Mitä Venäjän Sputnik-tarjous käytännössä tarkoittaa? Rokotekeskuksen johtaja: "Valmistus periaatteessa onnistuisi suhteellisen helposti"

AOP Sputnik+rämet
Julkaistu 05.03.2021 11:25
Toimittajan kuva
Jouko Luhtala

jouko.luhtala@mtv.fi

Suomi saisi periaatteessa venäläisen Sputnik-rokotteen tuotannon käyntiin helposti, arvioi Rokotetutkimuskeskuksen johtaja MTV Uutisille. Kuopiossa on jo olemassa soveltuvat tilat Sputnikin kaltaisen koronarokotteen valmistamiseen.

Presidentti Tarja Halonen vahvisti eilen MTV Uutisille Venäjän tarjonneen Suomen käyttöön Sputnik V  -koronavirusrokotteen valmistusteknologiaa

Rokotetutkimuskeskuksen johtaja Mika Rämetin mukaan Venäjän tekemä tarjous vaikuttaa "hyvältä ja tervetulleelta".

– Se on osoitus siitä, että kun on yhteinen tavoite eli nitistää koronapandemia, yhteistyötä tehdään monella eri taholla. Sputnik-rokotetta tullaan valmistamaan muuallakin kuin Venäjällä, Rämet sanoo MTV Uutiset Liven haastattelussa.

Siihen Rämet ei ota kantaa, haluaisiko Venäjä rokoteteknologiasta kenties vastapalveluksen Suomelta.

Teknologian jakamisessa "tavoite on yhteinen", Rämet sanoo.

– Ideana on se, että erittäin hyväksi havaittua rokotetta saataisiin mahdollisimman nopeasti ja mahdollisimman laajasti käyttöön.

Sputnik on 91,6-prosenttisen tehokas koronaviruksen aiheuttamaa covid-19-tautia vastaan, kertoo lääketieteellinen lehti Lancet.

Koska Suomi voisi valmistaa Sputnikia?

Rämetin mukaan Kuopiossa on jo soveltuvat tilat olemassa Sputnikin kaltaisen koronarokotteen valmistamiseen.

– Rokotteen valmistaminen Suomessa varmaan periaatteessa onnistuisi suhteellisen helposti, koska meillä on tämän tyyppisten rokotteiden valmistamiseen vaadittavaa osaamista ja laitteistoa. Sputnik-rokote on hyvin samantyyppinen kuin Suomessa kehitettävä nenäsumuterokote.

Rämet muistuttaa, että rokotetehtaiden kapasiteetit ovat maailmanlaajuisesti kasvussa.

– Laskujeni mukaan  aikuisväestön rokotusten pitäisi olla keskikesällä kieppeillä erittäin hyvässä vaiheessa. Siltä kantilta kannattaa miettiä, että jos nyt tehdään jotain, niin mikä on realistinen aikajänne siihen, että rokotetta on oikeasti käytettävissä.

Rämet ei pysty arvioimaan, minkälaisia määriä Sputnik-rokotetta pystyttäisiin Suomessa valmistamaan.

Euroopan lääkevirasto EMA on aloittanut Sputnikin arvioinnin myyntilupahakemusta varten. Rämetin mukaan useita muitakin rokotteita on EMA:n arvioitavana.

– Enemmän laskennan paikka on siinä, että ehtivätkö rokotteet akuuttiin tilanteeseen tarpeeksi nopeasti. Aikaviiveitä tulisi jonkin verran. 

"Ei ole mitään syytä, miksi ei voisi olla yhteistyötä"

Kuinka realistista siis on, että suomalaisia rokotetaan juuri Sputnik-rokotteella?

– Kuten jo nyt on huomattu, niin suomalaisia rokotetaan useilla eri rokotteilla. Tähän valikoimaan tulee ensi viikolla mukaan Johnson & Johnsonin rokote. Sitä alettaisiin saamaan Suomeen viimeistään huhtikuussa.

– Toivon mukaan saadaan mahdollisimman pian mahdollisimman monia rokotteita. Sputnik on yksi erittäin varteenotettava vaihtoehto.

Rämetin mukaan tällä hetkellä myös tutkitaan, voisiko Sputnikia käyttää yhdessä Astra Zenecan rokotteen kanssa.

– Ei ole yhtään mahdotonta, että Sputnik tulisi tätäkin kautta länsimaiseen käyttöön. Eri rokotteiden yhdistelmäkäyttöä tutkitaan hyvin aktiivisesti. Ei ole mitään syytä, miksi ei voisi olla yhteistyötä suomalaisen nenäsumuterokoteaihion ja Sputnikin kanssa.

Lue myös: Presidentti Halonen vahvistaa: Venäjä tarjosi Sputnik-rokoteteknologiaa Suomelle – "Vien asian eteenpäin"

Tuoreimmat aiheesta

Koronarokotus