MTV seurasi olympialaisia: Wilma Murto kyynelehti – ME-miehen kultaunelma suli dramaattisella tavalla

Keskiviikon olympiapäivä tarjosi kahden suomalaisnaisen tähdittämän yleisurheilufinaalin, kun Wilma Murto ja Elina Lampela olivat mukana seiväshypyn finaalissa. Ennen tätä suomalaiset värittivät naisten golfia, 100 metrin pika-aitoja, keihäänheiton karsintaa ja purjehdusta. MTV seurasi tässä artikkelissa päivän tapahtumia ja isoimpia puheenaiheita.

Seuranta:

Klo 23.09: Seuranta päättyy tämän päivän osalta tähän. Huomenna jatketaan.

Klo 22.52: Miesten 3000 metrin estefinaali päättyy dramaattisella tavalla, kun maailmanennätysmies, Etiopian Lamecha Girma kaatuu pahannäköisesti voittotaistelussa takasuoran esteellä. Girman palkintokaapista löytyy kolme MM-hopeaa ja yksi olympiahopea, joten suurvoitto jää yhä saavuttamatta.

Olympiavoittoon kirii Marokon Soufiane El Bakkali, jolle olympiakulta on toinen peräkkäinen. Välissä El Bakkali voitti kaksi MM-kultaa 2022 ja 2023.

Edellisen kerran miesten 3000 metrin esteiden olympaivoittoa on puolustettu onnistuneesti lähes sata vuotta sitten. Asialla tuolloin muuan Volmari Iso-Hollo 1932 ja 1936.

Klo 22.44: Tästä luettavaksi seiväsfinaalissa kuudenneksi sijoittuneen Wilma Murron ja 14:nneksi sijoittuneen Elina Lampelan kommentit:

Klo 22.39: Naisten seiväsfinaali ratkeaa kolmen tunnin ja 20 minuutin urakoinnin jälkeen. Australian Nina Kennedy on nyt paitsi hallitseva maailmanmestari myös hallitseva olympiavoittaja. Kennedy ylitti ainoana 490. Tokiossa olympiakultaa voittanut Yhdysvaltain Katie Moon on toinen tuloksella 485 ja Kanadan Alysha Newman kolmas tuloksella 485.

Klo 22.32: Jamaikalaisyllättäjä Roje Stona ottaa yllätyskultaa miesten kiekossa olympiaennätyksellä 70,00! Stonan edellinen ennätys oli finalistien joukossa kymmenenneksi paras, ja tämän kauden tuloksia vertailtaessa hänen edellään oli kuusi heittäjää. Yksi näiden kisojen suurimmista – ellei jopa suurin – yleisurheiluyllätyksistä on nähty.

Liettuan Mykolas Alekna on toinen tuloksella 69,97, joka sekin ehti olla olympiaennätys hetken aikaa. Australian Matthew Denny on kolmas tuloksella 69,31. Näin kovaa pronssitulosta ei arvokisahistoriassa ole nähty.

Klo 22.27: Miesten 400 metrillä Quincy Hall kiri viimeisillä metreillä olympiavoittoon ja näin Yhdysvaltain kultaputki ratakierroksella jatkuu. Aika 43,40 on Hallin uusi ennätys. Ison-Britannian Matthew Hudson-Smith häviää vain neljä sadasosaa, ja aika 43,44 on uusi Euroopan ennätys.

Klo 22.12: Wilma Murto Ylen haastattelupisteellä. Hän toistaa valmentajansa Jarno Koivusen viestin, ettei olisi kaksi viikkoa sitten uskonut hyppäävänsä Pariisissa 470.

– Sijoitus ja tulos on samaan aikaan tosi paljon enemmän ja tosi paljon vähemmän, mitä sen piti olla. Riippuu ihan, millä aikajänteellä sitä miettii. Tämä ei ollut sellainen Pariisi, mitä mietin 10 vuotta sitten, mutta on tämä ihan sairaan paljon paremmin mennyt Pariisi, mitä mietin kaksi kuukautta tai neljä viikkoa sitten. Samaan aikaan surullinen, mutta tosi ylpee.

Murto pidättelee kyyneleitään.

