Zelenskyi kiitti Suomea EU-huippukokouksessa – Unkarin pääministeri sai läksytyksen: "Viktor, tiedätkö mitä Mariupolissa tapahtuu nyt?"

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi kiitti eilen videoyhteydellä EU-maiden johtajia unionin Ukrainalle osoittamasta tuesta. Samalla hän kritisoi muun muassa sitä, että seuraava pakotepaketti on tulossa liian myöhään.

Puheessaan loppupuolella Zelenskyi kävi läpi EU-maita yksitellen ja lausui lyhyet kiitokset tai kommentit niiden tuesta Ukrainalle. Suurimmalle osalle maista sävy oli myönteinen – niin myös Suomelle.

– Suomi – tiedän, että olette meidän puolellamme, Zelenskyi sanoi suunnaten viestinsä Suomea huippukokouksessa edustaneelle pääministeri Sanna Marinille (sd.).

Kun Zelenskyi pääsi listassaan Unkarin kohdalle, sävy muuttui.

– Unkari. Haluan pysähtyä tähän ja puhua viimeinkin rehellisesti. Teidän on valittava kenen puolella olette.

Vetosi Unkarin historiaan

Zelenskyi kertoi käyneensä useasti Budapestissa ja ihailevansa sitä kauniina kaupunkina, jossa ihmiset ovat ystävällisiä ja vieraanvaraisia. Hän muistutti tragedioista Unkarin historiassa.

– Olen perheeni kanssa käynyt Tonavan rannalla katsomassa kenkiä, jotka kertovat massamurhasta.

Natsien valtaan nostama fasistinen Nuoliristi-puolue teloitti talvella 1944-1945 juutalaisia Tonavan rannalla Budapestissa. Teloitettavia käskettiin riisumaan kenkänsä. Kun heidät ammuttiin, ruumiit putosivat jokeen.

Zelenskyi viittaa vuonna 2005 Tonavan rantaan tehtyyn muistomerkkiin. Se koostuu kuudenkymmenen kenkäparin rautavaloksista.

– Kuunteles nyt, Viktor (Unkarin pääministeri Viktor Orbán). Tiedätkö, mitä Mariupolissa tapahtuu nyt? Jos voit, mene Tonavan rannalle ja katso niitä kenkiä. Siellä näet, miten massamurhat voivat toteutua uudestaan nykypäivänä. Sitä toteuttaa Venäjä. Ne samat kengät ovat myös Mariupolin ihmisten kengät. Aikuisten, lasten ja isovanhempien kengät.

Venäjä on pommittanut suuren osan Mariupolista maan tasalle. Mariupolin kaupunginvaltuuston mukaan ihmisiä kuolee pommitusten lisäksi nälkään, kun pitkään kellareissa ja pommisuojissa piileskelleillä ihmisillä ei ole vettä, ruokaa, lämmitystä tai sähköä.  

– Ja te epäröitte siinä, asettaako pakotteita vai ei? Ja te epäröitte, päästääkö aseita kulkemaan maanne kautta vai ei? Ja te epäröitte, teettekö kauppaa Venäjän kanssa vai ette? Epäröinnille ei ole aikaa. Nyt on korkea aika päätöksille, Zelenskyi sanoi Orbánille.

Orbánilla ja Putinilla ollut aiemmin lämpimät välit

Unkarin pääministeri Viktor Orbán on tullut tunnetuksi läheisistä suhteistaan Kremliin. Viimeksi helmikuun alussa Orbán vieraili Moskovassa ja palasi Budapestiin mukanaan pitkäaikainen sopimus edullisesta venäläisestä maakaasusta.

– Unkari on aina saanut (Vladimir) Putinin kunnioituksen ja me olemme aina kunnioittaneet Venäjää ja sen johtajaa, Orbán sanoi matkan yhteydessä.

Unkari on suhtautunut EU-maista nihkeimmin Venäjän-vastaisten pakotteiden tiukentamiseen. Se ei ole lähettänyt Ukrainaan aseapua eikä myöskään salli muiden Nato- tai EU-maiden kuljettaa aseita Ukrainaan alueensa kautta.

Ulkoministeri Péter Szijjártón mukaan Unkari ei tule hyväksymään mitään pakotteita, jotka liittyvät energian tuontiin Venäjältä.

Tärkeät vaalit lähestyvät

Orbán on tuominnut Venäjän hyökkäyksen Ukrainaan, mutta on välttänyt suoraan kritisoimasta Venäjän presidentti Vladimir Putinia. Aiemmin tällä viikolla vaalitilaisuudessa pääministeri korosti kannattajilleen, että Unkarin on puolustettava omia etujaan ja pysyttävä sodan ulkopuolella.

Unkarissa järjestetään ensi viikon sunnuntaina parlamenttivaalit, joissa Orbánin Fidesz-puolueen haastaa maan yhdistynyt oppositio. Aiemmin hajanainen oppositio ei ole pystynyt horjuttamaan Fideszin vankkaa valta-asemaa, mutta yhdistyneellä listalla sillä arvioidaan olevan mahdollisuus. Joskin kanntusmittaukset ovat viime aikoina näyttäneet Fideszin olevan johdossa.

Ajatuspaja Publicuksen tekemän kyselyn mukaan noin 44 prosenttia Fideszin kannattajista pitää Venäjän hyökkäystä Ukrainaan väkivaltaisena aggressiona. 24 prosenttia katsoo sen olevan itsepuolustusta. Opposition kannattajista 91 prosenttia pitää hyökkäystä väkivaltaisena aggressiona.

Unkariin on YK:n tilastojen mukaan tullut noin 324 000 pakolaista Ukrainasta.

Lue myös:

    Uusimmat