EU-pääministerien ja presidenttien musta lammas Viktor Orbán teki sen nyt viidennen kerran, voitti jälleen Unkarin parlamenttivaalit. Ja mikä ratkaisevinta, neljännen kerran peräkkäin yli kahden kolmasosan määräenemmistöllä. Se antaa Orbanin Fidesz-puolueelle vapaat kädet jatkaa Unkarin perustuslain muokkaamista tahtonsa mukaisesti, kirjoittaa kommentissaan MTV Uutisten Eurooppa-kirjeenvaihtaja Heikki Piuhola.
Kaikki oleelliset puoluetta hyödyttävät muutokset lakeihin on tosin jo tehty, valtion omaisuutta on säätiöitetty, tiedotusvälineet on siirretty puolueelle uskollisten tahojen hallintaan ja valvontaan, EU:n tukirahojen käytöstä muilla puolueilla ei ole mitään sanottavaa. Euroopan unionin johdolle Orbán aiheuttaa yhä enemmän harmaita hiuksia.
Unkari seisoo kyllä yhteisessä rintamassa tähänastisissa Venäjä-pakotteissa, mutta Orbánin läheiset suhteet Vladimir Putiniin saattavat seuraavissa pakotteissa muuttua ongelmallisiksi. Unkari ostaa Orbánin neuvotteleman sopimuksen turvin Venäjältä kaasua ja öljyä huomattavasti edullisemmin kuin muut jäsenmaat. Siksi energian ottaminen pakotelistalle ei käy Unkarille.
Lue myös: Unkarin vaalit voittanut Orban kutsui Ukrainan presidenttiä "vastustajaksi"
Vaalitaistelussa Orbán asemoi itsensä naapurimaassa Ukrainassa käytävän sodan suhteen rauhan ja turvallisuuden takaajaksi omalle maalleen ja unkarilaisille. Unkari ottaa oman osansa pakolaisista, raja on heille yhä auki, mutta aseiden, unkarilaisten tai eurooppalaisten kumppanien, kuljetuksia Unkarin alueen läpi Ukrainaan hän ei aio sallia.
Tästä päätöksestä ja Orbánin pokkuroinnista Putinille Ukrainan presidentti kovisteli Orbánia videopuheessaan Eurooppa-neuvostolle reilu viikko sitten. Volodymyr Zelenskyin mukaan Unkarin on jo aika päättää, kuuluuko se länteen vai itään.
Grammy-gaalassa kuultiin Zelenskyin koskettava puheenvuoro: "Täyttäkää se hiljaisuus musiikillanne"
0:55
Vastustajia riittää
Orbán sanoi omassa kiitospuheessaan viime yönä, että Ukrainan näyttelijäpresidentti oli yksi Fideszin vastustajista Unkarin vaaleissa, samaan vastustajien listaan Orbán nimesi saman tien myös verivihollisensa, miljardööri George Sorosin, vasemmistopuolueet kotona ja maailmalla, Brysselin byrokraatit ja kansainvälisen median.
Orbánia ei näyttänyt ainakaan vaaliyönä huolestuttavan kansainvälisen yhteisön huoli Unkarin demokratiakehityksestä ja oikeusvaltiorikkomuksista. EU:n komissio on pidätellyt vaaleihin saakka selvityspyyntöään lukuisista oikeusvaltiorikkomuksista, joihin Unkarin katsotaan syyllistyneen. Nyt kirje on lähdössä ja Unkarilta odotetaan nopeita vastauksia.
EU:n parlamentissa, komissiossa ja Eurooppa-neuvostossa ei hyväksytä enää Unkarin sooloilua. Jos maa ei tee uskottavia muutoksia oikeusvaltiorikkomusten korjaamiseksi, pysyvät EU:n tukirahat Unkarille jäädytettyinä. Kysymys on miljardeista euroista, sillä Unkari on yksi EU:n suurimmista nettosaajista. Rahat eivät ole merkityksettömiä Orbánin Fidesz-puolueelle, sillä sen on jollakin tavalla maksettava vaalien alla luvatut huikeat talousetuudet nuorille perheille, eläkeläisille sekä palkankorotukset poliiseille ja sotilaille.
Lue lisää: MTV:n kirjeenvaihtaja kertoo syyt, miksi Orbánin valtakausi sai jatkoa: Hövelit vaalilupaukset ja valheet unkarilaisten passittamisesta Ukrainan sotaan
Äänestysinto yllätti kokeneen vaalitarkkailijan Unkarissa: "En ole ehkä koskaan nähnyt niin innokkaita ihmisiä vaalipaikoilla"
Suhde Venäjään jättää yksin
Viktor Orbán joutuu etsimään liittolaisia Euroopasta nyt entistä enemmän. Tärkein viiteryhmä, Puolan, Tsekin, Slovakian ja Unkarin Visegrad rakoilee pahasti, koska muut maat eivät voi hyväksyä Orbánin veljeilyä Vladimir Putinin kanssa. Myös Euroopan parlamentissa Fidesz joutuu etsimään uusia liittolaisia erottuaan konservatiivien EPP-ryhmästä.
Tunnusteluja on tehty niin Ranskan Marine Le Penin kuin Italian Matteo Salvinin äärioikeistolaisten ryhmien suuntaan. Vaalivoitostaan kylläisenä Viktor Orbán saattaa kuitenkin arvioida painoarvonsa eurooppalaisessa politiikassa väärin – Venäjän brutaalin hyökkäyksen Ukrainaan yhdistettyä muut Euroopan maat, Orbán saattaa huomata Unkarin olevan yhä enemmän eristyksissä vanhoista kumppaneistaan ja Euroopasta.