Olympiaseipäässä poikkeuksellinen päätös – suora vaikutus Wilma Murtoon: "Ihan järjetön"

Suomen Wilma Murto ja Elina Lampela selvittivät tiensä naisten seiväshypyn olympiafinaaliin Pariisissa. Karsintakilpailu päättyi todella erikoiseen lopputulokseen. Finaalissa nähdään peräti 20 urheilijaa. MTV Urheilun asiantuntija Tommi Evilä ei katso ratkaisua hyvällä.

Päivän tapahtumiin: MTV seuraa olympialaisia

Loukkaantumisista ja täysivauhtisten harjoitushyppyjen vähyydestä kärsinyt EM-kultamitalisti Wilma Murto aloitti karsinnan korkeudesta 440 ja ylitti sen ensimmäisellään. 

Hän käytti 455:een kaksi virallista yritystä, mutta hyppäsi kolmesti, sillä järjestäjät olivat avausyrityksessä asettaneet riman väärään kohtaan Murron toiveiden vastaisesti. 455 riitti Murrolle loppukilpailuun. 

Elina Lampela lähti liikkeelle 420:sta ja ylitti 440 toisellaan. 455 meni kirkkaasti ensimmäisellä. Myös Lampela nähdään finaalissa.

Suomalaiskaksikon lisäksi yhdeksän muuta naista ylitti saman korkeuden, mutta sen jälkeen peräti yhdeksän hyppääjän rypäs jäi jakamaan 12. sijaa tuloksella 440.

Näin ollen keskiviikon seiväsfinaalissa kilpailee poikkeuksellisesti 20 naista normaalin kahdentoista sijaan.

MTV Urheilun asiantuntija Tommi Evilä antaa karsinnan lopputulemalle suoraa kritiikkiä. Vaikka ratkaisu meni sääntökirjan mukaan, on siinä vaaran paikkansa. Jättimäinen loppukilpailu vaikeuttaa todennäköisesti urheilijoiden suorittamista. Evilä muistuttaakin Murtoa ja Lampelaa, sillä luvassa on todennäköisesti rutkasti taustapeliä

– Onhan se ihan järjetön kuvio. Seiväs on kuitenkin lajina sellainen, jossa on pisin kuormitus, niin tämä päivähän alkaa esimerkiksi aamukarsintojen kohdalla todella aikaisin. Nyt kun menemme finaaliin, joka on illalla 20 hyppääjän kesken, niin siinä tullaan näkemään paljon odottelua ja taktikointia.

Finaalipaikkaa hakeneet urheilijat eivät vakuuttaneet Evilää.

–  Ei mikään älyttömän laadukas karsinta. Aamuheräämisistä ei varmasti ollu ongelmaa, eikä tuuliolosuhteissa ollut vikaa, joten ehkä tuossa porukassa katseltiin vain mitä muut hyppää. Se leviää kuin kulovalkea, että mikäköhän riittää. Kaikilla ei vain selkeästi ollut se fokus siinä omassa tekemisessä, Evilä pohtii.

Karsinnassa nähtiin myös jättimäinen yllätys, kun kauden kärkituloksen (492) haltija, sisäratojen hallitseva maailmanmestari Molly Caudery jäi ilman tulosta. Britti avasi 455:sta eikä onnistunut kolmella yrityksellään.

– Tänään taktikoinnissa kävi valitettavasti Caudreylle kylmät, kun pisti 455:een aloituksen, eikä tekeminen löytynyt edes seipään vaihtamisella viimeisessä (yrityksessä). Siinä on varmaan mietitty, että olisiko pitänyt pikkuisen alempaa lähteä. Jälkiviisaus on toki paras viisaus, Evilä kommentoi.

Seipään loppukipailu mitellään keskiviikkoiltana.

Lue myös:

    Uusimmat