Lauantaina Helsingin Olympiastadionilla jonotettiin myyntipisteisiin ja miespuoliset katsojat käyttivät aitojenreunuksia pisuuarina aivan kuin ennen stadionin jättiremonttiakin. Urinaaleista viis, sillä koronaepidemia-aikana olisi olennaista, että tapahtumassa on selkeä maskinkäyttölinjaus, kirjoittaa MTV Uutisten tuottaja Visa Högmander.
Suomi ja Ukraina pelasivat lauantaina miesten jalkapallon MM-karsintaottelun Helsingin Olympiastadionilla. Ottelua oli seuraamassa kaikkiaan 29 485 katsojaa.
Kun yleisötapahtumien koronarajoituksista luovuttiin lokakuun alussa koko maassa, oli hyvissä ajoin tiedossa, että juuri tämä kyseinen jalkapallo-ottelu on:
1) ensimmäinen lähes loppuunmyyty tapahtuma jättirahalla remontoidulla Olympiastadionilla, 2) ensimmäinen jättiyleisön massatapahtuma tapahtumarajoitusten poistuttua.
Lue myös: Jalkapallohumu ruuhkautti käytävät Olympiastadionilla: Aitojen viereen tehtiin tarpeita ja maskit jäivät kaulalle
Ohjeistus puhui pakosta
Kaikille lipun ostaneille, itseni mukaan lukien, tuli sähköpostiin ennakkotietoja ottelutapahtumasta – olennaisimpana tieto siitä, että alle 12-vuotiaille suositeltiin tapahtumassa kasvomaskin käyttöä, mutta muita tapahtumaan saapuvia koskee maskipakko. Kyllä. Pakko.
Vielä ottelupäivän aamuna kello 11 sähköpostiin tuli pakko-sanan ryydittämä ohjeistus. Pakko-sanan sisältävä ohje löytyi myös ottelun ohjesivustolta.
– Huomioithan, että kaikkien katsojien pitää käyttää maskia stadionilla koko ottelutapahtuman ajan (suositus alle 12-vuotiaille). Ohjeen noudattamatta jättäminen voi johtaa sisäänpääsyn estämiseen tai stadionilta poistamiseen, Palloliiton nettisivuilta edelleen löytyvässä ohjeessa sanottiin.
Toistan: katsojien PITÄÄ käyttää maskia koko ottelutapahtuman ajan. Pelipäivän aamupäivällä tulleessa meilissä sanottiin puolestaan näin:
– Stadionin jokaisen sektorin paikoista jätetään tyhjäksi 10 prosenttia, jotta jokainen katsoja voisi nauttia jalkapallojuhlasta terveysturvallisesti. Lisäksi ottelutapahtumassa on kasvomaskipakko (suositus alle 12-vuotiaille) koko ottelun ajan.
Toistan: ottelutapahtumassa on KASVOMASKIPAKKO.
Pakko-sana katosi
Ottelutapahtuman aikana en nähnyt yhdenkään järjestyksenvalvojan sanovan yhdellekään katsojalle, että olisi syytä pitää maski kasvoilla. En nähnyt yhtään tilannetta, jossa katsoja olisi poistettu stadionilta tai sisäänpääsy olisi estetty, koska kasvomaski oli jossain muualla kuin kasvoilla.
– Oli tämä erilaista, kun tähän asti on ollut suurin määrä kymmenen tuhatta ihmistä katsomossa. Palloliiton kautta meille oli annettu hygieniaohjeita ja maskien käyttöä suositeltiin. Maskeista huomauteltiin aika ajoin ja alussa niitä oli enemmän, Olympiastadionin kiinteistö- ja turvallisuuspäällikkö Ilkka Rautakivi kommentoi MTV Uutisille.
Toistan: SUOSITELTIIN. Pakko-sanasta ei ollut enää tietoakaan.
Pakko ja suositus eivät ole sama asia. Jos maskilinja on vedetty järjestävän tahon (Palloliiton) ohjeissa, sen luulisi olevan tapahtumapaikan edustajankin tiedossa.
Lue lisää: Kommentti: Huuhkajien päävalmentaja Markku Kanerva teki Ukrainaa vastaan kolme ratkaisevaa virhettä
Lauantai-illassa oli toki valtavaa iloa. Tuntui todella hyvältä, kun koko korona-ajan kestänyt tauko yleisön paikallaolossa päättyi. Aluksi nousuhumalaisen ja humalaisen yleisön riemu ja ilo tarttuivat ja hymyilytti jatkuvasti.
Edes jonot myyntipisteisiin ja wc-tiloihin sekä stadionia reunustaneiden aitojen muuttuminen humalaisten jalkapallokatsojien ulkoilmaurinaaliksi eivät haitanneet.
Tällaista saattoi odottaakin, kun yli 1,5 vuoden rajoitusajan jälkeen lähes 30 000 ihmistä pääsee lauantai-iltana jalkapallokatsomoon ja tapahtumassa myydään alkoholia.
Lue lisäksi: Markku Kanervan ratkaisut kummastuttivat – näin Huuhkajat-luotsi selitti taktiikkaansa: "Yksi syy oli fanaattinen yleisö"
Toivottavasti Olympiastadion ei ollut koronalinko
Riemu kuitenkin laantui. Ensin se laantui Suomen miesten jalkapallomaajoukkueen tappion alettua näyttää vääjäämättömältä. Sitten se laantui, kun alkoi näyttää siltä, että ohjeissa mainittua kasvomaskipakkoa ei valvota millään tavalla.
Eikä sen valvominen mitenkään helppoa kymmenientuhansien ihmisten massatapahtumassa olekaan. Mutta selkeä linja pitäisi olla.
Toivottavasti Olympiastadion ei ollut koronalinko. Ja toivottavasti järjestävät tahot vetävät marraskuun Ranska-ottelussa ja muissa tulevissa massatapahtumissa yhtä ja selkeää maskilinjaa – oli se sitten pakko, suositus tai mitä vaan.