15-vuotiaan Piia Ristikankareen murhaan nimitettiin uusi KRP:n tutkintaryhmä 2023 – tämä on tilanne nyt

Vanha asiakirja kertoo Piia Ristikankareen perheen olosuhteista ja äidin juomisesta 3:03
Ohjelmassa käydään läpi vanhaa asiakirjaa, joka paljastaa tietoja Piia Ristikankareen perheoloista.

Tutkinnanjohtaja Matti Airaksinen kertoo MTV:n Viimeksi nähty -vodcastissa tutkinnan tilanteesta puolitoista vuotta uuden tutkintaryhmän nimeämisen jälkeen.

Viimeksi nähty -vodcastissa uutisankkuri Kirsi Alm-Siira ja rikostoimittaja Päivi Hannula käyvät läpi Suomen tunnetuimpia katoamismysteereitä.

Piikkiöläinen Piia Irmeli Ristikankare katosi vuonna 1988. Tapausta on tutkittu vuodesta 2003 saakka epäiltynä murhana laihoin tuloksin.

Katso koko Piia Ristikankareen jakso nyt MTV Katsomosta.

Nyt avattuun uuteen tutkintaan on kohdistunut laajaa julkista mielenkiintoa, ja tietoja perinpohjaisista tutkintatoimista on päätynyt myös julkisuuteen.

Aktiivisin vaihe ohi

Airaksinen ei kerro, onko tutkinnassa pystytty sulkemaan joitain julkisuudessa esillä olleita tutkintalinjoja tai epäiltyjä pois. Kyse on ollut poissulkevasta tutkinnasta ja tarkastuksista, mutta sen tulokset jäävät yksinomaan poliisin tietoon.

– On tehty teknisiä toimenpiteitä, etsintöjä ja kuulusteluja, mutta yksityiskohtiin minun ei ole mahdollista mennä, Airaksinen tulkitsee esitutkintalakia.

Nyt tutkinnassa on jälleen hiljaisempi vaihe, Airaksinen myöntää. Tehdyt tutkintatoimet eivät ole johtaneet läpimurtoon. Tutkijoiden pöydälle on tullut muita, kiireellisempiä juttuja.

– Murha ei vanhene. Tutkinta ei ole mitenkään unohtunut. Varmasti tästäkin loppuvuodesta tehdään jälleen tilannearviota ja suunnitelmaa siitä, miten ja mitä tarvitsee vielä tällä hetkellä ja on paikallaan tehdä.

Poliisi uskoi Piian lähteneen karkuretkelle

Piian vuonna 1938 syntynyt isä Heikki Ristikankare kuoli viime kesäkuussa 86-vuotiaana.

Hän on kertonut poliisille, että oli ennen Piian katoamista päätynyt huolehtimaan yksin perheen lapsista vaimonsa alkoholisoitumisen vuoksi. Hänellä oli kertomansa mukaan hyvä suhde perheen kaikkiin lapsiin. Perheen elämä oli Heikin mukaan rauhoittunut äidin lähdön myötä, eikä hänen tiedossaan ollut syytä tyttärensä katoamiselle.

Tutkinnan alussa Heikin kertomuksen todenperäisyyttä ei juuri pyritty selvittämään, minkä vuoksi poliisin on ollut vuosikymmenten jälkeen hankalaa saada varmuutta kuvauksen luotettavuudesta. Osin tästä syystä Heikki Ristinkankareeseen on kohdistunut viime vuosina paljon tutkintatoimia.

Muun muassa Heikki Ristikankareen kotitaloon on tehty etsintöjä. Niissä poliisi on pyrkinyt esimerkiksi kiinteistön autotallin lattiaa hajottamalla ja ruumiskoiria käyttämällä saamaan selville, lähtikö Piia todellisuudessa koskaan kodistaan sisarusten riidan pääteeksi.

Syksyllä 2023 hän kertoi MTV:lle olleensa tyttärensä murhatutkintaan liittyen kuulusteluissa epäillyn asemassa. Kahden päivän pidätyksen on vahvistanut MTV:lle Piian veli Teijo Ristikankare, joka on tutustunut myös pidätykseen liittyneisiin asiakirjoihin. Poliisi ei ole kommentoinut epäilyä julkisuuteen.

Mitä Piialle ja muille kadonneille tapahtui? Viimeksi nähty -vodcastin neljä ensimmäistä jaksoa ovat katsottavissa MTV Katsomossa.

Vanha asiakirja kertoo perheen olosuhteista

MTV:n hallussa oleva Piikkiön kihlakunnanoikeuden avioerotuomio vuodelta 1986 tukee Heikin kertomusta perheen olosuhteista.

Perheen vanhempien avioeron oikeudenkäynnissä kuultiin muun muassa entistä lähinaapuria. Hän kertoi todistajanvalan alaisena seuranneensa huolestuneena perheen elämää. Luisu oli alkanut Piian ollessa jo lapsi.

Todistaja kertoi elämän Ristikankareella olevan hyvin levotonta, koska vaimo oli usein humalassa. Todistaja oli havainnut, että Ristikankareitten nuorimman pojan hoito on laiminlyöty, sen vuoksi todistaja on ottanut yhteyttä viranomaisiin. -- Todistaja kertoi edelleen, että on useita tapauksia, jolloin Gunilla Ristikankare on jättänyt lapsen yksin ja hän on useasti nähnyt tämän alkoholin vaikutuksen alaisena. – Todistajan käsityksen mukaan lasten ja isän välit ovat hyvät.

Lisäksi kuultavana todistajan asemassa oli Heikki Ristikankareen sisar.

Vanhemmat lapset eivät todistajan mukaan halua tavata äitiään, koska ovat saaneet jo tarpeeksi kärsiä äitinsä alkoholinkäytöstä muun muassa koulussa.

Tuomiossa käydään läpi myös todistajien kertomuksia ja todisteita perheessä käytetystä väkivallasta. Lähinaapuri todisti vuoden 1985 vappuna välikohtausta Ristikankareiden pihalla.

Viime vuoden vappuna oli todistaja kuullut kovaa meteliä naapurin pihalta, jolloin hän katsoi sinne ja havaitsi Gunilla Ristikankareen olevan kiinni Heikki Ristikankareessa ja todistaja kuuli lasten itkevän ja huutavan ”äiti älä lyö isää”.

Myös Heikki Ristikankareen osoitettiin käyttäneen kerran väkivaltaa vaimoaan kohtaan, mutta oikeudessa hän kertoi toimineensa tilanteessa, jossa hän pakeni lastensa kanssa vaimoaan.

Oikeus päätyi tuomitsemaan lapset isän huostaan ja vanhemmat avioeroon.

Lue myös:

    Uusimmat