Kommentti: Se alkoi nuhalla – näin yli 70-vuotiaiden koronatestaus toimii käytännössä Suomessa

0:33imgMistä koronaviruksen voi tunnistaa? Katso videolta viruksen tyypillisimmät oireet.
Julkaistu 23.03.2020 19:19
Toimittajan kuva

Kitta Kohonen

kitta.kohonen@mtv.fi

Koronakriisi on vasta iskemässä Suomeen koko voimallaan, ja kaikki viralliset tahot alleviivaavat riskiryhmien suojelua. Näin heidän testaamisensa toimii käytännössä. MTV Uutisten toimittaja Kitta Ahlfors kertoo, mitä tapahtui, kun hänen iäkäs äitinsä sairastui, ja perhe halusi selvittää, onko kyseessä koronavirus.

Se alkoi nuhalla. Koronavirus ei aiheuta nuhaa, sanottiin. Sehän hyvä. Ei vaan kyllä se aiheuttaa, sanottiin toisaalla. Ei hyvä. 

Kuka nyt nuhasta huolehtii, mutta sitten alkoi yskä. Se kuulosti repivän keuhkoja. Äiti on 77-vuotias eli ikänsä puolesta riskiryhmässä. 

Lue myös: Näin koronavirus on levinnyt Suomessa: Katso tästä tartunnat ja viimeisin tieto

Pitäisikö kuitenkin tehdä koronavirustesti? Äitini mielestä ei. ” Tämä on ihan tavallinen flunssa. Eikä ole kuumettakaan.” 

Yes, sure, vastaisi perheemme teini. Itse päätin kysyä neuvoa viisaammilta, mutta koronapuhelin vastasi vain tuut-tuut-tuut.

Seuraavaksi päädyin hevigooglettamaan. Kuinka monta kertaa olet itse googlettanut koronaviruksen eri versioilla? Sitä kautta päädyin vahingossa viranomaisten Omaolo-palveluun, jossa luki: Epäiletkö koronavirusta? Tee tämä kysely, jos epäilet. 

Todellakin epäilin, joten soitin äidille ja täytin tietoja hänen vastaustensa mukaan. Kirjoitin iän, ruksasin oireita ja lopulta päädyin kohtaan: Missä arvelet, että olet voinut saada tartunnan?

Laitoin rastin kohtaan: Olen oleskellut kahden edeltävän viikon (14vrk) aikana rakennuksessa, jossa käyneitä henkilöitä on määrätty karanteeniin koronavirustartunnan mahdollisuuden vuoksi.

Äiti nimittäin on niitä mummuja, jotka auttavat lastenlasten hoidossa. Hän hakee lähes aina ekaluokkalaisemme koulusta. Tyttären luokkakaverin perhe oli aiemmin kertonut olevansa karanteenissa, koska koko perhe oli sairaana. He epäilivät koronavirusta, mutta eivät päässeet testeihin.

Täytin kyselyn loppuun ja tulos oli seuraava: Sinulla on oireita, joiden perusteella sinulla voi olla kiireellistä hoitoa vaativa koronavirus- tai muu infektio. Noudata ensisijaisesti paikallisia ohjeita tai ota yhteyttä puhelimitse oman alueesi päivystykseen.

Kirjauduin omilla pankkitunnuksillani sisään ja lähetin äidin tiedot eteenpäin, sillä Omaolo ohjaa suoraan oikean avun piiriin. Soitto tuli nopeasti.

”Sinä et taida olla tämä 77-vuotias? Miksi äitisi ei kirjautunut itse?”

Ei äiti olisi löytänyt Omaoloa itse. Ja taisin olla hieman liian innokas ja halusin tiedot vain nopeasti eteenpäin. Onneksi tämä ei lopulta ollut suuri ongelma. Annoin hoitajalle äidin numeron.

Pian soittaa äitini. Hoitaja oli kuullut hänen yskänsä ja pyytänyt konsultaatioapua infektiolääkäriltä. Infektiolääkäri määräsi äidin koronavirustestiin.

Sitten alkaakin tämän tarinan paras osuus. Se, miten näytteenotto tehtiin. 

Aamulla kahdeksan jälkeen äidin postilaatikosta tipautettiin hengityssuoja ja suojakäsineet. Hänet kehotettiin tulemaan alas yksin. 

Kukaan ei olisi myöskään ulkona vastassa. Ambulanssin iso sivuovi oli auki. Äiti astui sinne sisään, ja vasta tämän jälkeen ovi tultiin sulkemaan. Edessä oli ajomatka sairaalaan, mutta äidin piti pysyä ambulanssissa. Näyte tultiin ottamaan autoon.

”Luulin, että se otettaisiin vanupuikolla suusta. Ei se mennyt niin. Nenään työnnettiin pitkä putki, joka ulotti nieluun saakka. Sanoivat, että tuntuu ikävältä, mutta kestää vain 10 sekuntia. Olivat oikeassa”, äiti kertoi myöhemmin.

Näytteenoton jälkeen edessä oli paluumatka, joka päättyi äidin kotiovelle. 

”Meistä ikäihmisistä pidetään hyvä huoli. Tosin tällä menolla Suomi on pian konkurssissa.”

Äiti oli selvästi tyytyväinen ja koko perheemme sanoo suurkiitos. Nyt odotellaan tuloksia. Pitäkää peukkuja.

Tuoreimmat aiheesta

Koronavirus