Kommentti: Voiko vuonna 1988 kadonneen Piian mysteeri vielä ratketa?

Keskusrikospoliisi on kerännyt vajaan vuoden kestäneen uuden tutkinnan aikana paljon teknisiä todisteita ja tehnyt lukuisia uusia kuulusteluja, mutta mikään tutkintalinjoista ei ole toistaiseksi johtanut yli 35 vuotta vanhan katoamismysteerin selviämiseen.

Viime syyskuussa piikkiöläinen eläkeläinen, 85-vuotias Heikki Ristikankare, koki elämänsä yllätyksen. Hänet otettiin kiinni ja vietiin siviilimallisessa poliisiautossa Turun poliisivankilan tiloihin, jossa häntä kuulusteltiin kahden päivän ajan. 

Samana päivänä hänen poikansa Teijo vietiin poliisilaitokselle kuulusteluihin. Häntä kuulusteltiin sisarensa Piia Ristikankareen murhatutkinnassa todistajana, Heikki Ristikankaretta tyttärensä murhasta epäiltynä.

Sen koommin poliisista ei ole kuulunut, kertoo Teijo Ristikankarenyt MTV Uutisille.

Molemmat asuvat yhä perheen vanhassa kotitalossa. Samassa, josta Piian on kerrottu lokakuisena iltana lähteneen. 

Kun Heikki oli pidätettynä, omakotitaloon tehtiin mittava kotietsintä. Muun muassa autotallin rakenteita piikattiin auki, jotta saataisiin varmuus siitä, ettei 35 vuotta sitten kadonnutta Piiaa ole haudattu sinne. 

Poliisit korjauttivat tutkimusten jälkeen aiheuttamansa vahingon.

Poliisi vaikenee tuloksista

Poliisi on viime kesän ja syksyn aikana käynyt läpi useita eri perusteltuja tutkintalinjoja. 

Syy siihen on se, ettei näitä toimia ole aiemmin tässä mittaluokassa toteutettu. Ylen tietojen mukaan muun muassa Piian tapaukseen 2000-luvun alussa vihjekirjeessä yhdistettyä henkilöautoa on tutkittu. Helsingin Sanomien mukaan Jehovan todistajien tiloihin on tehty kotietsintöjä.

Poliisi ei epäile Ristikankareen perheen entistä uskonyhteisöä mistään, vaan tarkoitus on ollut kaivaa uskonliikkeen vanhoja asiakirjoja Piiaa koskevien merkintöjen varalta. Löytyisikö sulkeutuneen uskonyhteisön arkistoista jotain mihin tarttua?

Poliisi on vaiennut täysin tutkinnan tuloksista. Mikäli läpimurtoja jossain näistä alkusyksystä tehdyissä toimenpiteissä olisi tullut, se olisi tähän mennessä johtanut vangitsemiseen ja jutun etenemiseen syyteharkintaan. 

Ruumiin löytyminen ei ole henkirikoksen syyteharkinnan kannalta välttämätöntä, mikäli muut todisteet puhuvat riittävästi syytteen puolesta.

Paljon panoksia tutkinnassa

Poliisi on saanut kuluneen vuoden aikana aiempaa paremmat resurssit vanhan epäillyn henkirikoksen tutkimiseen. 

Osin se johtuu lakimies Ilpo Härmäläisen tapauksesta, jonka keskusrikospoliisi onnistui ennennäkemättömällä tavalla ratkaisemaan vuonna 2022. Olisiko toinenkin alueen vanha henkirikos vielä selvitettävissä?

Poliisi on perustellut toimenpiteitä sillä, että kaikki kivet on viimeinkin käännettävä. 

Vuonna 1988 poliisi aikaili etsintöjen aloittamisessa ja jätti esimerkiksi lähinaapurien tärkeät kuulustelut tekemättä. Nyt poliisi on kuulustellut myös sellaisia henkilöitä, joita aiemmin ei ole kuulusteltu, vaikka siihen olisi ollut painavat perusteet.

Kiviä yhä kääntämättä

On mahdollista, että tiedossa olevien tutkintalinjojen päässä odottaakin ratkaisu. Aktiivinen tutkinta jatkuu yhä, sillä varmistettavaa riittää vielä, kertoo tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Matti Airaksinen.

Murha on rikoslain vakavin rikos, joten selvää on, että sen selvittämisen yrittäminen kannattaa, vaikka mahdollisuudet olisivat häviävän pienet.

Perinpohjainen tutkinta on myös omaisten etu. Tämän kaiken tosin olisi pitänyt tapahtua jo kymmeniä vuosia sitten.

Kirjoittaja on MTV:n uutispäällikkö, rikostoimittaja ja katoamistutkinnoista kertovan Väärän auton kyytiin -kirjan kirjoittaja.

Lue myös:

    Uusimmat