Huomenna torstaina Joe Biden on ollut Yhdysvaltain presidenttinä 100 päivää. Biden voi olla tyytyväinen ensimmäisten kuukausien saavutuksista lähes kaikkiin muihin paitsi maahanmuuttopolitiikkaan – siitä on tulossa Bidenin presidenttikauden suurimpia haasteita, kirjoittaa MTV Uutisten Yhdysvaltain kirjeenvaihtaja Mari Karppinen.
Olin reilu viikko sitten Yhdysvaltain ja Meksikon rajalla ja turvapaikanhakijoita auttavat vapaaehtoiset olivat turhautuneita. Heitä ei huolettanut ainoastaan ennätysmäärä siirtolaislapsia, jotka nukkuvat ankeissa olosuhteissa liittovaltion väliaikaismajoituksissa, vaan presidentti Biden oli juuri tuottanut pettymyksen.
Vapaaehtoiset sanoivat olevansa demokraatteja ja Bidenin kannattajia, mutta heidän yllätyksekseen Biden söi lupauksensa. Kasvavan siirtolaismäärän vuoksi Biden julkisti, ettei aiokaan nostaa Yhdysvaltain vastaanottamien pakolaisten määrää edeltäjänsä Donald Trumpin historiallisen alhaisista lukemista.
Lue myös: MTV Uutiset Meksikon rajalla: Siirtolaisten määrä kasvaa – viime kuussa lähes 20 000 lasta pyrki yksin Yhdysvaltoihin
Vapaaehtoiset sanoivat Bidenin taipuneen oikeiston tahtoon. Rajan turvapaikkaprosessi ja pakolaispolitiikka ovat kaksi eri asiaa, mutta Biden ei halunnut näyttäytyä liian avokätiseltä kasvavan kritiikin keskellä. Vaikka päätös miellytti osaa maan konservatiiveista, Biden joutui oman puolueensa, demokraattien, arvostelun kohteeksi.
Itse asiassa demokraattien raivo oli sen verran äänekästä, että muutama päivä myöhemmin Biden käänsi jälleen kurssinsa: Yhdysvallat nostaa sittenkin pakolaismäärää kymmenillä tuhansilla lähikuukausina.
Edellinen on vain yksi esimerkki Bidenia hiertävistä maahanmuuttokysymyksistä. Bidenin kampanjalupaus oli “reilu ja ihmisläheinen” maahanmuuttopolitiikka ja ensimmäisten kuukausien aikana Biden onkin keskittynyt Trumpin tiukan maahanmuuttopolitiikan purkamiseen.
Lue myös: Käsittelykeskukset täyttyneet siirtolaislapsista Yhdysvaltain etelärajalla
Pysäytti muurihankkeen rakennukset
Biden on keskeyttänyt paperittomien karkotuksia, lakkauttanut “pysy Meksikossa” turvapaikkapolitiikan ja pysäyttänut Trumpin muurihankkeen rakennukset.
Bidenin maahanmuuttopolitiikan lievennyksistä levisi pian huhuja hurrikaanituhojen, köyhyyden ja rikollisuuden keskellä elävien keskiamerikkalaisten korviin.
Erityisesti salakuljettajat valehtelivat Bidenin Yhdysvaltojen hyväksyvän maahan kenet tahansa ja oli ennalta arvattavissa, että yhä useampi tulee yrittämään onneaan.
Viime kuussa rajalla otettiin kiinni yli 170 000 tulijaa, joista parikymmentä tuhatta oli alaikäisiä lapsia. Luvut ovat korkeimpia sitten 2000-luvun alun.
Biden sai hyvän yleisarvosanan
Amerikkalaista politiikkaa noudattaen ensimmäisen 100 presidenttipäivän jälkeen tehdään useita kannatuskyselyjä presidentin onnistumisista. Biden voi olla yleisarvosanaan tyytyväinen, sillä konservatiivisen Fox News -uutiskanavan kyselyssä 54 prosenttia vastaajista hyväksyy Bidenin työn ensimmäisinä kuukausina.
NBC News - uutiskanavan kyselyssä 69 prosenttia vastaajista katsoi Bidenin onnistuneen koronapandemian hoidossa ja 52 prosenttia talouden palauttamisessa.
Lue myös: Mitä Bidenin pitäisi tehdä ensimmäisen 100 päivän aikana, että hän selviäisi puhtain paperein? Asiantuntija vastaa
Demokraattien keskuudessa luottamus Bideniin on korkeampaa kuin republikaanien, mutta yhdessä asiakysymyksessä oikein kukaan ei katso Bidenin onnistuneen: maahanmuuttopolitiikassa.
Vain 33 prosenttia vastaajista sanoi NBC:n kyselyssä Bidenin hoitaneen rajavalvonnan ja siirtolaiskysymyksen hyvin Meksikon rajalla. Fox Newsin kyselyssä 56 prosenttia vastaajista katsoi Bidenin valinnan presidentiksi pahentaneen siirtolaistilannetta.
Tähän mennessä Biden on keskittynyt perumaan Trumpin maahanmuuttolinjauksia, mutta lopulta hänen on valittava puolensa oman puoleensa sisällä.
Jos Biden liikkuu liikaa vasemmalle kohti liberaalimpaa maahanmuuttopolitiikkaa, hän saattaa menettää maltillisempien demokraattien tuen. Jos Biden ei liiku tarpeeksi vasemmalle, hänen katsotaan rikkoneen lupauksensa.
Maahanmuuttokysymys tulee olemaan Bidenin suurimpia haasteita.