Tutkija Britannian vaaleista: Tappion tullessa Sunakin aika konservatiivien johtajana lienee ohi

Huomenna pidettävissä Britannian parlamenttivaaleissa konservatiiveille odotetaan rökäletappiota.

Eri mielipidemittausten mukaan työväenpuolue on ottamassa merkittävän voiton konservatiiveista, jotka ovat olleet vallassa jo 14 vuotta. Työväenpuoluetta aikoo kyselyiden mukaan äänestää noin 40 prosenttia äänestäjistä, konservatiiveja runsaat 20 prosenttia. Pääministeriksi povataan työväenpuolueen Keir Starmeria.

– Konservatiivipuolueen tulos näyttää tällä hetkellä historiallisen huonolta, Helsingin yliopiston akatemiatutkija Timo Miettinen sanoo kannatusmittauksista.

– Pitäisi jotain todella merkittävää tapahtua tässä ennen vaaleja, että tulos muuttuisi.

Miettisen mukaan konservatiivien pitkän valtakauden jälkeen tyytymättömyys on kasautunut erityisesti pääministeri Rishi Sunakin harteille.

Sunak ilmoitti parlamenttivaalien ajankohdasta toukokuussa. Alustavia tuloksia odotetaan myöhään torstaina. Tulos varmistunee torstain ja perjantain välisenä yönä.

Brexitin haamu on haalistunut

Vaaleissa ovat korostuneet maan sisäiset kysymykset: talous, terveydenhuolto, asuminen ja maahanmuutto.

Monien muiden maiden tapaan Britanniassa sosiaalietuudet eivät ole nousseet yhdessä elinkustannusten kanssa. On puhuttu elinkustannuskriisistä.

– Samoin asunnottomuus ja ylipäänsä asumisen hinta on Britanniassa hyvin keskeinen poliittinen kysymys, jota konservatiivipuolue ei ole saanut ratkaistua, Miettinen sanoo.

Tyytymättömyys sataa tässä tapauksessa työväenpuolueen laariin. Puolue onkin kampanjoinut ennen kaikkea sisäpoliittisilla teemoilla. Puolueen verrattain varovaisen talouspoliittisen agendan yhtenä pääteemana on talouden tasapainottaminen muun muassa verovälttelyä vaikeuttamalla.

Brexitin haamu on haalistunut vaaliteemana, vaikka maan EU-eron hoito on kesken ja uutta suhdetta unioniin yhä haetaan.

Miettisen mukaan konservatiivipuolue ei ole osannut hyödyntää brexitiä.

– Konservatiivipuolueen ongelma on ollut, että heillä ei ole ollut näyttää kovin positiivista visiota siitä, että mitä tämä EU-ero on tuonut. Iso lupaus aiemmissa vaaleissa kuitenkin oli, että otetaan kontrolli ja suvereniteetti takaisin, Miettinen sanoo.

Myöskään työväenpuolue ei enää havittele Britannialle jäsenyyttä EU:n tulliliitossa saati itse Euroopan unionissa. Puolue on kuitenkin sanonut hakevansa EU:n kanssa läheisempää suhdetta kuin mihin konservatiivipuolue on pystynyt.

Faragen puolue jakaa oikeistoa

Oikeistolaidan pakkaa sekoitti kesäkuun alussa brexitin keulakuvana tunnettu oikeistopopulisti Nigel Farage, joka ilmoitti asettuvansa ehdolle vaaleissa Reform UK -puolueen riveistä, vaikka oli aiemmin sanonut jättävänsä heinäkuun vaalit väliin. Samalla Farage ilmoitti siirtyvänsä johtamaan puoluetta seuraavan viiden vuoden ajaksi. Farage johti aiemmin Britannian EU-eroa ajanutta itsenäisyyspuolue Ukipia.

Viime viikolla tehdyssä mielipidemittauksessa Faragen johtama Reform UK oli 19 prosentin kannatuksella ensimmäistä kertaa suositumpi kuin konservatiivipuolue.

Miettinen kuitenkin pitää Faragen ja Reform UK:n vaikutusta vaalitulokseen toissijaisena.

–  [Reform UK] jakaa jonkin verran ääniä erityisesti oikealla laidalla. Siinä mielessä puolue saattaa jonkin verran estää konservatiivipuolueen menestystä, mutta ei se kuitenkaan tässä tapauksessa ole missään keskeisessä asemassa.

Sunak lienee lähdössä

Sunakin jatko puolueen johdossa ei näytä odotettujen vaalitulosten myötä valoisalta.

– Uskon, että Sunak tulee vetämään johtopäätökset melko nopeasti, ja konservatiivipuolueessa johtajat ovat vaihtuneet viime vuosina melko tiuhaan, Miettinen sanoo.

Konservatiivipuolue on jakautunut sisäisesti enemmän konservatiivisen ja toisaalta talousliberaalimman ja Eurooppa-myönteisemmän blokin välille.

– On ollut vaikeaa nähdä, kuka pystyisi nämä yhdistämään. Se henkilö, joka on viimeksi näin tehnyt, oli Boris Johnson, Sunak ei ole selkeästi siihen pystynyt.

Lue myös:

    Uusimmat