Kommentti: Venäjältä aiheellinen kysymys – miksi Ruotsin valmentaja saa lähteä olympialaisiin?

7.08857918
Wolfgang Pichler/All Over Press
Julkaistu 27.01.2018 17:02
Toimittajan kuva
Antti Rämänen

antti.ramanen@mtv.fi

Tällä viikolla yllättäen uusia venäläisurheilijoita olympiakisoista sulkenut Kansainvälinen olympiakomitea on lopulta astunut siihen miinaan, jonka tiedettiin koko ajan piilevän maastossa. Ihmisiä hyviin ja pahoihin jaettaessa päätökset eivät ole enää pitkään aikaan kestäneet päivänvaloa.

KOK:n viimeisimmän tempauksen erikoisuutta lisäsi se, että asia alkoi tulla ilmi venäläismedian kautta. Venäjän olympiakomitea ja lajiliitot olivat jo saaneet tiedon PyeongChangiin kelpaavista ja kelpaamattomista urheilijoista, mutta jaottelun syystä ei saatu lainkaan lausuntoa KOK:n suunnalta.

Joukossa on useita urheilijoita, joilla ei ole taustallaan minkäänlaista dopinghistoriaa ja jotka eivät ole tähän asti olleet mukana millään epäiltyjen listalla menneiden vuosien järjestelmällisen dopingkulttuurin jälkipyykkiä pestäessä.

Ja sellainenhan on Venäjällä rehottanut Sotshin olympialaisten ja yleisurheilun Moskovan MM-kisojen aikana. Sen takia Venäjä on maana suljettu pois vajaan kahden viikon päästä alkavista talviolympialaisista. Ja sen takia samoin on tehty monille urheilijoille, joiden epäillään olleen tietoisesti tai tahtomattaan osana tätä suurta huijauskoneistoa.

Silti tämä viimeisin, juuri ilmoittautumistakarajan kohdalle ajoitettu show muun muassa viime kauden hiihtokuningasta Sergei Ustjugovia, kaukalopikaluistelun supertähteä Viktor Ania, joitain taitoluistelijoita sekä muun muassa neljää sattumanvaraisesti esiin nostettua KHL-jääkiekkoilijaa kohtaan oli erittäin ruma käänne koko vyyhdissä.

Yksittäisen urheilijan oikeusturvalla ei näytä olevan enää mitään merkitystä, kun venäläisiltä pyritään viemään viimeinenkin kunnia kisoissa, joissa se ei saa edes omana maanaan esiintyä.

KOK siis heivaa kisoista pois urheilijoita, jotka eivät ole osanneet todistaan itseään syyttömäksi (huom. modernin oikeuskäsityksen mukaan syytetty pitäisi pystyä todistamaan syylliseksi, ei päinvastoin) ja samaan aikaan se antaa toisella kädellä niille hyviksi katsomilleen maille. Ruotsin ampumahiihtovalmentajana nykyisin toimivan Wolfgang Pichlerin annetaan nimittäin osallistua olympialaisiin, vaikka tämä on niin ikään marinoitu Venäjän läpimädässä dopingkulttuurissa. Asian nousi esiin lauantaina myös Venäjän mediassa.

Ruotsin olympiakomitea ilmoitti perjantaina tyytyväisenä, että KOK on pyörtänyt päätöksensä saksalaisen Pichlerin kisoista sulkemisesta. Alun perin menestysvalmentaja suljettiin ulos, koska hän toimi Venäjän maajoukkueen valmentajana vuosina 2011–14, jolloin valtiojohtoiseksi katsottu dopingohjelma nimenomaan rehotti ennen talven 2014 kotiolympialaisia.

Joulukuussahan KOK linjasi tiedotteessaan, että myös kilpailukiellon saaneiden urheilijoiden valmentajat, lääkärit ja fysioterapeutit voivat unohtaa olympiamatkansa. Olisikin siis mielenkiintoista kuulla, mihin tämä tuorein linjaus perustuu?

Kansainvälinen olympiakomitea on alkanut toimillaan näyttää juuri siltä, mitä Venäjä on koko ajan uhriutumisellaan ajanut takaa. Kun päätöksissä ei ole punaista lankaa, koko sotku näyttäytyy ulospäin pelkältä maailmanpoliittiselta hirttosilmukalta.