Konservatiivit vetivät herneen nenään Harrisin kampanjan työnhakulomakkeen yksityiskohdasta

Varapresidentti ja demokraattien presidenttiehdokas Kamala Harrisin ja hänen varapresidenttiehdokkaansa Tim Walzin kampanjan työnhakulomakkeessa listataan yhdeksän eri pronominivaihtoehtoa. 

Harrisin kampanja tarjoaa seuraavat pronominit identifioitumiseen: 

1. He/him 2. She/her 3. They/them 4. Xe/xem 5. Ze/hir 6. Ey/em 7. Hir/hir 8. Fae/faer ja 9. Hu/hu. 

Donald Trumpin kampanjan työnhakusivulla puolestaan ei nimetä yhtään pronominivaihtoehtoa. 

Konservatiivit ovatkin saaneet tästä uuden keinon pilkata demokraatteja. Harrisin kampanjan sanotaan harhauttavan äänestäjiä oikeista ongelmista keskittymällä epäolennaisuuksiin. 

Sosiaalisessa mediassa pronominilistan ivataan olevan pidempi kuin Harrisin poliittiset tavoitteet. 

Amerikkalainen toimittaja Brad Polumbo kritisoi Harrisin kampanjaa kovin sanoin australialaisen Sky News -uutiskanavan lähetyksessä. Hän väitti Harrisin ja Walzin kampanjan "holhoavan sinihiuksista woke TikTok Gen Z -väkeä." Hän myös sanoi Harrisin kampanjan olevan "ihan pihalla tavallisen amerikkalaisen elämästä".

Kolme ensimmäistä pronominia, He/Him, She/Her ja They/Them ovat yleisesti tunnettuja. Kuuden muun on Yhdysvalloissa kritisoitu "menevän yli hilseen".

Muun muassa Donald Trumpin vanhin poika Donald Trump Jr. sanoi Harrisia ja Walzia X:ssä "v*tun oudoiksi".

Näiden yhdeksän vaihtoehdon lisäksi tarjolla on myös vetovalikko, johon voi itse kirjoittaa miten identifioituu, jos sitä ei ole listalla mainittu. 

Laskelmoitu teko

Ulkopoliittisen instituutin Yhdysvaltoihin erikoistuneen tutkijan Maria Lindénin mukaan "pronominikohu" kiinnostaa vain ihmisiä, jotka eivät ikimaailmassa muutenkaan äänestäisi Harrisia. 

– Tämä on hyvä tapa kerätä ja lietsoa someraivoa niiden ihmisten keskuudessa, jotka eivät missään tilanteessa äänestäisi demokraattipuolueen ehdokasta muutenkaan, Lindén selittää. 

Pronominiasia on etenkin Yhdysvalloissa hyvin suuri, tunteita herättävä kulttuurisotakysymys. Mutta aiheesta republikaanien keskuudessa noussut poru ei vaikuta Harrisin äänestäjiin. 

– En usko, että tällä on suurta vaikutusta lopputulokseen, mutta kyllähän sillä saa kivaa somepöhinää aikaiseksi, jolla korostetaan sitä, että kannattaa käydä äänestämässä Trumpia, jos ei halua demokraattipuolueen ehdokasta valtaan. 

Yhdysvalloissa presidentinvaalien äänestysaktiivisuus on verrattain matala. Vuonna 2020 vaaleissa äänesti 66 prosenttia kansalaisista. Tämä oli korkein äänestysaktiivisuus yli sataan vuoteen. 

Äänestysaktiivisuus ja liikkuvat äänestäjät tulevat ratkaisemaan myös 2024 vuoden vaalit. 

– Tällaisilla tunteisiin vetoavilla asioilla, jotka kuohuttavat ja saavat somessa näkyvyyttä, voidaan yrittää ajaa äänestysaktiivisuutta ylös. 

Lindén arvioi, että pronominien listaaminen on Harrisin kampanjalta tietoinen ratkaisu. Parhaimmillaan tämä voi olla heille hyödyksi, koska asia ärsyttää arvokonservatiiveja. 

Harrisin kampanjan näkökulmasta kaikkien mahdollisten pronominien listaaminen on laskelmoitu teko, jotta kampanja ei suututa omia äänestäjiään. 

– Jos joku ryhmä loukkaantuisi, kun heidän pronominejaan ei ole siellä, olisi se paljon haitallisempaa. Sitä kohua kohisisivat ne ihmiset, jotka olisivat aikoneet äänestää Harrisia, Lindén summaa. 

Suomen ja englannin kielet ovat erilaisia, mutta suomeksi käännettynä pronomineja käytetään seuraavanlaisesti. 

 

Xe/Xem: Yleinen joukko neopronomineita, joita käytetään sukupuolineutraalina vaihtoehtona sanoille he/him tai she/her.

Ze/Hir: Nämä pronominit ovat toinen joukko sukupuolineutraaleja pronomineja. 

Ey/Em: Nämä pronominit ovat peräisin sanasta "he", ja niitä käytetään samalla tavalla kuin yksikössä he, mutta ilman "th" -kirjaimia.

Hir/Hir: Hir lausutaan kuten "here"-sana ja se voi korvata kaikki seuraavat pronominit: her/hers/him/his/they/theirs.

Fae/Faer: Tämä joukko on saanut inspiraationsa mytologisista olennoista (fairies = keijut), ja sitä käytetään sukupuolineutraalina vaihtoehtona. 

Hu/Hu: Tämä on vähemmän tunnettu neopronominien joukko, jossa sama sana on sekä subjekti- että objektipronomini. Hu juontuu sanasta "human" (ihminen). 

Lue myös:

    Uusimmat