– Onhan tämä ollut helvetin rankkaa. Varsinkin viimeiset kahdeksan viikkoa, mitä Roomasta on tehty töitä. Mikään tilanne koskaan ei ole mun urheilu-uralla pannut niin rajoille kuin tämä, ei henkisesti eikä fyysisesti. Tämän osasin ennustaa, että kun nämä kisat ovat ohi, niin aikamoinen ulospuhallus tulee. Tämä on toisaalta sitä urheilun hienoutta myös. Jollain ihmeen ilveellä olen myös mielenkiinnolla ja innolla tehnyt tätäkin projektia, että mitä näistä lähtökohdista pystyy itsestä irti saamaan. Tämän enempää ei olisi ollut mitenkään otettavissa.

– Kaikki palikat olivat olemassa, mutta niiden saaminen samaan pinoon on aika vaikeaa nollapohjalla kilpailemisesta.

Klo 22.10: Seiväsfinaalissa Australian Nina Kennedy ottaa tukevan otteen olympiakullasta ylittämällä 490 ensimmäisellään! Kanadan Alysha Newman on pudottanut kahdesti. Hallitseva olympiavoittaja, Yhdysvaltain Katie Moon jättää kaksi yritystä seuraavaan korkeuteen.

Klo 22.09: Miesten kiekossa tärähtää! Jamaikan Roje Stona nakkaa olympiaennätyksen uusiksi tuloksella 70,00. Se on samalla hänen oma ennätyksensä. Aikaisempi kirjattiin huhtikuulta 69,05.

Klo 22.08: Sveitsin Angelica Moser pudottaa yhden 490:een jättämänsä yrityksen, ja näin naisten seiväsfinaalin mitalistit ovat selvillä. 

Klo 21.58: Miesten kiekossa heitetään tulostasoltaan kaikkien aikojen olympiafinaalia. Kisaa johtava Mykolas Alekna heitti siis jo olympiaennätyksen, ja kolmantena olevan Slovenian Kristjan Cehin 68,41 on sekin sen verran kovaa valuuttaa, ettei olympiapronssia ole koskaan pokattu näin kovalla tuloksella. Vasta kolmatta kierrosta mennään.

Klo 21.55: Naisten seiväsfinaalissa Sveitsin Angelica Moser jättää viimeisen yrityksensä 485:stä 490:een.

Klo 21.51: Naisten seiväsfinaalissa on nähty kolme ylitystä 485:stä. Australian Nina Kennedy ylitti sen ensimmäisellään, Yhdysvaltain Katie Moon ja Kanadan Alysha Newman toisellaan. Newmanin tapauksessa kyseessä on Kanadan ennätys.

Klo 21.48: Mykolas Alekna lunastaa ykkössijan taas nimiinsä. 21-vuotiaan liettualaisen toisen kierroksen kiskaisu 69,97 on olympiaennätys.

Klo 21.41: Miesten kiekonheitossa on menossa finaalin toinen kierros. Australian Matthew Denny kiskaisee toisellaan 69,31 ja nousee kisan kärkeen.

Klo 21.36: Murron valmentaja, seiväshypyn lajivastaava Jarno Koivunen Ylen haastattelussa:

– Jos joku olisi kaksi viikkoa sitten kysynyt, en olisi uskonut. Silloin juostiin maksimissaan 12 askeleen vauhdilla, eikä ollut toivoakaan juosta täysillä. Aika riitti just ja just. Jos kisat olisi ollut kaksi viikkoa sitten, olisimme päässeet 420 tai 440 maksimissaan. Kuudenteen sijaan täytyy olla tyytyväinen.

– Vauhtia oli yllättävänkin paljon. Rytmiongelmaa oli, kun on niin vähän hyppyjä. Ei tahtonut tulla samanlaisia juoksuja. Ei ollut mitään hajua seipäästä eikä etäisyyksistäkään. Oli aika paljon muuttuvia tekijöitä, joista ei ollut normaalia varmuutta, mitä kisojen kautta tulee.

Kesäkuun alun EM-kisoissa takareitensä loukannut Murto ehti siis tehdä ennen olympialaisia vain yhden täyden vauhdin hyppyharjoituksen.

