"Hän varmasti mietti, ettei pelaa tennistä enää ikinä." Näin Kim Tiilikainen tiivistää Henri Kontisen tennisuran synkimmät hetket. Tiilikainen tietää, kuinka lähellä oli, että Kontisen nykyistä loistoa ei olisi ikinä nähty.
Kun Henri Kontinen nosti katseensa katonrajaan ATP-finaaliturnauksen voiton kunniaksi viime sunnuntaina, kuvasi kamera pian sen jälkeen kahta katsomossa istunutta suomalaista.
Veli Micke Kontisen ja Kim Tiilikaisen kasvoilta näkyi syvä liikutus. Tuohon hetkeen kiteytyi Henri Kontisen kivun ja kyynelten täyteinen matka maailman parhaaksi nelinpelaajaksi.
Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.
Kyllä, maailman parhaaksi. ATP-finaalissa kukaan muu pelaaja ei ollut lähelläkään Kontisen tasoa. Se on yksi kovimmista suomalaisista urheiluteoista vuosikausiin.
– Kyllä minun mielestäni voi sanoa, että hän on paras. En pysty nimeämään ketään Henkan eteen, Kim Tiilikainen sanoo.
Mentori ja takapiru
Tiilikainen on tuntenut Kontisen siitä asti, kun tuleva tähti oli vasta poikanen ja valmentanut häntä monet kerrat Davis Cup -taistoissa. Lontoon finaaliturnaukseen Kontinen halusi Tiilikaisen mukaan.
– Takapiru on ihan hyvä sana, olin henkisenä tukena mukana.
Tiilikainen tietää, kuinka lähellä Kontisen uran päättyminen todellisuudessa oli vain muutama vuosi sitten.
– Kolmannen polvivamman jälkeen hän varmasti mietti, ettei enää ikinä pelaa tennistä. Jos hän olisi yrittänyt pelata kaksinpeliä vähän pidempään, niin en tiedä, pystyisikö hän enää pelaamaan nelinpeliä.
"Kaikki epäilivät"
Kontisen polviongelmat alkoivat jo junioripelaajana. Tästä huolimatta hän jätti koulut kesken ja lähti nuorena maailmalle. Perhe on satsannut uraan valtavasti. Pelottava yhtälö.
– Koko elämä on ollut tennistä. Kyllä kaikki varmasti epäilivät, tuleeko urasta mitään. Henkka pystyi pelaamaan puoli vuotta ennen kuin polvi taas meni. Välissä hirveät kuntoutukset, uudet tavoitteet ja uudet motivoinnit. Ja taas meni polvi. Ura oli katkolla kolme kertaa. Ei ole kiva treenata, kun miettii, koska polvi menee taas uudelleen.
"Kyse huonosta tuurista"
Kontinen kärsi myös rannevammasta, joka on pysynyt aisoissa. Nelinpelin aggressiivinen verkkopeli rasittaa ranteita.
– Henkka vaihtoi pehmeämpään jänteeseen, joka säästi rannetta. Kyllä hän teippaa rannetta koko ajan, sitä pitää tukea. Hän joutuu välillä varmasti varomaan ja välillä varmasti särkee.
Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.
Lisäksi Kontinen on kärsinyt nilkka- ja vatsalihasvaivoista.
Olisiko jotain voitu tehdä toisin esimerkiksi lihashuollossa, jotta vammoilta olisi vältytty?
– Uskon, että loukkaantumisissa on ollut kyse huonosta tuurista ja ehkä rakenteellisista asioista, että polvet eivät ole vain kestäneet. Silloin, kun hän pelasi kaksinpeliä, niin hän lämmitteli erittäin huolella ja oli erittäin ammattimainen. Siitä se ei ole kiinni, Tiilikainen vastaa.
– Henkka on niin positiivinen kaveri, että kestää kovemmatkin kolaukset. Ei moni olisi varmasti jaksanut yrittää uudestaan, uudestaan ja uudestaan.
Kohti grand slamia
Vaikeudet on nyt selätetty ja Kontinen on kohoamassa tenniskuninkaalliseksi. 26-vuotiaan helsinkiläisen ja hänen nelinpeliparinsa John Peersin ainoa mielekäs tavoite ensi kaudella on grand slam -voitto ja nousu maailmanlistan kärkeen.
Vielä kolme viikkoa sitten pari taisteli pääsystä ATP-finaaleihin, mutta voitti lopulta kaikki ottelut.
– Yksikään pari ei syöttänyt paremmin kuin he, ei palauttanut paremmin kuin he tai pelannut volleyta paremmin kuin he.
– Henkan palautukset ovat kehittyneet mielettömästi, varmemmiksi. Syöttö on monipuolistunut. Ennen se lähti kovaa, nyt se lähtee kovaa, mutta välillä pehmeästi ulos.
Nelinpelillä leppoisa maine
Tulevan kauden alussa Australiassa Kontisen ja Peersin pitää pystyä siirtämään hyvä vire kovilta sisäkentillä ulkotennikseen.
Tiilikainen nimeää parit Nicholas Mahut/Pierre-Hugues Herbert ja Feliciano Lopez/Marc Lopez pahimmiksi kilpakumppaneiksi Kontiselle ja Peersille. 208-senttisen ja 108-kiloisen hujopin John Isnerin nimi kannattaa pitää myös mielessä, vaikka hän keskittyykin paljon kaksinpeliin.
Sport muut lajit gallup
Tennis on maailmalla äärimmäisen kilpailtu laji, mutta silti Kontisen ATP-finaalivoiton jälkeen Suomessa on kuullut vähätteleviä kommentteja. Puheissa kyse on "vain nelinpelistä".
– Sen käsityksen voisi pikkuhiljaa heittää roskakoriin. Aikaisemmin ajateltiin, että jos ei pärjää kaksinpelissä, niin siirtyy nelinpeliin. Se on muuttunut: nelinpelistä on tullut oma, todella taktinen ja matemaattinen lajinsa. Se on täysin eri peli kuin kaksinpeli. Nelinpelaajat ovat nykyään todella ammattimaisia, Tiilikainen junttaa.
Videoilta voit katsoa Kontisen ja Peersin voittopisteen ja MTV Sportin tennisasiantuntijan Jari Hedmanin kommentit ATP-finaalin mestaruudesta.