Millaista on lukea uutisia vuonna 2022, kun tuntuu, että maailmaa revitään kohti sotahulluja edellisiä vuosisatoja? Se on ahdistavaa, ristiriitaista, hämmentävää, kyynistävää ja paikoin täydellisen järjetöntä, kirjoittaa kaikesta huolimatta sitkeästi optimistina itseään pitävä MTV Uutisten tuottaja Visa Högmander.
Mitä sinä olisit vastannut?
Jos sinulta olisi kysytty vuoden 2019 viimeisenä päivänä, että miten todennäköisenä pidät sitä, että seuraavana päivänä alkavalla uudella vuosikymmenellä tapahtuu seuraavaa: 1) maailmassa leviää pandemia, joka vaikuttaa kaikkeen kahden vuoden ajan, 2) yksi maailman suurvalloista aloittaa hyökkäyssodan naapurimaahansa syyttäen sen kansalaisia natseiksi, mitä olisit vastannut?
Minä olisin naurahtanut vaivautuneesti. Olisin luultavasti lyönyt asian vitsiksi ja todennut, että 1) pandemia saataisiin kyllä nopeasti kuriin, ja että 2) ei 2020-luvulla kukaan halua aloittaa sotaa ja viedä maailmaa takaisin 1900-luvulle, menneisyyteen.
Lue myös: Venäläissivusto ilmoitti maan tappioiksi 13 000 kuollutta ja 7 000 kadonnutta – uutinen poistettiin nopeasti
Kuten hyvin tiedetään, kohta 1 ei mennyt noin. Ei myöskään kohta 2.
Vielä päivää ennen torstaita 24. helmikuuta eli Venäjän Ukrainassa aloittaman hyökkäyssodan alkua ja Vladimir Putinin epätodelliselta tuntuneena aamuna pitämää uhmakasta tv-puhetta suhtauduin tilanteeseen optimistisesti.
Olin täysin varma, että itäisen naapurimaamme johto ei olisi niin hullu eikä niin tyhmä, että se aloittaisi sodan Euroopassa vuonna 2022. Vaikka Venäjä irrotti Krimin niemimaan Ukrainasta ja liitti sen itseensä vuonna 2014 ja tilanne Ukrainan itäosissa on ollut jännittynyt siitä lähtien, uskoni järkiratkaisuun oli vankkumaton.
Onko Putin järjissään?
Venäjän hyökkäyssota on jatkunut pian tasan kaksi kuukautta ja optimismia järkiratkaisun kannalta löytyy vieläkin, mutta on tapahtunut paljon asioita, jotka ovat tuoneet optimismin sekaan paljon ristiriitaisia tunteita.
Mistä nämä tunteet johtuvat aikana, jolloin koko maailma tuntuu hetkittäin menneen järjiltään?
Uutistulva. Kriisialueelta tulee video- ja kuvamateriaalia, jonka aitous on lähtökohtaisesti joka ainoa kerta kyseenalaistettava. Nykymaailmassa lavastetun materiaalin tekeminen ei ole mahdotonta ja tämä epävarmuus tilanteessa, jossa uutis- ja medialähteisiin uskoo voivansa luottaa, kyynistää.
Sodan osapuolet. Hyökkäyssodan aloittanutta valtiota johtaa 69-vuotias mies, jonka henkisestä ja fyysisestä terveydentilasta ei ole varmuutta. Hyökkäyssodan kohteeksi joutunutta valtiota johtaa 44-vuotias koomikko ja näyttelijä.
Lue lisää: Venäjä kertoi tehneensä onnistuneen ohjuskokeen – kyseessä mannertenvälinen ballistinen ohjus
Onko Putin järjissään? Vetääkö Volodymyr Zelenskyi roolia?
Karismaattisena hahmona Zelenskyi on voittanut yleisen mielipiteen puolelleen. Putin taas on tehnyt liki täysin päinvastoin, mutta vain länsimaisen yleisön silmissä. Omassa kontekstissaan hän on toki täysin järjissään.
Venäjän hyökkäyssodan on tulkittu myös olevan Putinin yritys nostaa maa takaisin suurvallaksi Yhdysvaltojen ja Kiinan rinnalle. Sitä on pidetty myös Putinin yrityksenä jättää jälki maailmanhistoriaan Leninin ja Stalinin tavoin.
