Paukkupakkaset kymmenkertaistivat mökkivahinkojen määrän – toimi näin, kun päätät kesäkauden!

Näin suojaat mökkisi pitkäkyntisiltä 9:29
Katso myös: Näin suojaat mökkisi pitkäkyntisiltä

Paukkupakkaset ovat kymmenkertaistaneet mökkivahinkojen määrän viime talvena, selviää vakuutusyhtiö LähiTapiolan vahinkotiedoista.

Moni suomalainen koki LähiTapiolan mukaan talvena ikävän yllätyksen, kun putkien jäätyminen aiheutti vesivahingon kotona tai mökillä. 

Kuluvan vuoden alkupuoliskolla sattui yli kymmenkertainen määrä putkien jäätymisistä aiheutuneita vesivahinkoja vuoden 2023 vastaavaan ajanjaksoon verrattuna. 

Myös vahingoista maksetut korvaukset moninkertaistuivat.

– Putkien jäätymisistä aiheutuvat vahingot voivat olla merkittäviä erityisesti mökeillä, sillä vuotoa ei välttämättä havaita pitkään aikaan, LähiTapiolan ennaltaehkäisypalveluista vastaava kehityspäällikkö Jussi Riikonen muistuttaa tiedotteessa.

– Pahimmillaan rakennuksen sisään voi kertyä ja jäätyä jopa kymmeniä senttejä vettä, jos se ei ole päässyt virtaamaan ulos.

Vaikka talvipakkaset tuntuvat vielä kaukaisilta, jäätymisvahinkojen ennaltaehkäisyn aika on Riikosen mukaan juuri nyt, kun mökkejä laitetaan talvikuntoon.

Putkivaurioiden taustalla riittämätön lämmitys

Putkien jäätymisvahinkojen taustalla on usein riittämätön lämmitys. 

LähiTapiolan teettämän Arjen katsaus -kyselyn mukaan moni suomalainen säästää mökin tai vapaa-ajan asunnon kustannuksista jättämällä tämän talveksi peruslämmölle tai kylmäksi.

Näin kertoi tekevänsä 39 prosenttia niistä vastaajista, jotka olivat joutuneet säästämään mökin tai vapaa-ajan asunnon kustannuksista kahden viime vuoden aikana aiempaa enemmän.

– Kannattaa olla tarkkana, jotta lämmityksen vähentämisestä kertyneet säästöt eivät haihdu vesivahinkona ilmaan, Riikonen sanoo. 

Helpointa katkaista vedet

Yksinkertaisin ja tärkein tapa ennaltaehkäistä vahinkoja on Riikosen mukaan katkaista rakennuksesta vedet, jos mökille ei aio palata hetkeen.

– Kaikki huoneet on pidettävä vähintään 12 asteen lämpöisenä myös kylmimpinä aikoina. Jos mökki jätetään tätä kylmemmäksi, vesijohtoverkko ja siihen liittyvät laitteet on tyhjennettävä vedestä. Tällöin vesien katkaisun lisäksi putkistossa oleva vesi juoksutetaan pois hanoista ja letkuista. 

– Jos on vähänkään epävarma, miten vesien kanssa tulisi toimia tai osaako itse tyhjentää koko vesijärjestelmän, kannattaa kutsua ammattilainen apuun.

Vesijohtoverkon jäätymistä ehkäisevät toimet on kirjattu kotivakuutuksen suojeluohjeisiin. 

Toimien noudattamatta jättäminen voi vaikuttaa korvauksiin, jos vahinko sattuu.

Ilmalämpöpumppu ei riitä lämmönlähteeksi

Kylmimmillä pakkasjaksoilla yölämmitys ei välttämättä riitä pitämään rakennusta lämpimänä vuorokauden ympäri, Riikonen sanoo.

– Talvikaudella myöskään pelkkä ilmalämpöpumppu ei riitä lämmönlähteeksi. Se voi jäätyä tai muuten rikkoutua, jolloin sisätilat voivat huomaamatta jäädä ilman lämmitystä.

Jos mahdollista, pakkasten kiristyessä kannattaa käydä mökillä tarkistamassa, että lämmitys on riittävää.

– Jos mökki on kaukana eikä sinne noin vain pääse, voi sopia mökkinaapurin kanssa, josko tämä voisi tarvittaessa käydä paikan päällä katsomassa.

Vesijohtoverkon suojaaminen on pieni homma verrattuna vesivahingosta aiheutuvaan harmiin, Riikonen muistuttaa. 

– Mökkikauden päättäjäisten yhteydessä kannattaa lisäksi nostaa pihakalusteet sisätiloihin ja huolehtia, että trampoliinitkaan eivät pääse lentämään ja rikkomaan paikkoja, jos syysmyrsky sattuu kohdelle.

Oletko laittamassa mökkiä talviteloille? Näin ennaltaehkäiset jäätymisvahinkoja:

  • Yksinkertaisin ja tärkein tapa ennaltaehkäistä vahinkoja on katkaista rakennuksesta vedet, jos mökille ei aio palata hetkeen. Sulje pääsulkuventtiili tai kytke käyttövesipumppu pois käytöstä. Varminta on sulkea tonttivesijohdon sulkuventtiili, jos se on mahdollista.
  • Jos mökin putkissa tai säiliöissä on vettä, rakennuksen kaikissa huoneissa tulee aina olla vähintään 12 asteen peruslämpö. Pelkkä ilmalämpöpumppu ei riitä lämmönlähteeksi.
  • Jätä väliovet auki eri huonetiloihin lämmön tasaamiseksi mahdollisten talven aikaisten yksittäisten patteri- tai sulakerikkojen varalle. Ole tarkkana erityisesti ulkoseinien läheisyydessä olevien putkien kanssa. Tarvittaessa ilman kiertoa sisätiloissa voi parantaa esimerkiksi siirtämällä kalusteita seiniin asennettujen putkien edestä.
  • Jos aiot jättää mökin kylmäksi, johtoverkko ja siihen liittyvät laitteet on tyhjennettävä vedestä. Jos olet vähänkään epävarma, miten vesien kanssa tulisi toimia tai osaatko itse tyhjentää koko vesijärjestelmän, kannattaa kutsua ammattilainen apuun.
  • Varmista, että ulko-ovet jäävät kiinni. Huolehdi putkistojen läheisyydessä olevien erillisten varastojen lämpötilojen riittävyydestä.
  • Jos mahdollista, käy mökillä tarkistamassa tilanne pakkasten kiristyessä ja säädä lämpöä siten, että kaikki tilat pysyvät riittävän lämpiminä pakkasillakin.
  • Jos putket varotoimista huolimatta pääsevät jäätymään, sulatuksessa kannattaa turvautua alan ammattilaisten apuun, jotta ei aiheuta lisävahinkoja omalla toiminnallaan.

Lähde: LähiTapiola.

Lue myös:

    Uusimmat