Trump syyttää ampumisesta Bidenin ja Harrisin kielenkäyttöä

Donald Trump on syyttänyt Joe Bidenin ja Kamala Harrisin käyttämää retoriikkaa epäillystä salamurhayrityksestään sunnuntaina.

Trump kertoi Fox Newsille, että salamurhan yrityksestä epäilty uskoi Bidenin ja Harrisin retoriikkaa ja toimi sen mukaan. Harris on Trumpin vastaehdokas marraskuun presidentinvaaleissa.

– (Epäilty) uskoi Bidenin ja Harrisin retoriikkaa ja toimi sen mukaan. Heidän retoriikkansa on syy sille, että minua kohti ammutaan, Trump sanoi.

Maanantaina presidentti Biden puolestaan "kiitti luojaa" siitä, että Trump on kunnossa. Bidenin mukaan salainen palvelu tarvitsee lisää työvoimaa tehtäviensä suorittamiseen. Sekä republikaanit että demokraatit ovat arvostelleet presidenttiehdokkaiden turvatoimia riittämättömiksi.

Trumpin läheisyydessä ammuttiin sunnuntaina laukauksia, kun hän oli pelaamassa golfia Floridassa. Yhdysvaltain liittovaltion poliisi FBI sanoi ampumisen vaikuttavan Trumpiin kohdistuneelta salamurhayritykseltä.

Entinen Trumpin äänestäjä

Useat yhdysvaltalaismediat kertoivat, että Trumpin ampumisyrityksestä kiinni otettu 58-vuotias mies oli poliisille ennestään tuttu, kiivas Ukraina-aktivisti ja Trumpin vastustaja.

New York Timesin mukaan yhdysvaltalainen Ryan Wesley Routh, jolla ei ole sotilaskokemusta, oli viime vuonna antanut lehdelle Yhdysvalloissa haastattelun, jossa hän sanoi matkustaneensa Ukrainaan ja yrittävänsä värvätä rintamalle afganistanilaisia vierastaistelijoita.

CNN:n mukaan entinen rakennusyrittäjä on useasti arvostellut Trumpia sosiaalisessa mediassa ja jakanut kriittisiä näkemyksiään Yhdysvaltojen ulkopolitiikasta liittyen paitsi Ukrainaan myös Afganistaniin ja Taiwaniin. Hän on myös julkaissut omakustanteisen kirjan Ukrainasta. Kirjassa hän haukkui Trumpia muun muassa idiootiksi ja typerykseksi.

Routh on myös otettu kiinni esimerkiksi aseenkäyttö- ja verorikkomuksista vuosikymmenien aikana.

CBS-kanavan mukaan mies kertoi vuonna 2020 X:ssä äänestäneensä Donald Trumpia vuonna 2016, mutta oli pettynyt tähän.

– Vaikka olit valintani vuonna 2016, minä ja maailma toivoimme, että presidentti Trump olisi erilainen ja parempi kuin muut ehdokkaat, mutta olimme kaikki erittäin pettyneitä, ja näyttää siltä, että olet pahentunut ja yhä pahenemassa, hän kirjoitti postauksessa CNN:n mukaan.

Zelenskyi tuomitsi

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi tuomitsi poliittisen väkivallan ja sanoi olevansa iloinen siitä, että epäilty saatiin kiinni nopeasti. Hän sanoi, ettei poliittisella väkivallalla ole sijaa missään päin maailmaa ja toivotti kaikkea parasta Trumpille ja tämän perheelle.

Ukrainan vierastaistelijoiden yksikön edustaja on kiistänyt CNN:n mukaan, että Routhin kanssa olisi tehty millään tavalla yhteistyötä Ukrainassa.

Epäilty oli ilmeisesti toiminut omin päin ja ottanut yhteyttä puolustusviranomaisiin useita kertoja, vahvisti Ukrainan maajoukkojen vierastaistelijoiden koordinaatio-osaston upseeri Oleksandr Shaguri. Miehelle ei vastattu, sillä hänen tarjouksiaan suurista määristä vierastaistelijoita ei pidetty realistisina.

– Hänen ideansa olivat harhaisia, Shaguri luonnehti CNN:lle.

Lue myös:

    Uusimmat