Kansainvälinen jalkapalloliitto Fifa on kuin Neuvostoliitto viimeisinä vuosinaan. Jalkapallomaailman YK on sisältä moraalisesti mätä. Sen rahankäyttö ja valtasuhteilla pelaaminen ovat bysanttilaisia. Sen johtajat elävät mennyttä maailmaa.
Tiedämme, että Mihail Gorbatshovin yritykset uudistaa neuvostodiktatuuri olivat liian vähän liian myöhään. Hän ei tavoitellut liberaalia demokratiaa.
– Jos joudutaan äänestämään, jotkut häviävät. On parempi osoittaa (suoraan), kenet valitaan.
Tämä ei ollut Gorba viimeisinä neukkuvuosinaan, vaan toinen suosikkiehdokas uudeksi Fifan puheenjohtajaksi, Salman bin Ibrahim al-Khalifa.
Kommentti on häpeällinen, mutta mitä voi odottaa Bahrainin kuningashuoneen jäseneltä, jota syytetään bahrainilaisten jalkapalloilijoiden sortamisesta kansannousun tukahduttamisessa vuonna 2011.
Yksi kärsimään joutuneista pelaajista todistaa asiasta nimellään tuoreessa saksalaisessa tv-dokumentissa. Hän on rohkea Hakim al-Oraibi.
Fifa on all male panel
Fifan uusi puheenjohtaja valitaan huomenna.
Kaikkiaan viiden puheenjohtajaehdokkaan lista, jolla sveitsiläinen Uefa-pomo Gianni Infantino on toinen pääehdokas, on all male panel.
Fifa on äijäkööri. Viime joulukuussa maksuvehkeilyn takia Fifan puheenjohtajuudesta hyllytetyllä Sepp Blatterilla oli mielestään pelisilmää, kun hän ehdotti naispelaajille pakaroista ja reisistä piukkoja pelihousuja.
Yksikään ehdokkaista ei uskalla vaatia pyörremyrskyä järjestön toimintaan.
Puheenjohtajan toimikaudet todennäköisesti aiotaan rajata kahteen nelivuotiskauteen. Fifa-pomojen rahankäyttöä saatetaan syynätä nykyistä tarkemmin. (Kukaan ei nyt tiedä Blatterin palkkaa ja muita etuja, paitsi hän itse.) Tämä ei riitä.
Päämaja Zürichissä ei ole sattumaa
Fifan renessanssiruhtinaat ovat toimineet käytännössä ilman laillista vastuuta.
Ei ole sattumaa, että Fifan päämaja on Zürichissä, sillä Sveitsin lainsäädäntö on ollut leppoisaa kansainvälisten urheiluliittojen toiminnalle. (Lakikirjoihin raapustetaan tiukennuksia.)
Rahaa on käytetty hulppeaan elämään, ja sillä on ostettu MM-kisoja.
Fifan päät sekoitti lopullisesti jalkapallon muuttuminen globaaliksi tv-lajiksi. Se alkoi tuoda rahaa ovista ja ikkunoista televisiointioikeuksien ja markkinointisopimusten myötä.
Nyt kun yhdysvaltalaisseriffit ovat koputtaneet ovelle ja raahanneet epäiltyjä selliin ja oikeuteen rapakon taakse, lahjonnan ja korruption pitkä vyyhti on alkanut purkautua.
Kokonaan uusi Fifa, vai pörssiyhtiöksi?
Kansainväliset sponsorit ovat heränneet, mutta niiden on käytettävä sitä vipuvoimaa, jota Zürichissä ymmärretään. Rahaa ei enää tule, jos meno jatkuu.
Mitä jos isot kansalliset jalkapalloliitot uhkaisivat perustavansa kokonaan uuden 'Fifan'? MM-lopputurnausottelu Saksa-Brasilia on toista kuin, kaikella kunnioituksella, Thaimaa-Kap Verde.
Brittiläinen Economist-lehti pohtii Fifa yhtiöittämistä ja pörssiin listaamista. Rahankäytön kontrolli ainakin paranisi.
Jotta järjestö ei päätyisi it-miljardöörin tai raaka-ainepörhön leikkikaluksi, yhtiössä enemmistöäänioikeus pysyisi Fifan hyväntekeväisyysjaostolla. Fifahan jakaa nytkin paljon tulojaan ruohonjuuritason jalkapalloon eri puolilla maailmaa.
Ehdotus on toiveajattelua, mutta kertoo, että Fifa on globaali huoli.
Miksi Fifasta pitää pitää meteliä
Pitääkö Fifasta edes kohkata?
Kyllä. Jalkapallon takia. Se on maailman puhutuin kieli. Sitä pelataan kaikkialla. Se on miesten, naisten ja lasten, sukupuoli- ja etnisten vähemmistöjen identiteettiä.
Se on paikallista ja kansallistunteita. Se voittojen ja tappioiden draamaa, viihdettä ja enemmän kuin sitä. Tämän kirjoittaja voisi elää ilman jalkapalloa, mutta tällöin elämä olisi kurjaa.
Jalkapallo on myös miljardiluokan liiketoimintaa ja työllistää.
Se on kansainvälistä politiikkaa. MM-kisat ovat kansainvälinen arvovaltakysymys. Kysykää vaikka Venäjältä ja Qatarilta.