Kommentti: Wilma Murtoa ei saa enää pakottaa tällaiseen tilanteeseen

Naisten seiväshypyn olympiafinaalissa korjataan maanantaina kylvetyn fiaskokarsinnan satoa, MTV Urheilun Ossi Karvonen kirjoittaa Stade de France -stadionilta.

Olympiafinaaliin kelpuutettiin maanantaina peräti 20 urheilijaa, kun sääntökirjaa seurattiin orjallisesti. 11 urheilijaa ylitti 455, minkä jälkeen jaetulla 12. sijalla oli peräti yhdeksän korkeuden 440 hypännyttä naista. MTV Urheilun asiantuntija Tommi Evilä kutsui tätä tuoreeltaan "ihan järjettömäksi kuvioksi".  

Finalisteista kreikkalainen Ariadni Adamopoulou vetäytyi, mutta Stade de Francen hyppypaikalla riitti siitä huolimatta säpinää keskiviikkoiltana.

Kun avauskorkeuden 440 jälkeen mukana olivat vielä kaikki 19 hyppääjää, ilkeä skenaario oli valmis.  

Suomalaistähti Wilma Murto hyppäsi yli 440:stä paikallista aikaa kello 18.19. 

Ylitys ensimmäisellä yrityksellä 460:stä tuli hänelle kello 18.49.

Sitten Murto sai odottaa. Ja odottaa. Ja odottaa. 

Oli palkintojenjakoja. Ja oli kilpasiskojen yhteensä 35 yritystä.  

Juttu jatkuu kuvan alla. 

Kun kisaa oli mennyt tunti ja 20 minuuttia, 13 hyppääjää valmistautui kolmanteen korkeuteen. Eli siis yksi enemmän kuin finaalin ideaalimäärä 12. 

Murto sai yrittää ensi kertaa 470:stä kello 19.40 eli 51 minuuttia edellisen suorituksensa jälkeen. Toistan: 51 minuuttia. Siinä ehtisi katsoa kaksi ja puoli jaksoa Salkkareita suoratoistona.   

Murtoa odottelu ei tuntunut häiritsevän, sillä hän ylitti. Suomalaisen kisa loppu kuitenkin korkeudessa 480.   

Jälkiviisaus on helppoa, mutta olisiko esimerkiksi hieman korkeampi avauskorkeus auttanut? Tokiossa se oli 450. Jotain on tehtävä – esimerkiksi sääntöuudistus karsintaan – jotta tällainen ei enää toistu. 

Ei tämä ole kummoista mainosta kenttälajeille, joihin on kohdistunut viime vuosina muutos- ja leikkauspainetta. Juoksijalegenda Michael Johnson on kutsunut niitä hidastempoisiksi ja tylsiksi. Keskiviikon perusteella hän osui oikeaan ainakin ensimmäisen adjektiivin kohdalla, monen mielestä varmasti toisenkin. 

Tällainen seiväshyppykisa ei palvele ketään. Sen kokonaiskestoa en voi tähän kirjoittaa, sillä se on kesken. Jutun julkaisuhetkellä sitä oli käyty kaksi tuntia ja 19 minuuttia, mutta mukana oli vielä viisi huippuhyppääjää. Pitkä ilta edessä. 

Päivitys 8.8. kello 0.06: Kilpailu kesti lopulta kolme tuntia ja 24 minuuttia. Tunnilla alkuperäisestä aikaistettu kisa päättyi juuri ennen kuin yleisurheiluillan viimeinen finaali, 3 000 metrin estejuoksu käynnistyi. 

Lue myös: