Moskovan ex-suurlähettiläs: Venäjän rokotetarjous on Suomen välityksellä lähetetty monikärkiohjus – tarkoitus on synnyttää hajaannusta EU-maiden kesken

Suomen entinen Moskovan-suurlähettiläs Hannu Himanen pitää Venäjän rokotetarjousta Suomelle strategisena siirtona, jolla on selvä poliittinen tarkoitusperä. Himasen mukaan Suomi on yksi niistä Euroopan maista, jonka reaktioita Venäjä usein haluaa tietoisesti testata.

Venäjän avokätisen kuuloinen tarjous Sputnik V -rokotteen tuotantoteknologian antamisesta Suomelle on herättänyt viime päivinä kiivasta keskustelua. Puheenvuoroissa ovat tulleet esiin muun muassa Venäjän mahdolliset tarkoitusperät.

Tarjous nousi alun perin esiin presidentti Tarja Halosen ja Venäjän parlamentin ylähuoneen puheenjohtajan Valentina Matvijenkon puhelinkeskustelussa.

"On puhuttu rokotenationalismista"

Venäjän valtion omistaman uutistoimisto TASS:in uutisen asiasta Suomessa alun perin julki tuonut Suomen entinen Moskovan-suurlähettiläs Hannu Himanen toteaa, että koronarokotekysymys on kansainvälisesti hyvin politisoitunut asia monesta syystä. 

– On puhuttu (jopa) rokotenationalismista, joka riehuu parhaillaan kärjekkäästi EU-alueella, Himanen toteaa MTV Uutisten haastattelussa.

– Kun rokotteita ei saada tarpeeksi, jäsenmaat ovat tietysti kiinnostuneita saamaan (niitä) itselleen jostain. Venäjä käyttää tätä poliittisesti hyväkseen herättääkseen ristiriitoja EU:n sisällä ja synnyttääkseen hajaannusta EU-maiden kesken. 

Tarjous oli Venäjän lähettämä "monikärkiohjus"

Himanen kertoo hätkähtäneensä nähdessään TASSin uutisen rokotetarjouksesta, mutta osanneensa sitä toisaalta jo odottaa.

– Siitähän spekuloitiin silloin, kun ulkoministeri Pekka Haavisto meni tapaamaan kollegaansa Sergei Lavrovia Pietariin. Silloin yhtenä mahdollisena yllätyksenä mainittiin mahdollinen rokotetarjous. Mutta nyt se tuli tämän puhelinkeskustelun kautta vähän odottamatta. 

Himanen kuvaa tarjousta "monikärkiohjukseksi", jonka Venäjä on nyt lähettänyt matkaan. Tärkeää on Himasen mielestä se, että Venäjä ei tarjonnut presidentti Halosen kautta Suomelle rokotetta vaan rokotteen valmistamiseen tarkoitettua teknologiaa. 

– Ei Venäjä sitä tee hyvää hyvyyttään, vaan siinä on sekoitus kaupallisia ja poliittisia motiiveja, Himanen muotoilee.

Voisiko Suomi irtautua EU-rintamasta?

EU-maan itsenäinen rokotehankinta on Himasen mukaan hankala kysymys EU:n kannalta.

– EU:ssa on sovittu rokotteiden hankintamenettelystä (yhdessä) ja Suomen kaltaiset maat kunnioittavat sopimusta eivätkä ole ryhtyneet suorahankintoihin mistään ilmansuunnasta. 

– Ja nyt sitten jos venäläinen rokote tulee tarjolle, se herättää varmasti niin Suomessa kuin muuallakin EU-alueella keskustelua siitä, mikä olisi oikea tapa suhtautua siihen. 

Sputnik on nyt Euroopan lääkeviraston syynissä

Sputnik V -rokote on parhaillaan Euroopan lääkeviraston EMA:n arvioinnissa myyntilupahakemusta varten.

– Jos ja kun EMA vahvistaa rokotteen toimivan, sehän on Venäjälle arvovaltavoitto.

– Ja kun covid-19 edelleen jyllää ja jatkuu ja rokotetarve tulee jatkumaan todennäköisesti pitkään tulevaisuuteen, se on Venäjän kannalta hyvin tärkeä ulottuvuus. Ja Venäjä käyttää tätä poliittisesti hyväkseen herättääkseen ristiriitoja EU:n sisällä ikään kuin synnyttääkseen hajaannusta EU-maiden kesken, Himanen toteaa. 

Hannu Himanen pohtii Venäjän Sputnik-tarjouksen motiiveja MTV:n Uutisaamun Maailmanselittäjät-osuudessa maanantaina 8.3. kello 7.18 ja 7.48. Aiheesta keskustelemassa ovat myös Lääketeollisuus ry:n toimitusjohtaja Sanna Lauslahti ja MTV Uutisten erikoistoimittaja Mirja Kivimäki.

Lue myös:

    Uusimmat