Klo 21.35: MTV Urheilun Ossi Karvonen kommentoi erikoista seiväsfinaalia paikan päältä Stade de France -stadionilta:

Klo 21.34: Tshekin Amalie Svabikova tekee uuden maansa ennätyksen ja ylittää viidentenä urheilijana 480. Tämän myötä Murron lopulliseksi tulokseksi varmistuu jaettu kuudes sija.

Klo 21.28: Murto pudottaa kolmannen kerran 480:stä. Tulokseksi jää 470. 

Klo 21.23: Elina Lampela on Ylen haastattelupisteellä. Hänen mukaansa 20 sentin korotus avauskorkeuden jälkeen oli tänään liikaa.

– Ihan tosissaan lähdin sitä (460:tä) hyppäämään. Ajattelin, että tänään on hyvä päivä.

– Ei vissiin hypyt ihan edennyt. En tiedä, mistä se johtui; oliko huono maasta lähtö vai mikä. Juoksu tuntui aika hyvältä tänään.

Klo 21.22: Murrolle toinen pudotus. Se ei ollut lähelläkään. Viimeisen varaan jää 480. 

Klo 21.21: Australian Nina Kennedy menee neljäntenä naisena ensimmäisellään yli 480:stä. 

Klo 21.14: Yhdysvaltain Katie Moon ylittää 480 todella helposti. Varaa jää senttitolkulla. Myös Sveitsin Angelica Moser menee ensimmäisellä yli.

Klo 21.10: Murto pudottaa ensimmäisellään 480:stä.

Klo 21.09: Alysha Newman menee ensimmäisellään yli 480:stä. Hän osuu rimaan melko voimakkaastikin, mutta se pysyy kannattimilla.

Klo 21.05: Rima naisten seiväsfinaalissa nostetaan 480:een. Mukana yhdeksän urheilijaa, mukaan lukien Wilma Murto.

Klo 20.49: Murron valmentaja Jarno Koivunen kommentoi Murron ylitystä 470:stä.

– Kyllä se ainakin mut yllätti. Olisin tässä päivässä ollut ihan tyytyväinen jo 460:een. Ei se ihan täydellinen ollut. Se oli sellainen joka suuntaan roiskaisu.

Koivunen kertoo Murron jatkavan samalla seipäällä.

Klo 20.41: Murto ylittää 470 ensimmäisellään! Se on Murrolta tämän ulkoratakauden parasta. Ja muistetaan, että kesäkuun alun takareisirepeämän jälkeen alla on vain yksi pitkällä vauhdilla tehty hyppyharjoitus.

Klo 20.34: Lampela pudottaa kolmannenkin kerran 460:stä, ja hänen kilpailunsa päättyy tähän. 470:een jatkaa 13 urheilijaa.

Klo 20.22: Lampelalle toinen pudotus 460:stä. Ei ollut aivan yhtä hyvä yritys kuin ensimmäinen. Viimeisen varaan jää. Tässä kohtaa on nähty kaikkiaan 11 ylitystä 460:stä.

Klo 20.09: Lampela pudottaa ensimmäisellään 460:stä. Ylitys on ensimmäisen yrityksen perusteella ehdottomasti mahdollisuuksien rajoissa. Kahdeksan urheilijaa ylitti 460 ensimmäisellään.

Klo 19.49: Murto ensimmäisenä urheilijana ensimmäisellä yli 460:stä! Rima heiluu ja heiluu, mutta se pysyy kuin pysyykin kannattimillaan. Iso ylitys!

Klo 19.43: Kaikki 19 urheilijaa ovat mukana seiväsfinaalissa vielä avauskorkeuden jälkeen. Rima nostetaan 460:een. Nyt alkaa kato käydä.

Klo 19.30: Myös Lampela ylittää 440 ensimmäisellään. 

Klo 19.19: Murto ensimmäisellä yli 440:stä. Sitten vain odottelemaan seuraavaa hyppyä. Siihen voi siis kulua tovi jos toinenkin.

Klo 19.06: Seiväsfinaalin hyppykorkeudet ovat 440, 460, 470, 480, 485, 490.

