Kommentti: Sputnik V -rokotteen sivuvaikutuksena voi esiintyä ulkopoliittista kirvelyä ja diplomaattisten haavojen tulehdusta

EPA ja All Over Press
Julkaistu 05.03.2021 14:24
Toimittajan kuva

Mirja Kivimäki

mirja.kivimaki@mtv.fi

@MirjaKivimaki

Tykättiinpä tästä tai ei: Venäjä on nyt harvinaisen herkullisessa win-win-asemassa. Sputnik V -rokote näyttää olevan hyvää vauhtia menossa arviointiseulojen läpi, ja Venäjällä on jo varaa kaupata sitä muillekin – myös EU-maille. Tekipä EU Sputnikin suhteen mitä tahansa, se päätyy tässä pelissä itse näyttämään huonolta. EU:lla onkin tässä peiliin katsomisen paikka.

Kuinka luotettavana Sputnik-rokotetta pidetään? Nämä asiat Suomen tulee ottaa huomioon Venäjän rokotetarjouksessa (juttu jatkuu videon jälkeen):

4:27img

Lue myös: Presidentti Halonen vahvistaa: Venäjä tarjosi Sputnik-rokoteteknologiaa Suomelle – "Vien asian eteenpäin"

EU-mailla on nyt vain karvaita vaihtoehtoja Sputnik V -rokotteen suhteen. Koronaepidemian keskellä kärvistelevän EU:n rokotustahti on ollut kiusallisen hidas, moni jäsenmaa on kyllästynyt odottamaan ja etsii jo avoimesti kumppaneita muualta.

Sitten näyttämölle astuu viattomasti hymyilevä Venäjä tarjoten omaa rokotettaan hopeatarjottimella.

Mitä tehdä?

Joko rokotetta siis todellakin ostetaan Venäjältä – maasta jonka kanssa välit ovat parhaillaan harvinaisen jäätävät. Tai sitten sitä ei osteta, ja joudutaan hyväksymään että tämä valinta voi oikeasti hidastaa koronarokotekattavuuden syntymistä ja kansalaiset voivat joutua maksamaan siitä terveydellään, jotkut jopa hengellään.

Lue myös: Mitä Venäjän Sputnik-tarjous käytännössä tarkoittaa? "Valmistus periaatteessa onnistuisi suhteellisen helposti"

EU:n on nyt pakko katsoa peiliin: Rokotetoiminta on ollut luvattoman hidasta ja byrokraattista. Tilastot ovat armottomia: Israel, Britannia ja Yhdysvallat ovat rokotuksissaan kymmeniä prosentteja EU-maita edellä. Ja kun kyse on kuitenkin ihmisten hengestä ja terveydestä, Sputnikille on nyt kovin vaikea kääntää selkäänsä.   

Venäläisrokotteen kannalle onkin kääntynyt yhä useampi vaikutusvaltainen arviointitaho. Mun muassa arvovaltainen lääketieteellinen julkaisu Lancet on helmikuussa arvioinut Sputnikin "turvalliseksi ja tehokkaaksi", ja se tuntuu riittävän monelle EU-maallekin. Unkari, Tsekki ja Slovakia ovat jo ilmoittaneet tilanneensa tai tilaavansa pian Sputnikia, vaikka lopullinen siunaus EU:n lääkevirasto EMA:lta vielä puuttuukin.

Lue myös: Lancet: Venäläisellä Sputnik-rokotteella 91,6 prosentin teho covid-19-tautia vastaan

Mutta silti: Mitä uskomatonta kohtalon ivaa onkaan siinä, että EU:n ja Venäjän jäätävien välien keskeinen syy on nimenomaan kemiallinen ase!

Hermomyrkkyisku Aleksei Navalnyia vastaan sai EU:n asettamaan uusia pakotteita ja jäädyttämään suhteet jälleen pitkäksi aikaa. Eikä myöskään Salisburyn Novitshok-isku Sergei Skripalia vastaan liene mihinkään unohtunut. Krimin valtauksen kuittaan tässä kohtaa vain maininnalla, mutta sekin on edelleen erittäin vahvasti olemassa.

Ja juuri kun EU:ssa on päästy oikein kunnolla pöyristymään Venäjän kemiallisten iskujen sarjasta ja vaatimaan lisää pakotteita ja suhteiden katkaisua, EU:n pitäisikin ojentaa kiltisti käsivartensa piikitettäväksi venäläisrokotetta varten. Tämä pistos voi todellakin kirvellä. 

Lue myös: Euroopan lääkevirasto aloittanut venäläisen Sputnik-koronarokotteen arvioinnin

Tuoreimmat aiheesta

Koronarokotus