Kommentti: Suomella jokerikortti Pariisin olympialaisissa – valtava määrä huippuja raivattu tieltä

Näin Sami Välimäki valmistautuu olympiagolfiin Pariisissa: "Vanhat kirjat mukaan" 1:23
Näin Sami Välimäki valmistautuu olympiagolfiin Pariisissa: "Vanhat kirjat mukaan".

Olympiagolfin maakiintiöt avaavat menestysnäkymää muun muassa Suomen parhaalle miespelaajalle Sami Välimäelle, MTV Urheilun Ossi Karvonen kirjoittaa Pariisista. 

Kuluvalla kaudella PGA-kiertueen kisassa parhaimmillaan toiseksi yltänyt Sami Välimäki, 26, on tällä hetkellä maailmanlistalla 105. sijalla. Valtaosassa olympialajeista tämä fakta romuttaisi käytännössä heti kaikki mitalimahdollisuudet, sillä kärki on usein melko suppea. 

Golfissa tilanne on toinen. Maailman ehdoton eliitti erottuu valtaosassa turnauksia edukseen, mutta myös syvältä maailmanlistalta voi ponnistaa kärkeen jättiturnauksissa – tämä nähtiin hiljattain muun muassa major-kisa Openissa. 

Siellä maailmanlistan silloinen 62:s Billy Horschel oli toinen, samaisen rankingin 98:s Thriston Lawrence neljäs. Maailmanlistan 272. sijalla majaillut Daniel Brown roikkui pitkään kärjessä ja oli lopulta jaettu 10:s. Välimäki puolestaan karsiutui lyönnillä jatkokierroksilta.

Juttu jatkuu kuvan alla.  

Välimäen edellä maailmanlistalla on peräti 51 yhdysvaltalaispelaajaa. Heistä valtaosa on mukana Välimäen kiertämissä PGA-kisoissa. Esimerkiksi maaliskuussa pelatussa Player Championship -suurkisassa jaetulle 54. sijalle tulleen nokialaisen edelle ylsi 34 yhdysvaltalaista. 

Pariisissa lähtöasetelmat muuttuvat dramaattisesti, sillä mukana on kaikkiaan vain 60 pelaajaa. Maakiintiöiden takia USA on saanut lähettää kisaan vain neljä miestä. He ovat lajin kuohkeinta kermaa: Scottie Scheffler (maailmanlistan 1:nen), Xander Schauffele (2:nen), Wyndham Clark (5:s) ja Collin Morikawa (6:s). Kymmenet muut jenkit eivät kuitenkaan ole Välimäen ja muiden laatugolfarien kiusana.

Samaa vertailua voi tehdä myös eurooppalaisista. Välimäki on vanhan mantereen pelaajista maailmanlistan 29:s. Suomalaisen edellä olevista yhtätoista pelaajaa ei nähdä Pariisissa.

Ei Välimäki edelleenkään kuulu turnauksen suosikkeihin, mutta jos suomalainen pelaa laatukisan, potentiaalisia uhkaajia on kentällä huomattavasti normaaliviikkoa vähemmän.

Miesten olympiagolfturnaus alkaa tänään ja päättyy sunnuntaina. Suomalaisista on mukana Välimäen lisäksi myös Tapio Pulkkanen (maailmanlistan 423:s).  

Lue myös:

    Uusimmat