Solelta, kirjoittaa Asian ytimessä.doc-sarjan dokumentaristi Anton Aaltio.
Kaikki ihmiset eivät syystä tai toisesta pääse liikkumaan, vaikka haluaisivat. Toiset puolestaan eivät halua, vaikka pääsisivätkin. Kumpaan näistä sinä kuulut?
Todennäköisesti jompaankumpaan. THL:n mukaan nimittäin miehistä vain alle 46 prosenttia ja naisista 38 prosenttia liikkuu riittävästi.
Kyseisen liikuntasuosituksen "riittävän liikkumisen" kriteeritkään eivät vielä päätä huimaa, tuskin saavat hengästymään: liikut riittävästi, jos syke kohoaa viikossa vähintään kaksi tuntia ja 30 minuuttia tai hengästyttävästi tunti ja 15 minuuttia.
Ihmisillä on erilaisia elämäntilanteita, eikä riittävä liikkuminen ole aina mahdollista. Liikkumattomuudesta on kuitenkin jo pitkään puhuttu Suomessa kansantautina – ja kalliina sellaisena. UKK-instituutti on laskenut, että vuosittain liikkumattomuuden kustannukset ovat yli kolme miljardia euroa.
Todelliset kustannukset sen sijaan ovat sellaisia, joita ei valuutassa voi mitata.
"Jos ei ole mitään sisältöä, sitten on täällä neljän seinän sisällä"
Tuoreessa Asian ytimessä.docissa 97-vuotias Sole Nieminen hämmästyttää energisyydellään. Super-Sole harrastaa aktiivisesti muun muassa suunnistusta, vesijumppaa ja senioritanssia. Talvisin lumitöihin saattaa mennä useita tunteja, kuten kesäisin omakotitalon puutarhahommiin.
– Kun olen näin vanha ja olen erittäin toimiva, pärjään täällä kotona ilman mitään yhteiskunnan apua ja ajan vielä autoa sekä harrastan monenlaista, niin kai siinä on jollakin ihmettelemistä, Sole pohtii.
Ja niin tosiaankin on. Mutta miten ihmeessä 97-vuotiaalla voi olla enemmän virtaa kuin suurimmalla osalla tuntemistani nuorista?
Ensin täytyy todeta, että Sole on poikkeuksellinen yksilö. Sole on saavuttanut seniorisuunnistuksessa 38 MM-mitalia. Elokuun MM-kisoissa Turussa hän oli ainoa osallistuja yli 95-vuotiaiden sarjassa.
Solen MM-saavutukset ovat epäilemättä sellaisia, joihin moni muu suomalainen ei ole pystynyt.
Miten liikkuminen vaikuttaa elinikään?Liikkuvatko seniorit tarpeeksi ja minkälaisia vaikutuksia riittävällä liikkumisella on terveyteen?
Katso alta Asian ytimessä.doc -sarjan Supermummo Sole -dokumentti. Katsominen vaatii
9:09 |
Hänen salaisuutensa poikkeuksellisuuteen on kuitenkin se, ettei salaisuutta ole.
– Kun on ollut vaikeuksia, niin sitten vain liikkeelle heti, Sole kiteyttää elämänfilosofiansa.
Tämä ajatus liikkeestä lääkkeenä ei rajoitu pelkästään liikunnan fyysisiin hyötyihin. Liikunnan sosiaalinen ja henkinen ulottuvuus on Solelle kirjaimellisesti elinehto. Suunnistuksessa on kyse ennen kaikkea ystävien näkemisestä – jotka muuten ovat pääasiallisesti noin puolta Solea nuorempia.
– Jos ei ole mitään sisältöä, sitten on täällä neljän seinän sisällä ja tänne nääntyy, hän luonnehtii kotonaan dokumentin kuvauksissa.
Hikoilukin hirvittää nuorisoa
Liikunnalla tiedetään olevan merkittäviä vaikutuksia mielenterveyteen, on kyse minkä ikäisestä ihmisestä tahansa. 97-vuotiaalta ei voi vaatia liikuntasuosituksien täyttämistä, mutta nuoremmille sukupolville se olisi lähes välttämätöntä.
Yle kertoi hiljattain tutkimuksesta, jonka mukaan 11–15-vuotiaista 37 prosenttia kokee hikoilun olevan epämiellyttävää. Tämä on monelle jopa este liikunnalle.
Sen sijaan ruudun äärellä vietetty aika kasvaa kovaa vauhtia. Tilastokeskuksen mukaan vuonna 2022 suomalalaisen keskimääräinen ruutuaika oli päivässä lähes neljä ja puoli tuntia.
Myös mielenterveyteen vaikuttaa kirjo muitakin tekijöitä, mutta liikunnan merkitystä ei sovi väheksyä. Sole on tästä elävä ja voimissaan oleva esimerkki.
Monet terveysongelmat ratkeaisivat säännöllisellä liikkumisella, vaikkei kaikista voi Soleja tullakaan. Mutta jos 97-vuotias kykenee täyttämään liikuntasuositukset, siihen pitäisi pystyä jokaisen muunkin kynnelle kykenevän.
Talkoisiin tarvittaisiin nyt kaikkia: Urheiluseuroja ja -järjestöjä, poliittisia toimijoita, kouluja, työnantajia, lasten ja nuoren vanhempia. Vaikka into liikkumiseen lähtee jokaisesta itsestään, mahdollisuuksia liikkumiseen on tarjottava kaikille.
Solen edustamassa Jämsän Retki-Veikoissa järjestetään suunnistuksen lisäksi jatkuvasti toimintaa kaikenikäisille ja -tasoisille liikkujille. Talvella on sählyä ja jumppaa. Kaikki ovat tervetulleita matalalla kynnyksellä.
Esimerkkinä pitkäjänteisen työn tuloksesta on Super-Sole, jolla on 97-vuotiaana iso kasa ystäviä ja aina seuraava reissu kalenterissa.
Mutta kysytäänpä nyt vielä Solen neuvoa nuoremmilleen.
– Älkää pilatko terveyttänne. Liikkukaa paljon ja monipuolisesti.