– Ensimmäinen on aika kova korotus. Uskon, että 440:tä hypätään tänään noin tunnin verran, koska kaikki suunnilleen aloittavat siitä. Osalle se on aika kova aloituskorkeus, eli tulee varmaan aika monta pudotusta. Jos sen menee ekalla yli – varsinkin Wilma on taulukossa etupäässä – voi tulla tunti taukoa seuraavaan hyppyyn. 460 on jo aika kova korkeus. Sen jos menee puhtaalla pelillä, on aika lähellä pistesijaa. 470 jos menee puhtaalla, on jo hyvin korkealla. 480:n yrittäjiä ei ole enää kovin montaa, Murron valmentaja Jarno Koivunen pohjustaa Ylellä.

Murto hyppyvuorossa neljäntenä, Lampela 18:ntena.

Klo 19.00: Pian alkaa päivän suomalainen kohokohta. Naisten seiväsfinaali alkaa kello 19.15, ja mukana 19:n (!) finalistin joukossa ovat sekä Wilma Murto että Elina Lampela.

Hallikaudella tulleen loukkaantumisen aiheuttamien vaikeuksien kautta Pariisiin matkannut Murto uumoilee Ylen haastattelussa, että hyvällä onnistumisella on mahdollista hypätä 480-alkuinen tulos. Murron kausi alkoi maaliskuussa akillesjännevammalla, jota seurasi takareiden repeämä kesäkuun alun Rooman EM-kisoissa. Maanantain karsinta oli Murron ensimmäinen kilpailu lähes kahteen kuukauteen.

Klo 17.01: Suomen naisgolfareiden aloitus oli äärimmäisen vaikea. Ursula Wikström kiersi kentän tulokseen +10, Noora Komulainen tulokseen +12. He löytyvät tässä kohtaa kahdelta viimeiseltä sijalta. Wikström purki pettymystään Ylen haastattelussa.

– Niinhän se on, että kun pelaa huonosti, ei käy tuurikaan; kun pallon lyö vähän vinoon, se on syvässä ja missä sattuu. Mutta kun lyö ja tekee kaiken huonosti, niinhän sen ansaitseekin. Ihanaa, että kuitenkin muutama ihminen jaksoi kannustaa ja katsoa tuota järkyttävää peliä.

– Väylällä pitäisi pysyä, ja väylällä en ollut yhtään. Aina kun on raffissa, se on käytännössä välilyönti, koska se on niin voimakasta, että sieltä ei palloa saa paljoa sataa metriä pidemmälle.

Wikström kertoo tienneensä kentän vaikeaksi. Tällä hetkellä vain 11 pelaajaa 60:stä on pelannut tai pelaamassa alle ihannetuloksen.

– Aika ihme jippoja pitäisi keksiä. En tiedä, mistä takataskusta niitä kaivetaan. Kolme kierrosta vielä pelataan. Ei se tästä huonommaksi voi mennä.

Myös Komulainen kertoo olleensa vaikeuksissa raffien kanssa.

– En osunut niihin väyliin, mihin olisi pitänyt osua. Mielestäni kaikki lyönnit eivät olleet niin huonoja tiiltä. Ne oli just aina 20 senttiä raffin puolella. Ei käynyt tuuri niissä. En päässyt lyömään suurimpaan osaan edes griinille asti, niin sitten niitä bogeja alkoi syntyä, enkä oikein saanut puttejakaan sisään. Olisinko päässyt neljä kertaa lyömään väylältä tänään.

– Se ei todellakaan ollut näin huonoa se peli kuin tulos tänään. Sitä ei vain ikinä päässyt pelaamaan normaalia golfia. Kun on raffissa, se on välilyönnin paikka.

Kello 14.56: Draamaa vapaapainin finaalissa! Intialainen Vinesh Phogat on hylätty vain muutama tunti ennen naisten 50 kilon vapaapainin finaalia Pariisin olympialaisissa keskiviikkona.

Kello 14.52: Australian olympiajoukkueessa kuhisee. Maahockey-pelaaja Tom Craig on pidätetty tiistai-iltana Pariisissa jäätyään kiinni huumeiden ostamisesta.

Kello 14.50: Suomalaisnaiset löytyvät golfin avauskierroksen tulosluettelon peräpäästä. Ursula Wikströmin tuloskortissa 11 väylän jälkeen murheellinen +6. Noora Komulainen kymmenen väylän jälkeen tuloksessa +4.

