Koraani paloi Ruotsissa poliisin vartioimana – miten suuttunut Turkki vastaa?

1:04img
Katso video: Otteita provosoinnistaan tunnetun äärioikeistolaispoliitikon mielenilmauksesta ja haastattelu Turkissa pidetystä vastamielenosoituksesta.
Julkaistu 21.01.2023 19:00

MTV UUTISET - STT - Ville Eklund

Äärioikeistolaispoliitiikko Rasmus Paludan poltti islamin pyhän kirjan Koraanin tänään Turkin Tukholman-suurlähetystön lähistöllä. Tapaus herätti raivoa Turkissa, jonka kanssa Ruotsilla on vaikeat neuvottelut Nato-jäsenyyden ratifiointiin liittyen.

Ennen kuin hän poltti Koraanin, Paludan piti liki tunnin mittaisen monologin, jossa hän hyökkäsi islamia ja Ruotsin maahanmuuttopolitiikkaa vastaan.

– Jos ette usko sananvapauteen, menkää elämään jonnekin muualle, Paludan sanoi ennen kuin sytytti kirjan tuleen.

Ruotsalais-tanskalainen Paludan on tullut tunnetuksi islaminvastaisista toimistaan ja Koraanin polttamisesta. Viime vuonna tämän kiertue, jossa oli määrä polttaa Koraaneja eri puolilla Ruotsia, sytytti mellakoita Ruotsissa

Paludanin tempaus ei kiinnostanut kovinkaan suuresti, sillä paikalle oli tullut vain satakunta ihmistä. Ruotsissa on tänään ollut muitakin Turkkiin ja Ruotsin Nato-jäsenyyteen liittyviä mielenilmauksia. Osa niistä puolustaa Erdogania, osa taas vastustaa Nato-jäsenyyttä ja Turkin toimintaa kurdeja kohtaan. Ruotsin poliisin mukaan ne kaikki sujuivat rauhallisesti.

Lue myös: Tutkija ei usko, että Turkki ratifioi Nato-jäsenyyksiä ennen vaalejaan – Erdogan voi ottaa protestit henkilökohtaisesti ja lisätä vaatimuksia

Turkissa raivostuttiin kirjan poltosta

Vaikka tapaus ei Ruotsissa tällä kertaa saanut aikaan suurempia reaktioita, oli vastaus Turkissa odotetun kriittinen.

Turkki on aiemmin kuvaillut Paludanin toimia viharikokseksi ja vaatinut Ruotsia tuomitsemaan ne. Ruotsia oli vaadittu myös estämään nyt järjestetty mielenilmaus. 

Turkin presidentinkanslian edustajan Ibrahim Kalinin mukaan mielenosoituksen salliminen tilanteessa, jossa Turkki oli toistuvasti vaatinut sen kieltämistä, on omiaan ruokkimaan viharikoksia ja islamin vastustamista.

– Pyhien arvojen kimppuun käyminen ei ole vapautta, vaan barbarismia, Kalin evästi.

Turkin hallintoa tukevan turkkilaisen MHP-puolueen edustaja Devlet Bahceli meni vielä pitemmälle.

– Ruotsin Nato-jäsenyyttä ei tulla hyväksymään tämän takia, Bahceli väitti.

Turkin ulkoministeri Mevlut Cavusoglu oli toivonut, etteivät ruotsalaisviranomaiset olisi sallineet mielenilmausta.

– Se on rasistinen toimi, kyse ei ole ilmaisunvapaudesta, hän kommentoi protestia.

Myös Turkin Ankarassa oli Ruotsin suurlähetystön edustalla mielenosoitus, jossa vastustettiin Koraanin polttamista.

– Emme voi hyväksyä Koraanin polttamista ilmaisunvapauden ja ihmisoikeuksien varjolla. Emme voi ikinä hyväksyä mitään hyökkäystä pyhiä arvojamme vastaan missään päin maailmaa, mielenosoittaja totesi uutistoimisto Reutersille.

Ruotsin ulkoministeri Tobias Billström sanoi tänään Twitterissä, että pitää islaminvastaisia provokaatioita vastenmielisinä. – Ruotsissa on pitkälle menevä sananvapaus, mutta se ei tarkoita, että Ruotsin hallitus tai minä itse tukisimme esitettyjä mielipiteitä, han kirjoitti Twitterissä.

Lue myös: Turkki perui ruotsalaisministerin vierailun – syynä mielenilmaus Tukholmassa, jossa äärioikeistopoliitikko uhannut polttaa Koraanin

Ruotsin puolustusministerin matka peruttiin

Turkki on jo perunut Ruotsin puolustusministerin Pål Jonsonin Turkin-vierailun, joka oli määrä järjestää ensi viikolla. Syynä oli juurikin mainittu mielenilmaus. 

Puolustusministeri Jonsonin vierailun peruuntuminen tapaamaan Turkin puolustusministeri Hulusi Akaria uhkaa entisestään hidastaa Ruotsin Nato-jäsenyyden ratifioinnin selvittelyä. 

Akarin omien sanojen mukaan Jonsonin vierailu on nykytilanteessa menettänyt merkityksensä, ja se on täten peruttu.

Suurlähettiläs puhutteluun

Uutistoimisto AFP:n diplomaattilähteiden mukaan Turkki on myös kutsunut Ruotsin suurlähettilään puhutteluun mielenilmauksen johdosta.

Edustaja on kutsuttu Turkissa puhutteluun jo toista kertaa lyhyen ajan sisään.

Samaisen lähteen mukaan Turkin ulkoministeriön virkamiehet olivat sanoneet suurlähettiläälle, ettei protestin sallimista demokraattisten arvojen puolustamisen verukkeella voida hyväksyä.

Lue myös: Jaloistaan Tukholmassa roikkunut Erdogan-nukke aiheutti myrskyn Ruotsin ja Turkin välille – parlamentin puhemiehen matka Ankaraan peruttiin

Turkki perui vastikään myös Vanhasen vierailun

Turkki perui aiemmin myös eduskunnan puhemiehen Matti Vanhasen (kesk.) ja Ruotsin parlamentin puhemiehen Andreas Norlénin matkan Turkkiin. Matkan oli määrä alkaa maanantai-iltana.

Puhemiesten matka peruttiin sen jälkeen, kun Erdogania esittävä nukke ripustettiin jaloistaan Tukholman kaupungintalon ulkopuolelle. Ruotsin syyttäjänviraston edustaja kertoi maanantaina uutistoimisto AFP:lle, ettei nuken riiputtaminen anna aihetta rikostutkinnalle eikä tapauksesta aloiteta esitutkintaa.

Turkki kutsui Ruotsin suurlähettilään puhutteluun myös nukke-episodin vuoksi.

Turkki on jarruttanut sekä Ruotsin että Suomen Nato-jäsenyyttä, ja maan hallinto on esittänyt jäsenyyksien ratifioinnille hakuprosessin mittaan erinäisiä ehtoja. Turkki on muun muassa vaatinut toistuvasti Suomea ja Ruotsia luovuttamaan terroristeina pitämiään ihmisiä.

Lue myös: Nyt puhuu aktivisti, joka roikotti Erdogan-nukkea jaloistaan: "Normaali demokratia ei reagoisi tällä tavalla"

16.1.2023: Erdoganin vaatimukset Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyydelle kovenevat - mistä on kyse?

3:22img

Tuoreimmat aiheesta

Turkki