Konflikteja muuallakin
Samaan aikaan mietityttää myös Suomen suurten päätösten aika: hakeako Naton jäseneksi vai ei. Esimerkiksi pääministeri Sanna Marinin mukaan päätös jäsenyyden hakemisesta syntyisi viikoissa.
Suomi on vahvasti siis matkalla Natoon ja hakemus jätetään varmasti siinä aikataulussa kuin se on Suomen kohdalla mahdollista.
Mediassa nostetaan esiin eri suunnilta tulevia lausuntoja ydinsotapelosta ja ristiriitaisuus kalvaa mieltä. Mutta miksi yksikään ihminen tai valtio maailmassa haluaisi tehdä ydinpommin aiheuttaman kaltaista tuhoa? Oman egonsa vuoksi? Kostaakseen kansansa kokemat vääryydet?
Lue lisäksi: Venäjä ripustaa Neuvostoliiton voitonlippuja Ukrainaan
Yhtään järjellistä syytä minkäänlaiseen sotaan ei löydy ja samaan aikaan länsimaat seuraavat tapahtumia vierestä.
Hetkittäin tuntuu siltä, että Putinin lisäksi koko maailma on järjiltään: Ukrainan sota tietenkään ei ole ainoa konflikti maailmassa. Muualla maailmassa sodat ovat jatkuneet jo vuosia. Konflikteista uutisoidaan muun muassa Israelissa ja Afganistanissa sekä Afrikan maissa.
Mikä korona?
Tämän kaiken järjettömyyden alle on jäänyt yksi maailman kahdeksi vuodeksi liki täysin pysäyttänyt pandemia, joka tällä hetkellä ajaa ihmisiä järjiltään tiukoilla rajoituksilla ja lockdowneilla koronan tukahduttamista edelleen epätoivoisesti yrittävässä Kiinassa.
Suomessakin korona laskettiin vielä hiljattain taudiksi, jota vastaan on syytä suojautua rajoituksin ja maskipakolla. Nyt yhtäkkiä, vaikka tauti edelleen leviää, rajoitukset on pyyhitty pois ja elämä normalisoituu Ukrainan tapahtumien sivussa.
Toki tällaisena aikana oman mausteensa koronasoppaan tuo hoitajalakko.
Lue myös: Miksi korona on edelleen yleisvaarallisten tautien listalla? STM:n asiantuntija vastaa
Herättäisikö rajoituksista ja maskisuosituksista luopuminen enemmän huomiota, jos Venäjän hyökkäyssodan kaltaista järjettömyyttä ei olisi tapahtunut? Ihmeteltäisiinkö rajoitusten häviämisen nopeutta tämänhetkistä enemmän?
Todennäköisesti kyllä. Sodan tilalle olisi noussut todennäköisesti jokin koronapandemiajohdannainen aihe, huoli siitä, mikä maailman ja yhteiskuntien tila on koronan jäljiltä.
Miten pitkään sen kaiken korjaamiseen menee? Yhteiskunnat keräilevät itseään vielä pitkään viime vuosien tapahtumien jäljiltä.
Järjettömyys ei jatku ikuisesti
Näitä kaikkia kysymyksiä pohtiessa pää on paikoin pyörällä. Ihmisten kanssa jutellessa huomaa, että monilla ajatukset ovat vuorollaan ahdistuneita, ristiriitaisia, hämmentyneitä ja kyynistyneitä.
Uutisvyöryn keskellä mieltä rauhoittaa sisäänrakennettu sitkeä optimismi. Usko asioiden järjestymiseen, planeettojen paikoilleen asettumiseen ja järjen voittoon.
Vaikka uutiset miten ahdistavat ja kyynistävät, tasapaino kyllä löytyy ennemmin tai myöhemmin. Venäjän hyökkäyssodan kaltainen järjettömyys ja sen aiheuttamat tunteet eivät jatku ikuisesti.
Eivät, vaikka koko maailma tuntuisikin olevan hetkellisesti järjiltään. Ja vaikka tuntuukin uskomattomalta, että tällaisia asioita tapahtuu vuonna 2022.
Katso lopuksi video: Putin ja Zelenskyi kohtasivat toisensa vuonna 2019 – mitä kehonkieli kertoo?
1:27
Tekstiä muokattu 24. huhtikuuta 2022 kello 13.36: korjattu Vladimir Putinin ikä oikeaksi.