Britanniassa vaihtumassa valta 14 vuoden jälkeen – suosiotaan nostanut populistijohtaja sai myös vieraan Suomesta

Britanniassa vaihtumassa valta 14 vuoden jälkeen 2:01
Britanniassa vaihtumassa valta 14 vuoden jälkeen.

14 vuotta vallassa ollut konservatiivipuolue on kokemassa murskatappion huomisissa parlamenttivaaleissa Britanniassa. Valtaan on nousemassa työväenpuolue puheenjohtaja Keir Starmerin johdolla.

Tällä hetkellä kolmatta sijaa pitää populistinen reformipuolue, jonka puheenjohtaja Nigel Farage on tunnettu Brexit- ja Putin-myönteisyydestään.

Pääministeri Rishi Sunak tulee jäämään historiaan. Hänestä nimittäin näyttää tällä hetkellä tulevan Britannian ensimmäinen istuva pääministeri, joka jää vaaleissa ilman paikkaa maan parlamentissa.

Sunak on kaivanut hautansa itse. Toukokuun loppupuolella hän ilmoitti aikaistavansa alun perin syksylle tai loppuvuodelle suunnitellut vaalit jo heinäkuulle.

Sunak ja hänen pahin kilpailijansa, todennäköisesti pääministeriksi nouseva työväen Keir Starmer kampanjoivat vielä viimeiseen asti.

– Ääni konservatiiveille ei pelkästään auta estämään työväen enemmistöä. Ääni konservatiiveille varmistaa, että me jatkamme taistelua teidän puolestanne. Minä jatkan taistelua puolestanne. Varmistan, että saatte äänenne kuuluviin, Sunak sanoi puhuessaan työntekijöille Staffordshiressa. 

Hän myönsi, ettei puolue ole saanut "kaikkea oikein", mutta sanoi, että konservatiivit jatkavat veronalennuksia.

"Kaaokselle ja kahtiajaolle loppu"

Keir Starmer taas vakuutti kampanjatilaisuudessa, että työväenpuolue tulee tekemään kaikkensa saadakseen Britannian talouden kuntoon. 

– 14 vuotta olemme sietäneet kaaosta, kahtiajakoa ja epäonnistumisia. Huomenna tämä kaikki loppuu. Käännämme uuden sivun ja aloitamme uudelleenrakennuksen työväen puolueen johdolla. 

Populistisen reformipuolueen puheenjohtaja Farage saa kannatusta suomestakin. EFD- ryhmässä EU- parlamentissa Faragen tavannut Timo Soini kuvattiin tapaamassa häntä eilen. 

EU:ta inhoava ja Vladimir Putinia ihannoiva Farage uskoo, että puolueella on mahdollisuus nousta vielä konservatiivienkin ohi.

– Olen tehnyt alusta asti selväksi kaikille, myös äänestäjille, että tämä on ensimmäinen merkittävä askeleemme pidemmän aikavälin tavoitetta varten vuoden 2029 vaaleja ajatellen. Mutta tähtäämme nyt myös rakentamaan maanlaajusien terveen järjen -kansanliikkeen, Farage sanoi. 

Työväenpuolueelle murskavoitto

Työväenpuolue on saamassa murskavoiton, jollainen on nähty viimeisen sadan vuoden aikana maassa vain kerran. 

Konservatiivien kannalta tilanne on niin paha, että taka-alalla pysytellyt entinen pääministeri Boris Johnson teki yllätysvisiitin konservatiivien kampanjatilaisuuteen, jossa hän korosti, että hänen ja Sunakin mielipide-erot on nyt asetettu syrjään puolueen yhteisen edun vuoksi. 

– Meidän mielipiteidemme erot ovat mitättömiä verrattuna siihen katastrofiin, joka meitä kohtaa, jos mielipidemittaukset ovat oikeassa. Mikään ei ole vielä varmaa. Uskon ja toivon, että brittiläiset tulevat järkiinsä torstaina, Johnson sanoi. 

Parlamentin alahuoneessa on 650 paikkaa, joista ennusteiden mukaan konservatiivit saisivat alle sata. Työväenpuolue taas saattaisi viedä jopa yli 470 paikkaa. Britannian vaalijärjestelmässä kustakin vaalipiiristä valitaan vain eniten ääniä saanut ehdokas. 

Konservatiivit ovatkin mielipidemittausten mukaan kärsimässä huonoimman tuloksen puolueen lähes 200-vuotisen historian aikana.

MTV Lontoossa: Konservatiiveille ennustetaan Britanniassa rökäletappiota – onko työväenpuolueen voitto kuitenkaan varma? 8:36
MTV Lontoossa: Konservatiiveille ennustetaan rökäletappiota – onko työväenpuolueen voitto kuitenkaan varma?

Lue myös:

    Uusimmat