Korkea verensokeri voi näkyä käsissäsi – varoitusmerkki uhkaavasta diabeteksesta

3:30imgPuoli miljoonaa suomalaista sairastaa diabetesta – näin sairaus on läsnä Miikan elämän jokaisessa hetkessä.
Julkaistu 24.10.2022 19:01

Valpuri Haapala

valpuri.haapala@mtv.fi

Sormen lukkiutuminen tiettyyn asentoon eli niin sanottu napsusormi voi kertoa verensokerin olevan epänormaalin korkealla.  

Diabeteksen tiedetään voivan olla napsusormen taustalla vaikuttava tekijä. Huonossa hoitotasapainossa oleva diabetes voi myös lisätä riskiä tilan kehittymiseen, uusi ruotsalaistutkimus osoittaa. 

Diabeteksen hyvä hoito näyttääkin olevan tärkeässä roolissa napsusormen kaltaisten käsiin vaikuttavien komplikaatioiden ennaltaehkäisyssä. 

Yllä olevalla videolla Miika kertoo, miten diabetes vaikuttaa hänen elämäänsä joka päivä.

Jopa viisinkertainen riski

Napsusormella tarkoitetaan sormen koukistajajänteen tulehdusta, mistä johtuva ahtauma estää sormea liikkumasta kunnolla. Tämän vuoksi sormessa voi tuntua kipua ja sen koukistaminen voi saada aikaan napsahduksen tai narahduksen. Sormi voi myös lukkiutua koukkuun tai ojennettuun asentoon. 

Tavallisimmin napsusormi esiintyy peukalossa tai etusormessa, mutta oireet voivat vaivata myös muita sormia tai useampia sormia samaan aikaan.

Ruotsalaistutkijoiden analyysissä "pitkäsokerin" eli sokerihemoglobiinin ollessa pahasti koholla (64 mmol/mol), miesten riski napsusormen kehittymiseen oli viisinkertainen verrattuna tavoiteltuihin arvoihin (48 mmol/mol).

On epäilty, että korkea verensokeri voi paksuntaa sormen koukistajajänteitä aiheuttaen oireilun. Tutkijat esittävät, että napsusormi voi olla diabeteksesta kertova varoitusmerkki.

Lääketieteellisessä Diabetes Care -lehdessä ilmestyneet tulokset perustuvat lähes 100 000 ruotsalaisen diabeetikon 15-vuotiseen seurantaan. Valtaosa osallistujista sairasti tyypin 2 diabetesta.

Lue myös: Kihelmöinti jaloissa voi olla oire yleisistä sairauksista – kuusi hoitoa vaativaa tilaa

Napsusormi voi vaatia leikkaushoitoa

Alkuvaiheessa rasituksen vähentäminen ja tulehduskipulääkekuuri voivat auttaa napsusormeen. Pitkittynyttä vaivaa hoidetaan kortisonipistoksilla, mutta pahaksi äitynyt oireilu voi vaatia leikkaushoitoa.

Ruotsalaistutkijoiden kliinisten kokemusten mukaan diabeetikot toipuvat leikkauksesta hieman muita hitaammin. Tämän ilmiön tutkimiseen tutkijoiden on tarkoitus perehtyä jatkossa lisää.

Diabetes lisääntyy nopeasti ympäri maailmaa ja siihen sairastutaan yhä nuorempina, minkä vuoksi myös tautiin liittyvä lisäsairastavuus uhkaa lisääntyä. Diabetekseen ja korkeaan verensokeriin liittyy muun muassa kohonnut hermovaurioiden riski.

Lue myös: Oireeton tila uhkaa jopa miljoonan suomalaisen terveyttä – asiantuntija kertoo, milloin hälytyskellojen pitäisi soida: "Tosi tärkeä hetki"

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit!

Alla olevalla kerrotaan, mitkä samat riskitekijät vaikuttavat monen eri pitkäaikaissairauden taustalla.

2:10imgNämä tekijät lisäävät "perussairauksien" riskiä.

Lähteet: Eurek Alert Science News Releases, Diabetes Care, Terveyskirjasto

Tuoreimmat aiheesta

Diabetes