Jaetulla kärkisijalla ovat Ranskan Celine Boutier ja Yhdysvaltojen Lilia Vu tuloksella -3.

Kello 13.58: Aiemmin kerrotusta virheellisestä päivityksestä poiketen Suomen golfnaiset ovat pelanneet tässä kohtaa vasta seitsemän (Noora Komulainen) ja kahdeksan (Ursula Wikström) väylää. Komulainen on nakuttanut neljä paria ja kolme bogeyta ja on tuloksessa +3. Wikström ylsi birdieen kolmosväylällä, mutta on sen seuraksi tehnyt kolme paria, kolme bogeyta ja yhden tuplabogeyn. Hänen tuloksensa tässä vaiheessa etuysiä on +4.

Kilpailun kärjessä pelaavat Norjan Celine Borge ja Kolumbian Mariajo Uribe, molemmat tuloksella -3.

Kello 13.43: Gianmarco Tamberi selvitti tiensä miesten korkeushypyn finaaliin. Karsinnoissa hän ylitti 224. Italialainen oli vielä kolme päivää sitten sairaalassa munuaisvaivojensa takia, mutta luottaa pääsevänsä takaisin huippukuntoon ennen lauantain finaalia.

– Kolme päivää sitten olin erittäin huolissani pystynkö osallistumaan. Minulla oli melkein 39 astetta kuumetta ja elämäni pahin kipu. He keillä on ollut munuaiskiviä, tietävät mistä puhun. Pystyn kuitenkin kolmessa päivässä pääsemään elämäni parhaaseen iskuun, Tamberi sanoi luottavaisena Ylen tv-haastattelussa.

Kello 13.31: Ei voi olla totta! Alasen viimeinen yritys on yliastuttu. Jatkohaaveet kariutuvat punalipun saattelemana, kun parhaaksi tulokseksi jää 55,30. 12 Alanen jää tuloksellaan karsintaryhmänsä 15. sijalle.

Kello 13.15: Alasen toinenkin heitto jää vaisuksi. Keihäs laahaa nurmea pitkin 54,43 ja jatkohaaveet jäävät viimeisen yrityksen varaan.

Kello 13.01: Anni-Linnea Alasen keihäskarsinta on käynnissä! Suomalainen avaa kisansa 55,30 metrin kaarella karsintojen B-ryhmässä. A-ryhmässä kolme heitti yli 62 metrin karsintarajan.

Kello 12.39: Nyt näyttää pahalta! Miesten korkeushyppytähti Mutaz Essa Barshim loukkaa pohjettaan karsinnoissa. Qatarilainen ei välttämättä pysty jatkamaan. Brashimin korkein ylitys ennen loukkaantumista 224.

Kello 12.26: Miesten 5000 metrin ensimmäisessä alkuerässä nähdään hurjaa draamaa loppusuoralla, kun useampi juoksija kaatuu joukkokolarissa! Yhteensä viisi juoksijaa lakoaa kisan aikana mondon pintaan, ja vielä maaliintulon jälkeenkin nähdään tönimistä hermonsa menettäneiltä urheilijoilta.

Kello 12.13: Naisten golfin ensimmäinen kierros on alkanut ilman suurempia suomalaisonnistumisia. Ursula Wikströmin tuloskortissa on  +2, Noora Komulainen on pelannut yhteistuloksella +1.

Kello 12.04: Hurske harmitteli Stade de Francen uumenissa aitoihin kolhimistaan:

– 12,85 olisi ollut otettavissa ilman niitä, todellakin, Hurske tuumasi MTV Urheilulle. 

Kello 11.48: Lotta Harala matkaa myös keräilyeriin! Harala aitoi viidenneksi omassa alkuerässään. Aika 12,97.

Jamaikan Ackera Nugent oli ensimmäinen (12,65), bahamalainen Devynne Charlton toinen (12,71) ja Yhdysvaltain Grace Stark kolmas (12,72).

– Kaikki peliin huomenna taas, uusi mahdollisuus! Harala kommentoi Ylelle suorituksensa jälkeen.

Kello 11.45: Lotta Haralan vuoro!

