Työväenpuolue saavutti Britannian vaaleissa murskavoiton, jollainen on viimeksi nähty vuonna 1997. Tuolloin Tony Blair nousi valtaan 18 vuotta vallassa olleiden konservatiivihallitusten jälkeen.
Työväenpuolueen kannatus on eilisen jäljiltä 37 prosentin kohdalla, mutta maan vaalijärjestelmän myötä se tietää puolueelle yli 60 prosenttia parlamentin paikoista.
– Britannian vaalijärjestelmä on siinä mielessä erilainen Suomeen verrattuna, että se ei ole suhteellinen, vaan siinä vaalipiirin voittaja vie koko potin, Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Juha Jokela kertoi Huomenta Suomen haastattelussa.
Tilanne näyttää siltä, että työväenpuolue tulee johtamaan yksin enemmistöhallitusta.
– He pystyvät muokkaamaan politiikkaa sen suuntaiseksi kuin haluavat.
Itse vaalitulos ei ole yllättävä, mutta mielenkiintoista on se, että konservatiivipuoluetta haastoi työväenpuolueen lisäksi Nigel Faragen vetämä Reform UK -puolue, joka tulee saamaan paikkoja parlamentissa.
– Kysymys tulee olemaan se, mikä on konservatiivipuolueen suunta tämän vaalitappion jälkeen, Jokela toteaa.
Konservatiivipuolueen itsetutkiskelun paikka
Työväenpuolueen murskavoitto on herättänyt huolta oppositiopuolueen varjoon jäämisestä.
Jokela arvioi, että oppositioroolin löytämiseen menee jonkin verran aikaa.
– Tietenkin se, että on suhteessa pieni oppositio, vaikuttaa tähän poliittiseen valtasuhteeseen, mutta myös se, että varmasti käydään tällainen itsetutkiskelun aika konservatiivipuolueessa, Jokela toteaa.
– Se on sitten se iso kysymys millaisella linjalla ja johdolla konservatiivipuolue lähtee johtamaan oppositiopolitiikkaa.
Jokela muistelee edellisen työväenpuolueen murskavoiton jälkeen oppositiopuolueelta menneen hyvin pitkään, ennen kuin he löysivät linjan, joka puhutteli myös äänestäjiä.
– Tämä tapahtui vasta sitten 2000-vuosikymmenen lopussa, kun David Cameron nousi 2010 Britannian pääministeriksi.
Murto-osa työväenpuolueen paikoista
Konservatiivipuolueen kannatus on kutistunut tulosten mukaan valtavasti.
Työväenpuolue on saamassa nyt 410 paikkaa, kun konservatiivien ennakoidaan saavan 131 paikkaa. Konservatiivit olisivat ovensuukyselyjen mukaan menettämässä noin 230 paikkaa vuoden 2019 vaaleista.
– Se tarkoittaa käytännössä sitä, että puolue on aika heikossa asemassa tällaisen maanvyörytappion jälkeen.
Jokela uskoo, että kysymys pääministeri Rishi Sunakin jatkosta nousee vaalitappion myötä ilmaan hyvinkin nopeasti.
– Varmasti tässä odotetaan myös sitä, millaiset johtopäätökset hän vetää itse siitä, että hän ei onnistunut kääntämään puolueen suuntaa.
Sunak on pyrkinyt pelastamaan useissa skandaaleissa ryvetettyä konservatiivipuoluetta, siinä kuitenkaan kansalaisten näkökulmasta onnistumatta.
Skandaalit lähtivät liikkeelle, kun entinen pääministeri Boris Johnson ajautui vuoden 2019 menestyksekkäiden vaalien jälkeen suuriin poliittisiin vaikeuksiin rikottuaan itse asettamiaan koronarajoituksia.
– Tämän jälkeen puolue ei ole löytänyt uutta suuntaa ja päässyt nousuun.
Myös Johnsonin jälkeisen pääministerin Liz Trussin pääministerikausi päättyi lyhyeen rahoitusmarkkinakriisin vuoksi, jonka hän itse aiheutti uusilla talouspoliittisilla linjauksillaan.