Konkurssien määrä rajussa kasvussa: Kustannukset ovat nousseet ja asiakkaiden maksukyky heikentynyt

Konkurssien määrä on kasvanut tämän vuoden aikana, mutta suurelta konkurssiaallolta on toistaiseksi Suomessa vältytty. Moni yritys on kuitenkin vaikeuksissa nousseiden kustannusten ja asiakkaiden heikentyneen maksukyvyn takia.

Konkursseja tapahtuu monilla aloilla tavanomaista enemmän. Tänä vuonna on tilastoitu yli 1100 konkurssia, kun viime vuoden alkupuolella jäätiin reiluun kahdeksaan sataan.

Koronavuosina konkursseja oli tavallista vähemmän yritystukien ansiosta eli pieni osa konkursseista on lykkääntynyt tälle vuodelle asti.

– Yrityksiä tuettiin koronavuosina ja esimerkiksi verottaja ja työeläkelaitokset antoivat lykkäystä laskuihinsa, kertoo Suomen Yrittäjien lainsäädäntöasioiden päällikkö Tiina Toivonen.

Toivonen ei pidä nykytilannetta vielä hirveän huolestuttavana, mutta muistuttaa taloustilanteen olevan vaikea.

– Tilanne normalisoituu koronavuosista eikä voida puhua konkurssiaallosta. Toisaalta on merkkejä siitä, että yritysten taloudellinen tilanne on hankalampi kuin viime vuonna. On ollut useita kriisejä ja yritysten kassat ovat tyhjät.

– Energian, hyödykkeiden ja komponenttien hinnat ovat nousseet. Lisäksi korot ovat nousseet ja asiakkaiden maksukyky heikentynyt, Toivonen selvittää.

Rakennusala vaikeuksissa

Erityisesti rakennusala on ollut vaikeuksissa, kun uudistuotantoa ei juuri aloiteta.

– Rakentamisen tuotanto ja työllisyys supistuvat tänä vuonna. Mittareiden mukaan olemme finanssikriisin tasolla. Erityisesti uudistuotanto on alhaisella tasolla, kertoo Rakennusteollisuuden toimitusjohtaja Aleksi Randell.

Jos elpymistä ei tapahdu pian, osa rakennusyrityksistä on pahoissa vaikeuksissa.

– Näyttää siltä, että monet yritykset ovat varautuneet kriisien myötä vaikeuksiin paremmin kuin menneinä vuosina. Jos kuitenkaan tuolla asuntorakentamisen puolella ei saada uusia kohteita liikkeelle tai korjausrakentamisen puolella tilaajat ei saa hankkeita liikkeelle, niin jatkuvuuden kanssa tulee ongelmia enenevissä määrin, Randell sanoo.

Rakennusteollisuus toivoo, että valtiovalta ojentaisi elvyttävää kättään avuksi alan vaikeuksiin. Ongelmana on tosin se, että elvytyspäätökset pitäisi syntyä uuden hallituksen voimin, mutta hallituksen muodostaminen vie vielä aikaa.

– Toivomme, että valtion tukemaa vuokra-asuntotuotantoa lisättäisiin ja sitä kautta elvytettäisiin rakennusteollisuutta ja huolehdittaisiin, että asuntoja tulee tarjolle, kun Suomi taas lähtee nousuun. Tätä varten tarvittaisiin uusi korkotukimalli, joka saisi uusia toimijoita Ara-rakentamisen piiriin. Samoin tehtiin finanssikriisin aikaan, Randell toteaa.

Loiva kasvu jatkuu

On todennäköistä, että konkurssien määrä jatkaa loivaa nousuaan loppuvuonna, kun moni ala kamppailee nousevien kustannusten ja alhaisemman kysynnän kanssa.

– Meidän selvityksen mukaan pk-yrityksistä 45 prosenttia kamppaillee kannattavauuden kanssa. Se on merkittävä määrä, Suomen Yrittäjien Toivonen sanoo.

Toistaiseksi tilastoissa on näkynyt, että vaikeuksia on myös esimerkiksi ravintoloilla, palvelu- ja kaupan aloilla

Lue myös:

    Uusimmat