Kello 11.37: Lotta Harala valmistautuu omaan alkueräänsä. Harala on mukana viidennessä, eli viimeisessä lähdössä.

Kello 11.32: Reetta Hurske on alkueränsä kuudes! Suomalainen kellottaa kovatasoisessa kilpailussa 12,96 ja jatkaa huomisiin keräilyeriin. Lähtö oli hyvä, mutta vauhti hyytyi puolivälin kohdilla.

Kolmannen erän voittajaksi selvisi Yhdysvaltain Masai Russell ajassa 12,53. Hollannin Nadine Visser jäi niukasti toiseksi (12,53), kun kolmanneksi aitoi Ranskan Cyréna Samba-Mayela (12,56).

Kello 11.28: Nyt vuorossa Reetta Hurskeen tähdittämä pika-aitojen kolmas alkuerä!

Kello 11.22: Naisten pika-aidat ovat käynnissä!

Reetta Hurske juoksee kolmannessa erässä ja Lotta Harala viidennessä eli viimeisessä lähdössä. Jokaisen erän kolme parasta etenee suoraan välieriin. Lisäksi kolme parasta aikavertailussa saavat suoran jatkopaikan, kun loput etenevät keräilyeriin.

Kello 11.20: Espanja on voittanut olympiakultaa maratonkävelyn sekaviestissä ylivoimaisella esityksellä. Ecuador yltää hopealle. Pronssi menee sen sijaan Australiaan.

Kello 11.03: Suuren kohun keskellä ollut algerialaisnyrkkeilijä Imane Khelif eteni naisten nyrkkeilyn 66-kiloisten olympiafinaaliin tiistai-iltana. Hän ottelee perjantain loppuottelussa Kiinan Yang Liuta vastaan.

Kello 10.59: Ikävä uutinen! Pariisista kantautuu tieto, ettei Sara Lappalainen osallistu tämän päivän 1500 metrin keräilyeriin terveydellisten syiden takia.

Lappalainen ei kommentoi asiaa tämän enempää. Lappalainen valotti kuitenkin alkueränsä jälkeen, minkälaisia terveydellisiä haasteita 32-vuotias on kohdannut. Lappalainen jäi ajalla 4.08,66 erässään 12:nneksi ja erien aikavertailussa sijalle 35.

Kello 10.50: Naisten pika-aitojen alkuerät lähestyvät. Lotta Harala otti Suomen ennätyksen omiin nimiinsä heinäkuussa, mutta kilpasisko Reetta Hurskeen tavoite tulevassa kisassa on viedä titteli takaisin itselleen. Harala aitoi Sveitsissä SE-ajan 12,65.

Reetta Hurske vakuuttunut: SE-aika tulee vielä omiiin nimiin 1:17
Reetta Hurske aikoo ottaa Lotta Haralalle menettämänsä Suomen ennätyksen takaisin.

Kello 10.42: Naisten golfin yksinpeli on käynnissä. Suomea edustavat Noora Komulainen ja Ursula Wikström odottavat vielä vuoroaan ensimmäisellä reiällä. Samaan aikaan kaupungilla käydään maratonkävelyn sekaviestiä.

Kello 10.35: Tervetuloa keskiviikon olympiaseurantaan! Palataan alkuun eilisen puhuttavimpiin tapahtumiin.

Tiistai-ilta huipentui jännittävään moukarifinaaliin, jossa Silja Kosonen ja Krista Tervo jäivät tiukasta kamppailusta huolimatta ilman mitalia. Alla kaksikon kommentit kisasta.

Lisäksi miesten 1500 metrin kisassa nähtiin jättiyllätys, kun Yhdysvaltain Cole Hocker pesi Norjan Jakob Ingebrigtsenin sekä kärkihaastaja Josh Kerrin loppukirissä.

Suurin puheenaihe löytyi kuitenkin olympialaisten skeittiparkista. Viidenneksi taituroinut 13-vuotias Heili Sirviö antoi mielenkiintoisia vihjailuja Australian edustamisesta, minkä lisäksi hänen isänsä kritisoi Olympiakomiteaa. Myös skeittilegenda Tony Hawkilla oli sanottavaa Sirviön suorittamisesta.

Lue myös:

    Uusimmat